Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaka kaszka na kolacje dla 1.5 rocznego dziecka zeby nie byl glodny w nocy

Polecane posty

Gość gość

Od zawsze daje nestle lub bobowita do nie dawna byl na piersi a teraz od tygodnia nie jest i nie chce mleka w sumie to dobrze..ale dzis w nocy byl glodny i jadl kaszke lyzeczka!!! Jaka polecicie kaszke zeby dluzej trzymala nasycenie.

A może zamiast kaszki "dorosłą" kolację, np. kanapki? Do tego jakiś serek, twarożek, jakieś warzywo. Nie wiem czy kaszka wystarczy 1, 5 rocznemu dziecku.

Gość gość
Nie chce jesc kanapek..i srednio z kolacyjnym i sniadaniowym normalnym jedzeniem..cos podziubie..a kaszke zawsze zje..

10.58 - ale 1, 5 rocznej dajesz w nocy mleko przez sen, czy jak? Wg mnie to niezbyt fajne.

Gość gość
Dzis wyjatkowo dalam kaszke lyzeczka bo inaczej nie zje..a byl glodny nie chce go przyzywyczajac do nocnego jedzenia ani zdrowe ani mile...gdzies czytalam ze jakas kaszka jest bardziej kaloryczna i dluzej zostaje w brzuszku..ale nie pamietam jaka

Gość gość
Zacznijmy od tego: jeśli dajesz kaszki gotowe, to robisz je na gęsto? Powinna być dosyć gęsta, zbita, żeby z łyżeczki nie spływała. Po drugie możesz kombinować z innymi rozwiązaniami. Np. podgrzewasz mleko w mikrofalówce, potem dorzucasz płatki, np. błyskawiczne jęczmienne czy owsiane, albo pełnoziarniste z jogobelli, lub są takie fajne wielozbożowe, bez żadnych zbędnych dodatkó Błonnik junior.. ( ostatnio na nie trafiłam w Realu ). możesz też wrzucić pokrojone chrupki kukurydziane bez soli. Czekasz aż te płatki (wszystko jedno, które wybierzesz, możesz nawet mieszać) zmiękną, nasiąkną tym mlekiem.. kaszka powinna być gęsta! Ja tak robię od dawna.. ciepłe mleko + różne rodzaje płatków.. a jeśli kaszka wychodzi zbyt rzadka, to mam zawsze w zapasie awaryjnie kaszkę pełnoziarnistą bez cukru bobovita i wtedy jeszcze troszkę jej dosypuję, by się zagęściło.. ale często nei trzeba. Możesz też ugotować mannę i dać samą, albo mannę i potem dorzucić jakiś płatków owsianych itp.

Gość gość
*miało był pełnoziarniste z lubelli, a nie z jogobelli ;)

Gość gość
zacznijmy od tego, że dzieciak jest głodny w nocy, bo w dzień nie zjada tyle ile należy! weź go lepiej naucz spożywać normalne jedzenie a nie te kaszki :O

Gość gość
Kaszka na kolacje i nie ma być głodny, sorki ale moja córka 11mcy je na kolacje kanapkę i śpi całą noc, kaszka jest dobra dla 6,7,8 czy 9 miesięcznego dziecka a nie 1,5 co zębów nie ma ze papka

Gość gość
Daje kaszke na mm bo nie pije mm wiec dlatego..a nie chce mi jej normalnej kanapki tylko suha bulke je wiec srednio moim zdaniem pokombinuje z tymi platkami..mam kupione kukurydziane jutro rano zrobie test czy bedzie jadl i rozpoczne procedure

Gość gość
Bzdura, że kaszka tylko dla malucha.. zresztą się zdecydujcie.. bo raz uważacie, że dziecko powinno długo pić mleko, jeść dania mleczne, nie widzicie problemu w tym, że roczne dziecko pije z butelki (dla mnie przesada), a tutaj twierdzicie, że wszelkie kaszki są dla maluszkó.. Mój syn ma 2 lata i na kolację najczęściej ( nie zawsze, ale jednak najczęściej) właśnie daję mu "kaszkę". Tak jak pisałam. Podgrzewam mleko i dostaje je z różnymi płatkami (kukurydziane pełnoziarniste, owsiane, jęczmienne, kasza manna itp.) Czekam aż te płatki nasiąkną i stworzy się gęsta "kaszka". Po prostu to zawiera jakieś tam witaminy, jest lekkostrawne i sycące. No i jest posiłkiem mlecznym. Dziecko ta je od dawna, a w nocy nie jest karmione odkąd skończyło 9 miesięcy. Pieczywo je na śniadanie ( do tego jakaś herbata, bawarka albo mleko lub kakao), na drugie śniadanie kisiel, budyń, jogurt albo jogurt z dodatkiem owoców, czasem coś innego chwyci, albo, jak ostatnio domaga się po prostu tylko mleka. Obiad normalny (drugie danie lub zupa). Jakiś owoc czy lepsze ciastko. Kolacja. W dzień je sporo, w nocy żołądek odpoczywa. Od rozpoczęcia 10 miesiąca nie używa butelki, z gryzieniem nigdy nie było problemów, a dziecko zjada wszystko co dostanie. Skoro dorośli mogą jeść mannę czy zupę mleczną ( ja nie uznaję, jako dziecko też nie dałam sobie wmusić), do dlaczego dziecko nie może tego zjeść?

Gość Geeena
A ja mam pytanie...Karmię piersią ale najwyższy czas wprowadzić coś nowego, ma 5 miesięcy. Podaję Vita D i nie wiem czy jak będzie jadło kaszkę to czy dalej podawać bo w kaszce może być witamina D, podawaliście ?

Gość gość
przy karmieniu piersią to powinnaś podawać D i K, a nie tylko D.. i tak.. podawaj dalej.. przecież jak dziecko pije mm, to podaje mu się dodatkowo witaminę D, chociaż mleko też ją zawiera..

Gość gość
Moj ma poltora roku i na noc je kasze z butelki,zjada ok 340ml,taka mamy wieksza butelke.i przesypia cala noc.