Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy mam ubezpieczenie zdrowotne?

Polecane posty

Gość gość

Mam 25 lat, w tamtym roku skonczylam studia. Teraz zaszłam w ciążę. Mój tata jest rencistą a mama nie pracuje. Do kiedy bede miec ubezpieczenie? co z porodem? dodam że nie mam męża tylko chłopaka.

Gość Archon
Zarejestruj się jako bezrobotna jeśli nie jesteś zarejestrowana, to zapewni Ci ubezpieczenie zdrowotne

Gość Archon
Noworodek ma ubezpieczenie zapewnione przez Państwo a Ty załatw swoje sprawy w Urzędzie Pracy i będzie też ok.

Gość gość
Masz. Ubezpieczenie z tytułu studiów skończyło się 4 miesiace po ich zakonczeniu. Jednak każda kobieta w ciąży ma prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych. Nawet jak nie posiada ubezpieczenia z innego tytułu. Będziesz miała wiec ubezpieczenie przez całą ciążę i 6 tygodni od daty porodu.

Gość gość
ubezpieczenia nie masz. masz prawo do darmowej opieki zdrowotnej w czasie ciązy a potem w czasie połogu. dziecko ma prawo do darmowej opieki do ukończenia 18lat, ale jeśli np. ojciec dziecka pracuje to lepiej, żeby je po narodzinach zgłosił do ubezpieczenia.

Gość gość
Tak moja znajoma jak rodzila to po szpitalu pare tyg pozniej przyszedl list o uregulowaniu oplaty cos OK 2tys. Nie byla ubezpieczona

Gość gość
jeśli nie pracujesz to chyba nie masz ubezpieczenia. Niestety w Polsce porypana sprawa z tym ubezpieczeniem. Najbardziej mnie wkurza to, że pełno ludzi którzy nie pracują, nie płacą składek, a mają ubezpieczenie (bo małżonek pracuje). czemu w takim razie nie ubezpieczyć wszystkich Polaków? Przecież utrzymanie tego systemu ewuś jest podobno droższe niż jakby wszystkich Polaków ubezpieczyć.

Gość gość
Tak moja znajoma jak rodzila to po szpitalu pare tyg pozniej przyszedl list o uregulowaniu oplaty cos OK 2tys. Nie byla ubezpieczona xx no więc właśnie to jest porypane i nie rozumiem tego. W konstytucji jest napisane, że ciężarne mają darmowe leczenie, darmowy poród, nawet jeśli są nieubezpieczone, a mimo tego szpital wystawia rachunek... tak samo z dziećmi, są ubezpieczone do 18 roku życia zgodnie z konstytucją, a co do czego przyjdzie to u lekarza sprawdzają w ewuś czy ma ubezpieczenie. jak się okaże że nie ma, to nie chcą przyjąć dziecka (czytalam takie przypadki na forach).. to jest chore.