Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polacy mają ograniczone myślenie

Polecane posty

Gość gość

Jak coś jest przyjęte w społeczeństwie, to każde inne zachowanie jest traktowane jako 'odchylenie', 'szpan', 'bunt' 'dziwactwo', w ostrzejszej wersji wyzywają kogoś od 'psycholi' 'debili' 'spiskowców którzy chcą zburzyć porządek' etc. wymyślają jakieś teorie z kosmosu, nielogiczne. A najprościej po prostu przyjąć do wiadomości, że ludzie są różni, mają swoje gusta, nie każdy musi zgadzać się na wszystko, i nie zawsze ma to coś wspólnego z czymkolwiek. PO PROSTU. Naprawdę wszystkim żyłoby się łatwiej, gdyby ludzie zaczęli tak myśleć. Bo czasem chce się po prostu płakać, musząc dyskutować z niektórymi osobami.

Gość gość
No nie wiem. Mamy pierwszą transseksualną posłankę, pierwszy ślub w reality show, tatuażystów, którzy wygrywają międzynarodowe konkursy itd.

Gość gość
NIE chodzi o gejów, transseksualistów i tym podobne. Czy wy naprawdę żyjecie tylko tym tematem tolerancji, o którym mówią w telewizji? Chodzi o nawet proste rzeczy, o tym, że ludzie nie potrafią wyrażać w sposób kulturalny swojej opinii, dorzucają złośliwość, kłócą się, zamykają w swoim ograniczonym świecie i uważają to jeszcze za prawdy objawione. I nieważne, czy wypowiadają się tak o gejach, czy kwiatkach sąsiada.

Gość gość
:)

Gość gość
Byłam wegetarianką, więc świetnie cię rozumiem. Ciągle słyszałam, że "szpanuję", "jestem dziwna" albo "chcę coś udowodnić". Polacy to straszni konserwatyści :(

Gość gość
No cóż, moja mama uważa, że 99 % rzeczy, co do których mam swoje zdanie, są przez to, że "ktoś mi coś wmówił w internecie".

Gość gość
Polacy są p*****lnięci

Gość gość
up

Gość gość
Ja jestem zrażona do wegetarianizmu, cala moja rodzina umarła przez to

Gość gość
W POlsce macierzyństwo ma taki sam status jak religia. I tak samo ludzie są zażarci i niezdolni do dyskusji, reagują tak samo ostro na wszelką krytykę zarówno jednego jak i drugiego. Czytając Boga Urojonego miałam wrażenie, że w miejsce słowa religia mozna każdorazowo wstawić słowo macierzyństwo, na jedno by wyszło. Jest niekwestionowalne i choćby matka waliła dziecko o ścianę, jest świętą, bo rola matki jest święta. I maicerzyństwo jest w ścisłym zwiazkuz religią, bo to religia nakazuje kobietom bycie matką i tylko w tej roli ma dla niej szacunek. Gdyby status macierzynstwa był mniejszy, to i więcej dzieci by było, bo kobiety czułyby mniejsze przytłoczenie ową rola.

Gość gość
KK to najbardziej agresywne ugrupowanie, jakie znam

Gość gość
a wręcz jest to mafia

Gość gość
Nie chcę tutaj wojen o religię, a podejrzewam, że one się zaraz zaczną. Choć zgadzam się z Tobą po części

Gość gość
sama prawda

Gość gość
sorry, ja nie mam nic do tego, ze ktoś sobie wierzy w boga ale np. ostatnio czytałam wywiad z jakimś księdzem plus z magdą ogórek plus z jakąs tam aktywistką i wybacz, ale agresja tego księdza była taka, że on mówił tak jakby chciał zasugerować, że dysponuje znajomościami i cała machiną, która bez problemu w kazdej chwili pozwoli mu na wyciągnięcie konsekwencji słów wypowiadanych przez współrozmówczynie obrzydząło mnie to sam mówił, co chciał, a gdy którakolwiek z Pań go zacytowała, to stawał się naburmuszony w sumie gdy słucham wielu wypowiedzi w telewizji lub słucham o sytuacjach z Polski to wielokrotnie mam takie wrażenie choćby ten ksiądz w jakiejs mniejszej miejscowości, który zaczął pierdolić, że jak córka maluje paznockie na czerwono, to szatan ją obezwładnił albo wtedy co w głosowaniu za aborcją grozili ekskomuniką albo taki Chazan, kleryk bez habitu, czy jak to tam mówią, ksiądz bez koloratki, co poszedł na ginekologię w celach ideologicznych, by badać misterium , kurwa, poczęcia i tylko po to przestudiował całą ginekologię ja się brzydzę tymi wszystkimi ludźmi i tym systemem Rydzykowi nie podskoczysz nigdy. W ogóle żadnemu księdzu, nawet proboszczowi na mojej parafii. On jeździ najlepszą fuchą w mieście. Nie mam nic do wiary per se, ale cała ta otoczka, mmm....nie zagłosuję na PIS nigdy, bo oni współrządziliby z Kościołem, dosłownie. Jakby Kościól jeszcze miał mało do powiedzenia;-/

