Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy należy zrobić USG tarczycy?

Polecane posty

Gość gość

Byłam dziś na wizycie u endokrynologa (NFZ). Stwierdzono u mnie wcześniej niedoczynność tarczycy, lekarz rodzinny skierował mnie do specjalisty. Specjalista, jako że spieszył się do domu spojrzał tylko na moje wyniki badań i przepisał Letrox 50. Nie zbadał mnie, nie zapytał o nic, spojrzał na tarczycę powiedział że ok. mimo że znacznie mi się w ostatnim czasie powiększyła, co czuję i przy połykaniu i przy oddychaniu. Spytałam czy powinnam dla pewności zrobić USG na co on odpowiedział, że przy niedoczynności USG robić nie muszę. Dodam, że TSH mam podwyższone do 7 (w przybliżeniu), a FT3 i FT4 w normie. Przeciwciał nie zalecił, mimo iż lekarz rodzinny twierdził, że powinnam je zrobić w celu potwierdzenia lub wykluczenia Hashimoto. Kiedy zapytałam endokrynologa kiedy mogę się spodziewać poprawy w samopoczuciu (a męczę się już 3 miesiące - bóle nóg, rąk, szybka męczliwość, senność), on powiedział że tak naprawdę nie wie co mi jest i czy przez tarczycę tak się czuję, a najpewniej według niego mam depresję... I że powinnam chodzić na spacery i jeździć na rowerze. Szkoda, że Pan doktor nie zapytał czy robiłam to nim zaczęło mnie wszystko boleć, a robiłam. Ponad to na końcu okazało się, że specjalista opierał swoją "diagnozę" na wynikach badań, które w rzeczywistości nie były moje, gdyż pomylono karty. Pan doktor nie spostrzegł wpisując pesel, że nie urodziłam się w roku 49. Mam 23 lata, raczej nie ciężko zauważyć coś takiego. Zauważyłam to dopiero kiedy poszłam wykupić receptę (wiem, mogłam spojrzeć wcześniej, ale przez 23 lata jeszcze coś takiego mi się nie zdarzyło, po prostu schowałam receptę do torebki). Teraz tak naprawdę nie wiem czy powinnam brać ten Letrox, czy może zaczekać na wizytę u endokrynologa ale prywatnie, gdzie może zostanę chociaż zbadana. Czy powinnam zrobić to USG czy nie. Proszę powiedźcie, co byście zrobili na moim miejscu. -Załamana służbą zdrowia:).

Gość gość
Musisz brać bo masz za wysokie tsh. mnie akurat robi usg prawie na każdej wizycie /nfz/ ale to zależy... przeciwciała miałam robione tylko raz na 15 lat leczenia tarczycy, więc nie licz na wiele. Za każdym razem tylko tsh. bierz letroks 2 miesiace i zrob tsh zobaczysz różnice i wtedy ew pójdziesz priv

Gość gość
Na mnie lepiej działa euthyrox.. Ty musisz brać bo wpadniesz wmjeszcze większą niedoczynność.