Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwariuję

Polecane posty

Gość gość

Mam 38 lat od prawie roku jestem bezrobotna-redukcja etatów, zostały panie,które mimo tego, że mogą przejść na jakieś stałe świadczenia i skorzystać z porządnych odpraw chcą pracować jeszcze 2 lata do emerytury, bo jak to powiedziały "im się to należy". Mieszkam w małym, kilkunastotysięcznym mieście ( ta liczba ciągle się kurczy),pracy dla kobiet po prostu nie ma, faceci jeszcze coś znajdą pod warunkiem,że mają "fach w ręce". Z moich znajomych ze szkoły zostało tu tylko parę osób reszta wyjechała. I jak tak patrzę na ulicach nie ma pomału ludzi w wieku 20+,30+,40+. W szkole do której chodzi mój syn , jakby nie dzieci, które są dowożone z okolicznych wsi to byłoby ich może 10-12 w klasie ( a z rocznika może 2 klasy by stworzył). I tak się zastanawiam do czego to wszystko dąży. Czy tylko pozostaje emigracja ? Pokolenie 50+,60+, ja ich nazywam pokoleniem "należy mi się",nie rozumie,że robi krzywdę młodym a przy tym i sobie bo na te ich emerytury nie będzie miał kto pracować jak większość wyjedzie zabierając rodziny. Co za prawo, które nie pozwala zwolnić osoby 4 lata prze wiekiem emerytalnym w momencie kiedy nie zostanie bez środków do życia- ktoś długo nad tym myślał. Reszta może zdychać z głodu bo im się "nie należy". Łatwo powiedzieć: nie narzekaj, weź się za robotę ! No cóż ja nie widzę tu jakichkolwiek perspektyw, a niestety przez kilkanaście lat też jakoś sobie poukładam pewne sprawy rodzinne akurat w małym powiatowym mieście w Polsce.

Gość gość
Kazdy chce pracować. Ty też będziesz kiedyś w wieku 4 lata przed emeryturą. Ciekawe, czy odejdziesz z pracy żeby jakiejś roszczeniowej paniusi ustąpic miejsca pracy?

Gość gość
Roszczeniowej??? Te paniusie nie zostają z niczym!!! To są dopiero roszczeniowe paniusie dobra pensja czasami jeszcze renta rodzinna po mężu 1200 lub więcej bo skończyła 50 lat i tak do śmierci trzymać stołki, bo gdzie będzie lepiej!!! A młodsi no cóż są młodsi coś znajdą .... na nam się należy- oby do śmierci,z całego serca tego życzę.

Gość gość
Nie ma żadnej logiki (poza Twoim widzimisię i tym, że tak byłoby dla Ciebie lepiej i wygodniej) w tym, aby to ci starsi mieli być zwalniani. Co więcej, uzasadnienie takiego rozwiązania jest proste - tym na kilka chwil przed emeryturą trudniej się przekwalifikować. Przepisy o ochronie zatrudnienia starszych osób są całkiem okej i piszę to jako osoba jeszcze młoda.

Gość gość
Jeżeli twierdzisz, że OK jest to, że na etacie zostaje osoba, która może odejść na świadczenie przy okazji wziąć porządną odprawę , a za 2 lata na emeryturę , a zwalnia się kogoś kto nie jest pod płaszczykiem prawa i zostawia, bez mrugnięcia okiem, bez jakichkolwiek perspektyw, po kilkunastu latach pracy, to gratuluję logiki! W pracy liczą się też kompetencję i możliwości rozwoju ale w obliczu tego właśnie prawa ma to drugorzędne znaczenie.