Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trudnowierzyc

Pytanie do katolików?

Polecane posty

Gość trudnowierzyc

pytanie do zagorzałych katolików dlaczego Bóg pozwala na cierpienie dzieci przez chorob, gwałt i znęcanie się? Cały czas sie slyszy ze dziecko choruje na raka lub inne ciężkie choroby lub jest katowane przez rodzica ? Dlaczego Bóg na to tak spokojnie patrzy? O ile jest, bo jestym bliżej niewiary.

Gość gość
Nie będę wchodzić w dyskusje na tematy religijne na kafeterii, z jakimś agnostykiem. Jak ktoś sobie wbije w łeb to i tak zostaje. Szukaj prawdy w Biblii.

Gość trudnowierzyc
Biblia prosze cie papier wszystko przyjmie. Powiedz mi dlaczego tak się dzieje?

Gość gość
bylo, bylo, bylo.....jako zagorzala ateistka, dostosowujac sie do rozumowania mitomanow i fantastow moge po raz 5 napisac, dlaczego tak sie dzieje, ale skoro ty poszukujaca albo raczej bladzaca w wierze, nie potrafisz pomyslec i dojsc do tych wnioskow to ja na tacy podawac odpowiedzi nie bede.

Gość trudnowierzyc
a wiesz co jest najsmieszniejsze nie chodze do koscila w zBoga powarpiewam a nigdy nie wyrządzilam nikomu krzywdy nie okradlam nie ponizylam za to ci co niedziele zap....alają do koscila potrafią byc takimi sk***ysy...i że w głowie sie nie miesci co oni potrafią zrobic blizniemu. tego tez nie rozumiem:/

Gość gość
dlaczego nie rozumiesz?? starozytni bogowie przynajmniej byli msciwi i pelni gniewu,u nich kara byla kara, a bog chrzescijan? WYBACZA kazdemu, kto tylko przed nim sie ukorzy... nie czytalas bibli, prawda? a powinnas, idiotyczna ksiazka pelna takiego syfu, od ktorego mozg sie lasuje, wszystko w niej znajdziesz,odpowiedz na kazde pytanie...ksiazka idealna dla idiotow :O bog kocha bardziej tego grzesznika, ktory zaluje i sie korzy przed nim, niz swietego od urodzenia :O dlatego kradna, gwalca, lamia swoje wlasne prawa bo wiedza, ze w ostatecznosci wystarczy tylko zalowac :O i to nie bog powoduje cierpienie dzieci, tylko ludzie.ZAWSZE ludzie ludziom gotuja taki los - parafrazujac pisarke.

Gość trudnowierzyc
nie jestem ateistką błądzę bo mam mieszane odczucia. To podaj jakiego fragmentu mam szukac aby o tym przeczytac jak nie chcesz powiedziec. Zobacz ile agresji i nienawisci jest w twoich wypowiedziach, moja mnie nie dziwi ale twoja to tak jak mowilsm o tych co chodzą do kosciols od wiekszosci katolikow praktykujacych hipokryzja bije po oczach.

Gość trudnowierzyc
ale jaki wplyw na dziecko chore na raka ma inny czlowiek? wojny tak itp ale chore dziecko na raka ? Gdzie tutaj widzisz wine czlowieka?

Masz rację. Katolicyzm to zakłamana, obłudna, doktryna. Z Pisma też wynika, że to krk będzie zapowiadanym antychrystem. Co do cierpienia, to z Pisma wynika, że Bóg przyzwala czasem na nieszczęścia, żeby wystawić ludzi na próbę... Poczytaj Pięcioksiąg, jak Jahwe ćwiczył Izraelitów przez 40 lat na pustyni. Poczytaj też księgę Hioba, jak wystawił go na próbę, pozwalając szatanowi na pozabijanie mu dzieci i zesłanie chorób . . .

Gość gość
Odpowiem na pytanie, Bóg dopuszcza, ale to ludzie sami wybrali zło. Ze złego postępowania są złe konsekwencje, ale jeśli ktoś poprosi o pomoc Boga i pragnie się nawrócić Bóg na pewno pomoże. Czasami pojawia się cierpienie niezawinione, dzieje się dla uświęcenia innych osób. Bóg kocha ludzi bezgranicznie i najważniejsze z Jego punktu to jest Nawrócenie człowieka, żeby on wzrósł w wierze.

Gość gość
Niestety tacy ludzie są, że jak trwoga to do Boga, czasami choroba, śmierć dziecka jest tym, co sprawia, że ludzie się nawracają.

Gość gość
ten co założył ten temat, był ochrzczony w kościele? jeśli tak, to jest katolikiem, niech sam se odpowie na to pytanie, a nie tępak jeden zadaje je na forum opanowanym przez gimbusy.

Gość gość
modliła się od zawsze biedota i ciemny lud wmawiano im , że potem będzie im to wszystko wynagrodzone tymczasem ludzie bogaci wcale nie spędzali czasu na modłach, tylko korzystali z życia , bawili się, zmieniali żony czy mężów, mieli kochanki / np. królowie / kler zawsze trzymał się z bogatymi i wpływowymi , a tylko ciemnej masie biedoty wmawiał, że taki ich los i musza dziwgac swój krzyż dla bogatych kościół jest wyrozumiały / małżeństwo unieważni i winy wytłumaczy i przymknie oko tu i tam/ to przeciętny człowiek ma być posłuszny, bac się piekła, biegac do kościoła i utrzymywać największy kartel na świecie czyli kościół katolicki

Gość gość
Chodzi o to, by zaufać Bogu. Może nie jestem bogata, ale ciemnotą nie jestem, mam wyższe wykształcenie, czytam Pismo Św. Nadużycia księży nie powstrzymają mnie przed czynnym uczestnictwem w Sakramentach.

