Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie dokumenty trzeba dolaczyc do wniosku o macierzynskie?

Polecane posty

Gość gość

I ile jest czasu na złożenie po porodzie?

Gość gość
?żadne

Gość gość
zaświadczenie od położnej ze szpitala, że się urodziło dziecko

Gość gość
Akt urodzenia dziecka

Gość gość
To zaświadczenie czy akt? No aktu jeszcze nie mam, rodziłam tydzień temu.

Gość gość
I to i to potrzebujesz a akt urodzenia załatwisz i odrazu go dostajesz bo na zalatwianie macierzyńskiego masz 14 dni od porodu wiec nie wiem na co czekasz

Gość gość
Rok czasu jest na zlozenie wniosku.Dokumenty-akt urodzenia dziecka do wgladu oryginal,zaswiadczenie od lekarza o opiece od 10 tyg ciazy,zaswiadczenia z urzedu skarbowego twoje i meza za rok poprzedzajacy okres zasilkowy,zaswiadczenia o skladkach zdrowotnych twoje i meza,ksero dowodu i oswiadczenie ze maz nie skladal podobnego wniosku.

Gość gość
rok czasu to jest na becikowe a na wniosek o macierzyński urlop i zasiłek jest 14 dni ja posłałam do pracy poleconym listem sam wniosek, że idę na roczny urlop od dnia narodzin dziecka i ojciec dziecka napisał, że nie bedzie korzystał z urlopu tylko ja posłalismy to pocztą a potem dasłałam jeszcze akt urodzenia tak że nawet nie musiałam jechac do pracy osobiście natomiast osobiście musiałam jechać do USC zarejestrować dziecko i dostałam akt urodzenia, od razu wziełam kilka odpisów tego aktu bo bedzie potrzebny min. do becikowego

Gość gość
Dzięki. Tez tak zrobię - zaraz wyśle wniosek i oświadczenie, że maz nie będzie bral a później wyśle akt. Maz teraz służbowo wyjechal i nie mam jak wyrobić, wraca w poniedziałek, a w poniedziałek mija 2 tyg od porodu. Prace mam 300 km od obecnego miejsca zamieszkania...

Gość gość
Ja musialam dac zaswiadczemie ze szpitala o urlop , sami dawali nie musialam sie prosic , akt urodzenia , i dowod byl potrzebny . W usc jesli dobrze pamietam nie musisz rejestrowac dziecka , bo przesylaja automatycznie dane , tak nam powiedziala urzedniczka i nic nie musielismy robic . A i potrzebny byl mi moj akt urodzenia , ale nie jestesmy malzenstwem i musielismy kopie z potwierdzenem dac a i masz 2 tygodnie na to . Niech maz wczesniej zjedzie , moj bral na to 2 tyg urlopu zeby ogarnac wszystko , a w czasie musisz zalatwic .

Gość gość
A tak poza tym to czemu nie zadzwonisz do pracy powiedziec ze urodzilas i co masz dostarczyc ..

Gość gość
Dzwonilam, księgowa jest... w Australii na urlopie, wraca w poniedziałek.

Gość gość
A szefowej nie masz ?

Gość gość
Musisz miec akt malzenstwa , zeby dostac akt urodzenia dziecka .

Gość gość
Rodzilam we wrzesniu zeszlego roku i latania bylo co nie miara .

Gość gość
a po co pracodawcy akt ur mojego dziecka? gdzie ochrona danych osobowych??? mam nadzieję, ze ten akt mi odeśle, przecież za to się płaci w usc a w ogóle to po co te dokumenty do pracodawcy wysyłacie, przeciez to ZUS wypłaca macierzyński!!!!!!!!!!

Gość gość
W firmie powyzej 20 pracownikow wyplaca pracodawca pieniadze i on rozlicza sie z zusem. Po co te głupie wykrzykniki, mozesz krzyczeć jak posiadasz wiedzę w temacie a nie bedac niedouczona :)

Gość gość
a jak jest firma ponizej 20 osób, dokładnie 5, to do kogo mam pisać o macierzyński, do pracodawcy czy do zusu???

Gość gość
Co ma wspólnego akt małżeństwa do aktu urodzenia? Nie mam ślubu, a akt dziecka mamy.

Gość gość
Zeby otrzymac akt urodzenia dziecka potrzebny jest akt malzenstwa albo akt urodzenia matki . Ja nie mialam nic i musielismy 2 razy jezdzic po moj akt urodzenia bo nie jestesmy malzenstwem , urzedniczka byla na tyle mila ze zalatwila nam kopie z potwierdzeniem , bo nic nie musza dawac a ja bylam urodzona w innym miescie i zanim listownie by mi przyslali musialabym dlugo czekac . A do pracy potrzebowali akt urodzenia dziecka, nie pamietam dokladnie ale chyba kopie sobie robili , i zaswiadczenie o porodzie do macierzynskiego , mnie sie pytali przy wypisie czy chce. no i dowod .

Gość gość
Dziewczyno na co ty czekasz ... dzwonisz do pracodawcy , szefowej , chyba maja zastepstwo i wniosek skladasz u pracodawcy , a kto ci kase placi chyba mniej wazne ,

Gość gość
Tak robia sobie kopie ... i masz 2 tygodnie na zlozenie wniosku od dnia porodu , ich nie bedzie obchodzilo ze twoj maz jest na wyjezdzie , nie masz z kim dziecka zostawic albo chodzic nie mozesz bo masz szwy ...