Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madlenk

Badania krwi czy panikować

Polecane posty

Gość madlenk

Witam Was, Mam pytanie, czy możecie mi pomóc w interpretacji kilku wartości morfologii. Generalnie wyniki synka - 4 lata i 8 miesięcy - byłyby super, gdyby nie następujące pozycje: Morfologia + płytki + rozmaz automatyczny płytki krwi:194 tys/µl norma: 210 - 490 -> Poniżej normy RDW-CV 15,4% , norma: 11,6 - 14,8 -> Powyżej normy limfocyty # : 2,31 tys/µl, norma: 2,5 - 8,5 -> Poniżej normy Rozmaz ręczny krwi Granulocyty Pałeczkowate :1%, norma: 3 - 6 -> Poniżej normy Monocyty : 7%, norma: 1 - 6 -> Powyżej normy Lipidogram (CHOL, HDL, LDL, TG) Cholesterol: 197,00 mg/dl, norma: 115 - 190 -> Powyżej normy Dodam, że jesteśmy pod opieką dietetyka, więc cholesterol będzie systematycznie spadał. Bardzo natomiast niepokoi mnie wynik Granulocyty Pałeczkowate :1%, norma: 3 - 6 -> Poniżej normy. Czy jest przesłanie do konsultacji ze specjalistą? Na wizytę u dobrego internisty niestety trochę poczekam, czy podejmować do tego czasu jakieś działania? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
A czy synek nie przechodził ostatnio infekcji jakiejś? Z jakiego powodu robiliscie badania? Cholesterol mnie przerazil, ale skoro piszesz, że już to kontrolujecie to ok:-)

Gość gość
Były podawane ostatnio jakieś antybiotyki?

Gość madlenk
Antybiotyków nie brał, cholesterol zakładam, że wynika z nadwagi, którą sukcesywnie redukujemy. Zakładam, że spadanie waga, spadnie cholesterol. Badania rozbiliśmy właśnie pod kątem dietetycznym i ogólnokontrolnym. Synek nie miał jakieś poważnej infekcji od dłuższego czasu, oststnio tochę chorował w styczniu, miał problemy z zatokami, ale bez antybiotyku