Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

trzecie dziecko po długiej przerwie, miał ktoś

Polecane posty

Gość gość

Zastanawiam się nad 3 dzieckiem, moje dzieci mają 9 i 5 lat. Starania chciałabym zacząć najwczesniej za rok, więc minimalna rożnica między moimi dziećmi a nowym bratem i siostrą wynosiłaby 11 i 7 lat. Ma ktoś doświadczenie z wychowywaniem dzieci z tak dużą różnicą wieku?

Gość gość
Ja mam dwoje dzieci, ale z różnicą 9 lat i jest dobrze. Wśród znajomych wiele jest rodzin, gdzie właśnie po odchowaniu 1 czy 2 dzieci pojawia się kolejne. Powiem Ci, że ja chwalę takie rozwiązania - każde dziecko jest na swój sposób jedynakiem, nie ma dzielenia czasu, kobieta już wypocznie po nocnych wstawaniach i pieluszkach i miło się do tego wraca po latach. Organizm też się zdąży zregenerować. Dzieci "późniejsze" są zwykle mądrzej wychowywane, dojrzalsze macierzyństwo jest na prawdę wspaniałe. No i odmładza ;-) Jeżeli masz warunki i pragniesz kolejnego dziecka to wiek starszych działa tylko na korzyść. Moja córka miała 9 lat jak urodziłam - kocha siostrę do szaleństwa i na dzień dzisiejszy jest dla niej wzorem - doradzi, pomoże, zaopiekuje się kiedy trzeba. Nigdy jej nie angażowałam w opiekę, ale nie ukrywam, że jest dużą pomocą. Gdyby różnica była np. 2 lata to miałabym urwanie głowy.