Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

DZIWNE ZACHOWANIE PAPUŻKI FALISTEJ

Polecane posty

Gość gość

Witam, miesiąc temu zakupiłam samiczkę falistą 3-miesieczną, oswoiła się po około tygodniu, ogólnie wszystko przebiegło w spokoju i w tej chwili mamy super kontakt. Trzy dni temu dokupiłam 5-miesięcznego samczyka i z nim zaczął się problem. Od samego początku jest bardzo spokojny i cichy (domyslam się że może to być wywołane stresem) , Jego kał ma zielonkawo-biały kolor i przeważnie jest papkowatej konsystencji, choć zdarzają się też odchody o kształcie prawidłowym ( taki zwinęty robaczek), oprócz tego niepokoi mnie że ptaszek jest ciągle napuszony , nawet kiedy śpi to ma nastroszone piórka. Jeśli chodzi o apetyt, to również jest on bardzo mały (narazie kilka razy w ciągu trzech dni skubnął kolbę) Bardzo proszę o odpowiedz , czy jest to normalne zachowanie u nowej papużki, czy też jest to objaw jakiejś choroby. Od razu zaznaczam, iż w mojej okolicy nie ma weta, który zna się na pakach i stąd prośba do was. POMÓŻCIE.

Gość gość
stresa ma jak te samice widzi , musisz pare dni poczekac albo sie zaakceptuja albo chory biedaczek

Gość gość
Mam papużki nierozłączki więc wiem. Chory jest. Podawaj tylko trochę ziarna i czystą wodę w miarę możliwości.

Gość gość
woda z odrobina miodu

Gość gość
Dziwnie to wygląda

Gość gość
Ludzie, dlaczego kupujecie ptaki i robicie z nich niewolników na całe życie. Trzeba nie mieć za grosz sumienia i miłości do zwierząt. To samo pytanie kieruję do kupujących chomiki, szczury, świnki morskie, króliki i inne zwierzaki trzymane w klatkach. Ech, człowiek jest okropny! A pewnie macie o sobie dobre mniemanie i uważacie, że dobrze traktujecie te zwierzęta.

Gość gość
Eee skoro sobie skubnął kolbę to może nie jest tak źle :classic_cool:

Gość gość
może to zmiana właściciela albo miejsca . Słyszałam o papudze która po zmianie miejsca zamieszkania umarła do tego właściciele zaczęli zostawiać ją wychodząc do pracy.

Gość gość
Jak siedzi osowiały i nastroszony, to raczej jest chory. Może ma pasożyty, może jakiś wirus, plus stres wywołany zmianą otoczenia się dokłada. Chyba kupiłaś chorego ptaszka. Lepiej będzie go odizolować bo może zarazić tę Twoją papugę. Daj go w jakieś spokojne miejsce, nie na okno, bo będzie się bał przelatujących ptaków, żeby nie miał ostrego światła, a najlepiej zapytaj na jakimś forum o papugach, to Ci zaraz ktoś doradzi, bo tutaj to raczej mało hodowców ptaków siedzi :)

Gość gość
biedny papug moze bidulek wydobrzeje

Gość amelia991
Nie możesz go zawieźć do weterynarza który zajmuje się ptakami? Wiem, ze w okolicy nie masz ale skoro zależy ci na tej papudze to powinnaś kogoś znaleźć. A on jest w klatce z tą drugą papugą? Jeśli tak to może kup nową np z http://allezoo.com.pl/167-Ptaki Jeśli stresuje go jej obecność to może dzięki temu cos się zmieni.