Gość gość
niektórym fora zastępują kosciół, jak nie chodzi do koscioła to wylewa frustracje na kafe. rolę graja media, pedofili zawsze pełno, ale jak gdzieś na świecie matka zostawiła dziecko na 5 minut w samochodzie, albo ksiądz złapał chłopca za kolano, to trąbią o tym we wszystkich najbardziej oglądanych programach. i potem gimbusy szukajace w życiu celu atakują te straszliwe niesprawiedliwości. albo jakaś c***a, nazwie sie kobietą i startuje do sejmu i na prezydenta kraju- taki obciach, że wstyd na cały świat. ale facet w przebraniu baby napewno zbierze troche głosów. ito jest właśnie chore, że ludzie na takie coś oddadzą głosy:(

Gość trudnowierzyc
Ja przekładam raczej wszystko na logikę i za grosz logiki w tym wszystkim nie widzę. Bóg wystawia nas na próbę, ale tym co popełnili kargodny czyn (morderstwo, gwałt, okaleczenie) jeśli okażą skruchę to wybaczy, k***a ale takie dziecko na raka cierpi az do śmierci co ma nauczyć takie cierpienie? P******e to jest. I jestem kobietą udzielam sie charytatywnie, patrze na to cierpienie i przeklinam w duszy dlaczego k***a dlaczego?

Gość gość
nikt nie powinien byc chrzczony w kosciele.osoba ktora chce byc ochrzczona sama moze zadecydowac majac 18 lat.Ja bym nigdy nie chciala byc chrzczona,isc do komunii,byc bierzmowana,brac slub w TYCH INSTYTUCJACH.POWINNI KARAC RODZICOW za to.

Gość gość
Maciek co to znaczy ? miec dzikeij osoby pod swoim dachem?piszesz ze dziecko jest dzika osoba? Ludzie zyja bez wiary i sie nie wyglupiaja tymi katolickimi zabobonami.100 lat wiezienia dla debili co ZMUSZAJA do chrztu malutkie bezbronne dzieci. ty jestes dla mnie pchla.

pozwala, ponieważ każdy ma wolną wolę. a jeśli chodzi o niby to niezależne od nas choroby, to zostaliśmy ukarani jako gatunek ludzki. dlatego żyjemy sobie na Ziemi. dlatego możemy być szczęśliwi, bo mamy PORÓWNANIE.

ale takie dziecko na raka cierpi az do śmierci co ma nauczyć takie cierpienie? x yyyy a ja nie rozumiem Twojej logiki. czyli gwałciciel ma np. cierpieć na raka, żeby się nauczyć, żeby nie gwałcić? od kiedy to cierpienie ma kogo uczyć moralności. dziecko cierpi, bo ma raka. rak jest na pewno po części z powodu LUDZKICH WYBORÓW. dziecko nie jest Bogiem, nie rządzi swym losem. los jest wypadkową CUDZYCH wyborów. cierpienie jest NIEROZERWALNE z ludzką kondycją, bo taki mamy świat, nie jest on ani rajem ani piekłem.

jak coś jest złego, czyli np. bachorek ma raka, albo szczeniaczek nie ma łapki to zwalasz to na Boga. ale jak coś się dzieje DOBREGO to nigdy o Bogu nie pomyślisz (tym Twoim wymyślonym przez Ciebie, ateisto, Bogu, w którego nie wierzysz, i dla którego wg Ciebie jesteśmy simsami bez własnej woli). mindf**k

Maciek B - Bredzisz. W prawdziwym, pierwotnym chrześcijaństwie, chrzest wynikał tylko i wyłącznie z woli interesanta... Jak pisał Św Paweł, chrzest to śmierć człowieka cielesnego, narodziny duchowego. Chrzest oznaczał rozpoczęcie życia na nowo człowieka, który był grzesznikiem. Ty reprezentujesz punkt widzenia kleru, a nie chrześcijański punkt widzenia...

"Ludzie zyja bez wiary i sie nie wyglupiaja tymi katolickimi zabobonami.100 lat wiezienia dla debili co ZMUSZAJA do chrztu malutkie bezbronne dzieci." x :D ojej, biedne dzieci:D hahahahahah czy ja tu siedzę z dzieciarnią z kwejka?;)

ja Wam powiem coś, co Was zbije z nóg. moja znajoma została ochrzczona ZA DZIECKA a potem ZMIENIŁA WYZNANIE i wiecie co? nie uwierzycie. NIE UMARŁA:D

Gość gość
[ gość dziś ten co założył ten temat, był ochrzczony w kościele? jeśli tak, to jest katolikiem] ---- mowisz o pomazaniu woda przez pajaca w sukience dziecka ktory nie ma wplywu na to co mu leja na glowe?? zatem sluchaj mnie uwaznie: abrakadabra, holistichailave othyim hayo, hayo lunarsa! chcze cie jako wyznawce jedynej bogini w imie Kali, Astarte, Artemidy i jej tysiace imion!! tako ci rzecze i tak jest! od teraz uznaje cie za wyznawce jedynej bogini!

sporo antyteistów ma problem ze zrozumieniem, że chrześcijaństwo jest tak naprawdę religią wolności, gotowości, wyboru i UCZUĆ do Boga, które wynikają z wiary.

Pierwsi i prawdziwi chrześcijanie chrzcili się i innych w rzekach i jeziorach. Gdzie tu jest święcona woda? Diabeł się nie boi święconej wody. To spektakl, który ma pchać ludzi w łapy katolicyzmu, bo katolicyzm jest dziełem szatana...

Gość gość
tak, tak, dokladnie tak samo chrzescijanstwo jest religia wolnosci, jak islam religia pokoju 😴