Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Aniceta czy Hiacynta ? jakie imie dla córki ?

Polecane posty

Gość gość

jestem pobożna osoba i imię ma nawiązywać do świętych, które polecacie? w grę wchodzi jeszcze Cecylia

Gość gość
Prawie każde imię kobiece związane jest ze świętą o tym imieniu, więc wybór masz szeroki. Cecylia nie - kojarzy się z cyckami i będą na nią wołać "Cycylia", więc nie polecam. Hiacynta kojarzy się z bohaterką serialu "Co ludzie powiedzą" i nie będzie to chyba dobre skojarzenie. Z tych, co wymieniłaś, Aniceta będzie najlepsza.

Gość gość
Teraz już można nadawać imiona zagraniczne, to może portugalska Jacinta? Możesz mówić, tak jak się pisze, w Hiszpanii będzie "hacintą", a w Portugalii Źacintą?

Gość gość
a co to za serial? ja nie kojarzę, mi się Hiacynta kojarzy z kwiatami i wiosną :) zresztą Aniceta i Cecylia też, ale ok biorę wszystko pod uwagę, dzięki za sugestię, jeden punkt dla Anicety

Gość gość
A na nazwisko pewnie sledz albo pryk?

Gość gość
nazwisko Floers, bo ojciec nie jest Polakiem , dlatego chciałabym żeby córcia miała polskie imię :)

Gość gość
Alfonsita... Chyba z hvja spadłaś. Żadne z tych, chyba że chcesz jej w sekundę zepsuć całe życie. Ludzie opanujcie się z tymi imionami! Jest masa innych, NORMALNYCH imion, co z tego, że powszechne? Po co na siłę dziecko "wyróżniać"? A nazwisko to druga sprawa. Dolores czy Mercedes to może być PARKER, a nie Śledź, Miska, Czerniak po ojcu Zygfrydzie i takich tam...

Gość gość
No to z paruset imion polskich ładnie żeś ustrzeliła. Ludzie, naprawdę... Imię to wizytówka, które zostaje z człowiekiem do końca życia... Nie żadne antyczne, nie żadne ośmieszające i zagraniczne maxy, brajany... Po co mała ma mieć traumę przez szkołę? Takich rzeczy na psychice nie wymaże się gumką do mazania. I będzie 'aniceta klepie kotleta', albo aniceta mineta. Dzieci są straszne. Chyba, że planujecie przenieść się do kraju, w których te imiona są normalne. Naprawdę nie można już normalnie być Katarzyną itd.?

Gość gość
Serial "Co ludzie powiedzą" opowiada o kobiecie, która ma właśnie na imię Hiacynta i usiłuje wywrzeć wrażenie, że należy do wyższych sfer (chociaż wcale nie należy), tzn. by jej sąsiedzi i znajomi myśleli, że jest bogatsza niż w rzeczywistości i przyjaźni się z arystokracją. Strasznie przy tym męczy swojego męża Ryszarda, który jest normalnym facetem i chyba musi strasznie kochać Hiacyntę, że przy niej wytrzymuje. Oczywiście Hiacyncie nigdy się nie udaje wywrzeć odpowiedniego wrażenia i wszyscy wokół uważają ją za stuknięta, chociaż ona sama nie dopuszcza do wiadomości i myśli, że jest postrzegana jako wielka i szanowana dama. Ogólnie, bardzo zabawny ten serial - ale po tym opisie wiesz już chyba, dlaczego Hiacynta to nienajlepszy wybór (serial był dość popularny także w Polsce, oglądało go wielu moich znajomych).

Gość gość
i tak nie zamierzam jej posyłać do beznadziejnych polskich szkół, będzie się uczyć w prywatnych międzynarodowych, gdzie imię nie jest problemem, nie rozumiem czemu tak piszecie, przecież żadne z tych imion nie jest dziwaczne, ja rozumiem Petronela, Kunegunda, Gryzelda - te są śmieszne, ale z 150 lat temu , pewnie nie były śmieszne i wtedy by się śmiali z Dżesiki, Nikoli, Aldony czy Roksany

Gość gość
9;55 dzięki za przypomnienie :D to był brytyjski serial, coś mi świta, już myślałam ,że to jakiś z tych nowych przygłupawych polskich co na tvn albo na tvp2 lecą

Gość gość
No typowa je/bnięta mamuśka, która wyżej sra niż dupę ma. Ale cóż, jak tak kochasz swoje dziecko to daj mu Aniceta czy tam Twardosław

Gość gość
niedawno było Kunegundy też cudne

Gość gość
gość dziś Serial o Hiacyncie ma ponad 20 lat, jest komedią i co? Gdzie te skojarzenia? Wśród dorosłych? No to na cenzurowanym powinny byc także imiona jej sióstr. Róża. Diana (Stokrotka) i Violet (nasza Wioletka, czyli Fiołek). Hiacynta będzie lepsza od twojego wyboru, Aniceta. Aniceta od razu skojarzyła się z mniszką. Siostra Aniceta. Autorko co do świętych to moje dzieci mają imiona nie należące do "kontrowersyjnych", dziwnych w brzmieniu itp, a święte o tych imionach są bardzo bardzo święte.

Gość gość
gość dziś niedawno było Kunegundy też cudne xx Kunegunda to Kinga:) Kinga jest zdrobnieniem od Kunegundy, które funkcjonuje osobno.