Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

trudne pytania

Polecane posty

Gość gość

mój syn ma 4,5 roku. Od pewnego czasu zadaje trudne pytania dotyczące śmierci, Boga, chorób. Dziś np. w wydarzeniach mówiono o 17-latce, której ciało znaleziono w parku. A dlaczego ona nie żyje a co jej się stało, a gdzie ten nóż jej wbili... Znajomy miał wypadek to syn mówił że on by chciał krótko żyć bo chce żeby go nic nie bolało. Pyta jak wygląda Pan Bóg, czy ma różdżkę i jak on czaruje (starszy syn w biblii dla dzieci czytał o stworzeniu świata). Tych pytań jest dużo i wszystkie są bardzo trudne, chciałam nie odpowiadać albo wymyślać odpowiedzi odpowiednie do wieku ale on wtedy drąży temat kilka dni. Już nie wiem co robić, starszy syn nigdy nie miał takich dylematów

Gość gość
to się ciesz, że dziecko jest inteligentne... kurcze to przecież najlepszy czas jak dziecko zadaje pytania. rolą rodzica nie jest kupowanie ciuchów i karmienie tylko! Twoją rolą jest pokazanie świata takiemu malcowi. Może masz problem bo samej trudno ci odpowiedzieć na takie pytania. Dziecko może cię nakłoni do bycia refleksyjną bardziej, zastanowienia się nad życiem. Przecież to proste, jesli sama znasz odpowiedzi na takie pytania to będziesz potrafiła odpowiedzieć.

Gość gość
Dylemat masz Ty. Posiadasz bardzo rezolutne dziecko które jest ciekawe świata i sytuacji. Nie kłam i nie zmyślaj dziecku historyjek. Wybierz się do biblioteki. Tam Ci poradzą jaką literaturę wybrać dostosowaną do dziecka nie tyle wieku, co jego mentalności.