Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

lekarza potrzebuje albo farmaceuty

Polecane posty

Gość gość

moja babcia choruje na wrzody żołądka lekarz zapisał jej lek o nazwie XYVELAM 5mg 20 szt ,przeczytałam ulotkę i lek ten stosuje sie przy chorobach nerek zapaleniu oskrzeli a nic nie pisze o chorobach przewodu pokarmowego przeciwskazaniem jest padaczka a babcia choruje na padaczkę ,nie wiem czy podac babci lek czy lekarz sie pomylił moze ma ktoś wiedze na temat leczenia tym lekiem

Gość gość
jestem lekarzem i jedyna rada na to wj/eba/nie twojej babci w trumnę

Gość gość
a babcia nie ma na pewno problemów z nerkami? ma tylko i wyłącznie wrzody żołądka? ciężko mi uwierzyć, że osoba w wieku podeszłym ma tylko wrozdy żołądka i żadnej innej dolegliwości...

Gość gość
ten lek to antybiotyk

Gość gość
Jerzy Zięba mówi o leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy piciem wody z solą nieoczyszczoną, himalajską bądź kłodawską. Spróbuj, nic cię to nie kosztuje.

Gość gość
padaczkę się olejem z konopii indyjskich leczy, czyli tzw. cannabisem, 5 lat za posiadanie, 10 za dilowanie, 15 za hodowanie

Gość gość
do gość 11,11 babcia ma inne chorobyzwiązane z wiekiem ale ten lek zapisał gastrolog a a wg ulotki tego leku nie stosuje się na choroby przewodu pokarmowego i akurat na schorzenia które leczy sie tym lekiem tj nerki i płuca babcia ma zdrowe dlatego mnie to dziwi i chciałam zapytać kogoś mądrego ale tu nie ma nikt znajomych lekarzy i farmaceutów:(

Gość gośćula
zadzwoń do jakiejkolwiek apteki i spytaj

Gość gość
ze względu choćby na listę skutków ubocznych to bym tego "leku" babci nie podawał... chyba,że jej nie lubisz a jest zacny spadek do podziału...

Gość gość
no ja jestem farmaceutką, dlatego dziwi mnie, że lekarz wypisał lek na choroby na które praktycznie babcia nie cierpi... są inne leki na wrzody żołądka, w tym takie bez recepty... najlepiej pójdzcie do lekarza ogólnego i powiedzcie o co chodzi, jeżeli ten lek miałby być na wrzody, to poprostu go nie stosujcie, jeżeli mieszkasz w dużym mieście, to zajdź dzis do apteki po coś osłonowego na żołądek, a jutro do lekarza ogólnego... czy lekarz wypisał babci tylko ten xyvelam, czy wypisał jeszcze inne leki, jesli tak, to jakie?

Gość gość
gość 11;53 babcia ma zapisany jeszcze metronidazol,emanera i ertol entol eutol nie sposób odczytać nazwy tego leku tak nabazgrane ,mam problem bo ostatnio brałam troche wolnego żeby załatwiać babci sprawy a pracuje u" pana biznesmena"od rana do wieczora więc nie mam na razie możliwości żeby iść do lekarza z receptą

Gość gość
tu są znachory a nie lekarze a ty babce daj wywar z babki lancetowatej i każ pić własny mocz i będzie jak fryga

Gość gość
ej, ale metronidazol i emanera są ok to standardowe połączenie leków właśnie w chorobie wrzodowej żołądka (metronidazol niszczy helicobacter pylori a emanera hamuje pompę protonową w żołądku - tzn mniej kwasu solnego produkuje żołądek i ból jest mniejszy), enterol jest bez recepty - stosowany w schorzeniach przewodu pokarmowego (tak jakby w celach osłonowych) nie musicie isć do ogólnego, nie wiem, tylko, co w tym zestawie robi xyvelam, skoro babcia nie ma ani zapalenia płuc ani chorych nerek... tego może lepiej nie podawajcie, jeżeli na nic takiego się nie skarżyła... wrozdy wyleczycie tymi 3 wspomniamymi przeze mnie u góry, a zwłaszcza emanerą i metronidazolem, pozdrawiam

Gość gość
tak , załatw babcię przez inhibitor p-p, a rychło się z nią pożegnasz, co to za "lekarz"?! z grabażem ma układ???

Gość gość
przy helicobakter podaje się dwa antybiotyki metronidazol jest ok xyvelam też jest antybiotykiem ale faktycznie dziwne, nie słyszałam o leczeniu nim helikobaktera i jeszcze u chorego z padaczką lepiej isc jeszcze raz do lekarza tu ci nikt nie odpowie fachowo

Gość gość
czemu niby inhibiot pompy proptonwej miałby babcię załatwić? przecież to standardowe połączenie w chorobie wrzodowej... już nie wymyslajcie

Gość gość
wymyślają bo tu siedzi plebs nikt nie ma znajomych lekarzy i aptekarzy i nikt jej nie umie podpowiedziec ja też jestem plebs