Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bosastopa

halluksy kiedy operować

Polecane posty

Gość bosastopa

help- może ktoś wie, czy stały ból halluksa a własciwie narastająca kostka - i ból tej kostki - czy to sie kwalifikuje do operacji? kilka miesiescy temu kupiła sobie buty , kóre uaktywniły mi te kostkę,m i zaczęła mnie na..pier..... ć :( boje się, że zacznie rosnąć i juz butów sobie nie znajde żadnych :( ktoś tak ma?

Gość bosastopa
zastanawiam sie , np. czy to jest skuteczna operacja, czy są duże blizny?

Gość gość
Autorko, mam tez halluksy, i nie operuję ich. Podstawa, to buty, wszystkie muszą być ze skóry. Skóra pracuje i naddaje się, natomiast ekoskóra, czyli plastik jest sztywny, i od sciskania stopy boka halluksy. Po domu chodź w bardzo luźnych, nieuciskających kapciach. Powinnaś iśc do lekarza rodzinnego, i wziąć skierowanie do lekarza rehabilitacji. Lekarz rehabilitacji powinien dać ci skierowanie na zabiegi- ultradźwięki i laser. Te zabiegi powtarzaj co kilka miesięcy. Pomogą i unikniesz operacji.Tak na biegu, kekarz rodzinny tez moze dac ci skierowanie na zabiegi. Jest kokejka, zapisz się, a weź te same zabiegi prywatnie u rehabilitanta. Polska rzeczywistosć.... Halluksy robią się od za ciasnych, niewygodnych, uciskających butów. Jeśli mozesz, zmieniaj buty w ciagu dnia.

Gość gość
Oczywiscie od sciskania stopy bolą halluksy, sorry za literówkę. Bylam u chirurga ortopedy na konsultacji, i wytlumaczyl mi, na czym polega operacja.Blizny to pikuś, w zaleznosci, gdzie masz halluksy, moze to być wycinanie kości, wstawianie kostnego klina, by wyprostowac, tak jak u mnie, paluch, itp. Po operacji chodzi się w specjalnym bucie ortopedycznym 6 tygodni.. Acha, powiedzial mi tez, ze plaskostopie tez powoduje halluksy, i ze trzeba nosic wkladki ortopedyczne. Ja wiem, ze dorobilam się kiedys od niektórych butów, i za wysokich obcasów.

jeżeli już są ciągłe bóle to warto iść do lekarza i może nawet robić zabieg, są także aparaty korekcyjne "Marcin" http://marciny.com/pl/gdzie-kupic-.html , używa się ich w profilaktyce i w czasie rehabilitacji po zabiegu, pomagają naprawić palec, a używać tylko w czasie odpoczynku i snu)

Gość mirela mira
Moją koleżankę przed operacją halluksy nie bolały, za to po operacji (na razie operowaną miała jedną stopę) kość zaczyna się odzywać na zmianę pogody. Wkrótce ma mieć kolejną operację, ale tak się zastanawiam, czy nie lepiej zamiast tego nosić taki aparat albo klin, tego rodzaju co tu http://www.sklepikseniora.pl/kliny-i-oslony-na-halluksy-c3755.html nie próbowałyście? A co do butów - zawsze wydawało mi się że ekoskóra jest miększa niż naturalna, ta naturalna zawsze wydawała mi się sztywna... chociaż możliwe że o ile naturalna skóra się dopasuje, to ta eko się po prostu rozpadnie ;)

Gość gość
Nieee, naturalna skóra jest mięciutka i w ogóle nie ma porównania do eko. No w każdym razie mimo wygodnego obuwia mam halluksy. Byłam już na konsultacji u lekarza i mogę być dobrej myśli. :) Polecam doktora Jędrzeja Kosmowskiego, jest super :)

Gość gość
Najlepiej jak najszybciej, po co zwlekać :D Jeszcze się pogorszy. Jak jesteś z Poznania, to polecam Ci halluxcenter. Operowałam tam halluksy i jestem bardzo zadowolona :)