Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trudnowierzyc

Pytanie do katolików?

Polecane posty

nie wiem, czy islam jest religią pokoju, nie zagłębiałam się w nią. Ty na pewno masz jakąś wiedzę z religioznawstwa, jeśli to podważasz. podziel się z nami. ja bardzo lubię takie tematy. jeśli Wam to, że ktoś Was pokropił wodą jak byliście mali i wychowywał W SWOJEJ wierze odbiera wolność to radzę się zgłosić do terapeuty, bo coś ewidentnie nie tak z Waszym poczuciem autonomii. strach. i szczepili Was nie pytając o zgodę. :(

Gość gość
jak mozna dyskutowac z kims kto szczepionki przeciw chorobom porownuje do swiecenia woda nieswiadomego dziecka w imie wiary w niewidzialnego ludka?? chyba sobie zartujesz :O

Gość gość
chrzescijanstwo religia wolnosci :D :D :D zaczynajac od swietego augustyna i jego pogladow na kobiety konczac na podrzednym czarnym, masz przyklad kobiety uleglej, podleglej swojemu panu-mezczyznie; kobiety glupiej, slabej, bezwolnej - zrodlu wszelkiego zla wynikajace z jej slabosci. tak, tak, jestes super wolna w scislym chrzescijanstwie :D :D :D

@broken: wiekszosc ateistow ma po prostu problem z samymi soba, bo prawdziwy ateista w ogole nie zawraca sobie glowy czym w co nie wierzy. Tak jak jak nie nie zajmuje sie smerfami czy E.T. To nie sa ateisci, tylko antyreligiljni i antyklerykalni fanatycy x słowa nie pisałam i nie oceniałam ateistów, mówię o ANTYTEISTACH tak, jestem wolna. mogę wybrać życie z Bogiem lub bez Niego. to nie On mnie ogranicza, co najwyżej ludzie

Gość gość
chrzescijanstwo: scisle patriarchalna religia wyznaniowa, uwazajaca kobiety za posledni, gorszy gatunek, poprzez swoja slabosc ulegajaca złu. kobieta winna byc podlegla mezczyznie, bez prawa glosu, jedynie do modlitwy, blagajac boga o przebaczenie za swe slabosci.' broken,dziecko, chrzescijanstwo to nie to co TY myslisz, radze poczytac bibilie, a przede wsyztskim tzw swietych okreslajacych chrzescijanstwood ponad 2 tys lat.

czytam Biblię regularnie. nie będę kłamać, że przeczytałam całą. ale Ty widzę ogarnąłeś Biblię i Koran, że już wszystko wiesz. co z tego, że patriarchalna była wtedy kultura? jesteś durną feminichą?

poprzez swoja slabosc ulegajaca złu. x tak faktycznie wynika z Genesis. ale co z tego, bo nie rozumiem. nie rozumiem, że masz ból d**y o historię. naprawdę nie czaję.

Gość gość
jak ktoś był ochrzczony jest katolikiem czy tego chce czy nie. ilu z tu wrogów kościoła, poszło i sie wypisało z kościoła?

jest wiele symboli i określeń funkcjonujących w kulturze, przez które coś jest określane jako złe czy dobre. w Biblii jest tego pełno. nie sądzę, żeby jakiś awanturnik z kafe ogarniał co kiedy jest w Biblii uważane za lepsze i potrafił wyjaśnić.

Gość gość
jak komus wiara nie pasi, niech jedzie do północnej korei, będzie sie modlił do umiłowanego przywódcy ino szum.

o, i jeszcze do tego katolikiem:D czyli jak chcesz być np. kalwinistą to nawet nie możesz się ochrzcić, bo zostaniesz katolikiem:D:D:D

Gość gość
jak ktoś urodził sie w Polsce jest Polakiem, chce tego czy nie. ---to też bycze coś tam?

Gość gość
normalnie ochrzczony dzieciak w jakimś obrządku jest przyjęty do kościoła i już. może sie z koscioła wypisać i wtedy niech se będzie i kalwinistą .

---to też bycze coś tam? x odkąd to RODZISZ SIĘ katolikiem, przerażacie mnie i nie, nikt za Ciebie wiary nie wybiera. to religia wolności wynikającej Z WYBORU. mamusia Ciebie do raju nie zaprowadzi, więc nie oskarżaj mamusi o to. jeśli ktoś porównuje islam do chrześcijaństwa, a nie jest religioznawcą... k****, od czego zacząć... nawet religioznawca powie Wam, że jest coś takiego jak sytuacja geopolityczna, kultura, społeczeństwo i to właśnie raczej te czynniki człowieka zniewalają.

Gość gość
kretynie, czy ktoś tu mówił, ze ktoś rodzi sie katolikiem? katolikiem zostajesz, gdy cię ochrzczą w katolickim obrządku. kłuje? to się qrwa wypisz z koscioła i nie pitol.

kretynie, czy ktoś tu mówił, ze ktoś rodzi sie katolikiem? katolikiem zostajesz, gdy cię ochrzczą w katolickim obrządku. kłuje? to się qrwa wypisz z koscioła i nie pitol. x no właśnie, cały czas to tłumaczę:D więc porównanie do Polaka jest choreXD

chrześcijaninem stajesz sie kiedy - uwierzysz i ochrzcisz się . a uwierzenie zakłada świadomość wyboru. czyli nie o chrzest niemowlaków tu chodzi ale ludzi dorosłych.

cały czas czekam na wyjaśnienie tego bycia-katolikiem-mimo-woli strasznie mnie to ciekawi:D zaraz się okaże, że mogę zostać zatargana do nieba mimo woli.

odgonić diabła ?:D a co diabeł ma do niemowląt ?:D

tyle tylko że to co piszesz - o opętywaniu niemowląt - jest sprzeczne z Bożym Słowem . Widże w tym raczej " mądrość ojców kościoła " którzy w ten sposób zapewnili sobie stały dopływ " wierzących " :)

Gość gość
Do Tych co nie wierzą - do póki nurtują Was pewne pytania nic nie jest stracone. .....Dzisiejsza ewangelia mówi o złości Jezusa w Świątyni ......Wszystko ma swój czas miłość. ...nienawiść. ....przebaczenie....najtrudniej przychodzi wiara.... dlatego dla mnie więcej świętości dla mnie ma matka. ......ojciec z rodziną problemami niż samotny kapłan lub zakonnica ale wszyscy są potrzebni. ..aby się wypełniło pismo bo najpierw było słowo. ...

diabeł ma przystęp tylko do tych którzy m aja świadomość tego ,ze istniej grzech . o jakiej świadomości można mówić w przypadku niemowlęcia ? :D czy nie o niemowlętach i dzieciach mówił Jezus ,zę do takich jako one - czyli bezgrzesznych - należy Królestwo Niebieskie ?

Gość gość
Zadajesz pytanie. .....Czy jest diabeł. ....jest.. ale nie chce się ujawnić. ...bo gdy ludzie uwierzą prawdziwie w diabła ...to zbliżą się do BOGA ...a tego diabeł nie chce ....nie jest zainteresowany. .....

czyżby umiejętność posługiwania sie nożem i widelcem awansowała do rangi chrześcijaństwa ?:D Bo Biblia bardzo wyraźnie mówi o nawróceniu i chrzcie :)

Gość gość
Dzieci i młodzież trzymają się misji bo są głodne. ... a nie dla wiary

czyli Mieszko pierwszy od razu wiedział jakie ryby jada si nożem i widelcem a jakie dwoma widelcami ?:D

Gość gość
Popieram każdą religię. ...wyznawaj to w czym się urodziłeś religia ojców. ...