Gość 7936
dobry temat

Gość gość
No i z całym szacunkiem, ale myśląc chociażby o tej szkole, co teraz o niej mówili, gdzie dzieci przed każdą lekcją pacierz mówią, aż ktoś z rodziców ateistycnzych to zgłosił. Pokazywali rodziców, którzy są za tym pomysłem, którym to nie przeszkadza. Kurwa. Wybaczcie, ale ja w życiu ani jednej osoby takiej nie znam, wyjdę, ze sie wywyższam, ale trudno. CO to za kobiety były pokazane w telewizji. Dwukolorowe włosy, kurtki z jakimiś starymi, spranymi, zlepionymi futerkami. Wieś, szaromleczne niebo i reklamówka. Druga baba taka sama, farbowane na sztuczną czerń włosy drugiej świeżości. Obrażę teraz wielu ludzi,a le tak wlasnie widze typowego wierzącego człowieka, zabobonnego przegrańca, co mu tylko wiara i nadzieja w życiu pozostała, z litości faktycznie lepiej dac takim spokój. Nie mówie, ze wszyscy tacy są. Ale a propos broniących tamtej szkoły pokazali tylko takich. I to są masy zasilajace popularnosć Rydzyka. Nie chodiz o to, że nie znam czystych i wykształconych wierzących, oczywiście, ze tak. ALe wydaje mi sie jednak, że najprostsi ludzie w większości bronią tego wszystkiego, kościoła i jego wpływu. Mam jedną wykształconą koleżankę, elegancka i bardzo wierząca, chociaż ona też akurat podchodzi mało strategicznie podchodzi do życia, bo woli siedzieć u nadzianych rodziców niż iść na studia i tak od 5 lat. ale w sumie piz/dectwo życiowe nie od wiary jest zależne.

Gość gość
Większość ma. Spróbujmy spojrzeć na poztywną stronę owych ograniczeń...Zmieniamy się, idziemy z pomyślunkiem do przodu. Tak jak w ewolucji nic się nie zmieniło w jeden dzień, tak i w PL społeczeństwie nic się nie zmieni z dnia na dzień. Wiele z nas, choćby i tutaj myśli do przodu. Jest bardziej tolerancyjna wobec bulwersujących sytuacji lub osób. Być może za kilka generacji wszystko co teraz jest takie "ograniczone", po prostu już nie będzie.

jasne:) za kilka generacji ie będzie polski więc w zasadzie masz rację:classic_cool:

Gość gość
najbardziej niezrozumiałe sa dla mnie kontrowersje wobez eutanazji i aborcji ludzie, dajcie spokój....ja nie słyszałam, by o biedzie ktoś tyle mówil, o bezrobociu...o śmieciówkach, sprawiedliwszym systemie socjanym tylko eutanazja i aborcja, jakby to były najgorsze problemy społeczne ja się obawiam, że czubaszek dobrze powiedziała kiedyś, ze w Polsce każdy bardziej interesuje się życiem nienarodzonym niż narodzonym. Co jest wbrew prostej logice. Ludzie interesuje ile jeszcze może się urodzić ludzi zamiast to jak się żyje tym, co już są, ich potencjalnym rodzicom.

heh. po prostu nie rozumiesz tych kwestii. A ich legalizacja to pierwszy krok do eugenicznego społeczeństwa. eugenika jawi się tu o tyle szatańsko, że dysponujemy obecnie inżynierią genetyczną. Poza tym całe to wasze jączenie nie ma sensu bo nie mamy wpływu ani na to co jest społecznie akceptowalne czy wręcz przeciwnie. O tym decydują media, które kształtują "świadomość" większości.

Gość gość
Polacy jednoczesnie gardza biednymi i ciesza sie jak komus nie wychodzi. w polityce byl o tym artykul niedawno

Gość gość
co to jest eugenika?

Gość gość
Sylwio dziś jasneusmiech.gif za kilka generacji ie będzie polski więc w zasadzie masz rację X Możesz wytłumaczyć ten punkt widzenia? Bo ja się z Tobą nie zgadzam :-)

Gość gość
Up

Gość gość
Sylwio...zadałam pytanie a Tobie brakuje siły? Więc przypuszczam że nie posiadasz wiedzy w tej dziedzinie. Klepiesz czyjeś zasłyszane zdanie lub opinie i tyle? Kropka? Koniec? Jeżeli masz swoje zdanie to chętnie bym je poznała ale...nie masz. I jak ma się cokolwiek zmienić kiedy większość papuguje (tak jak Ty) nie mając własnego zdania i czekając aż inni za nich coś zrobią?! Wybacz ale skoro nie masz sił, to dla mnie jesteś zwykłym pasożytem żerującym na innych.

Gość gość
każdy jest inny, może być alkoholikiem, ćpunem, transem, pedałem, lesbą, samobójcą itp, tylko niech to robi na własną odpowiedzialność i płaci za błędy z własnej kieszeni

źle się wyraziłem nie mam ochoty na marnowanie sił poprzez rzucanie grochem o ściane;)

Gość gość
Sylwio, wobec tego zracam honor. Nie chciałam Cię urazić! Myślę tylko że po prostu trzeba edukować masy, tak jak robili to nowatorscy przodkowie. Wiem że to jest nudne, ąmudne i czasochłonne ale...tak trzeba. Dla przyszłości, dla następnych pokoleń bo naczej to Ciemnogród nigdy nie wyginie. Ja widzę zmiany (założę się że jestem o wiele strasza od Ciebie) i to jest nadzieją na lepsze jutro. Nie od razu, ale od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam