Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Które studia trudniejsze:ratownictwo med. czy pielęgniarstwo

Polecane posty

Gość gość

które lepiej wybrać?

Gość gość
Up

Gość gość
z tego co słyszałam pielęgniarstwo trudniejsze, ale potem i łatwiej o pracę, ale nie wiele o tym wiem tylko tak znajomi opowiadali co sie zastanawiali nad tymi kierunkami

Gość gość
Pielęgniarstwo trudniejsze???

Gość gość
Te znajome to chyba pielęgniarki

Gość gość
Up

Gość gość
Nie zastanawiaj się, które łatwiejsze, tylko która praca bardziej Ci odpowiada, bo jednak jest spora różnica.

Gość gość
Buhahhha ja to bym się na takich studiach nudził, widzę że nie masz za wiele pod kopułą.

Gość gość
A co ty studiujesz mondralo

Gość gość
Up

Gość gość
Fizycznie to trudniejsze jak dla mnie jest ratownictwo bo tam trzeba np. pacjentow czasami znosic z 4 pietra po schodach, ale z drugiej strony pielegniarka tez moze sie zmeczyc w zaleznosci od tego na jakim bedzie pracowala oddziale, z jakimi pacjentami. - chodzacymi/lezacymi.

Gość gośćszarik
Najłatwiej to majom ci co ustalajom zgon,hej!

Gość gość
Ratownictwo jest bez porównań trudniejsze. W trzy lata uczysz się więcej niż na pielęgniarskim pięć lat. Ale za to pielęgniarka może robić potem specjalizacje (ratownik jest już specjalistą w swojej dziedzinie i dalej nie może decydować o drodze edukacji tylko robi odpowiednio punktowane kursy doskalajace z medycyny ratunkowej,ratownictwa itd)

Gość gość
A ciężkie w pracy ratownika jest np. odbarczanie odmy ,zaintubowanie pacjenta albo segregacja rannych w czasie dyżuru na zespole podstawowym bez pomocy lekarza ,a nie noszenie pacjenta .

Gość gość

Gość gość

Gość gość

Gość gość
ratownictwo trudniejsze i praca gorsza - głównie kontrakty. po pielęgniarstwie możesz uczyć się dalej, specjalizować. no i musisz zdać testy sprawnościowe na ratownictwo. ja nie zaliczyłam pływania.

Gość gość
poza tym ratownictwo to o wiele cięższa praca, fizycznie i psychicznie....

Gość gość
Jak zwykle zalezy czego chcesz. Mam kierunkowe pielegniarstwo, pracowalam jako operacyjna na bloku, kasa na prawde dobra chociaz praca ciezka. Stoisz dzien i noc przy stole, kregoslup siada. Ale placa bardziej niz dobrze. Teraz jestem ratownikiem, praca rownie ciezka, na pewno bardziej "tyra" psychicznie, ale daje wieksza satysfakcje.

Gość gość
Która praca trudniejsza i ile gdzie placa

Gość gość
Nie ma reguly. Zalezy od tego ile zaproponuje konkretny szpital, bo stawki sa rozne. Zarowno ratownicy jak i duza czesc pielegniarek pracuje na kontraktach. A wiec znaczenie ma stawka godzinowa, ilosc przepracowanych godzin. Samemu oplaca sie skladki. Jako operacyjna, pracujac po 12 i 24 na kontrakcie mialam z reguly 6 tys, ale to specyfika tej specjalizacji, tutaj placa. bedac ratownikiem i chcac tyle wyciagnac trzeba zasowac z reguly na 2 kontraktach w roznych szpitalach.

Gość gość
A co do "trudnosci" nie da sie tego porownac. Praca zupelnie inna. Jako operacyjna nie moglam np wyjsc z sali podczas operacji, a trwaly po dajmy na to 4 h. Na kardiologi nawet i 12. W takim wypadku rzecz jasna z reguly jest zmiennik. Albo przy nastepnej jest sie tzw "brudna" pielegniarka, nie stoisz przy stole z lekarzem tylko podajesz narzedzia, podlaczasz sprzet. Jako ratownik na SOR-ach przygotuj sie na najprawdziwszy w swiecie z... ajeb. To jest ciezka praca i jak tego nie lubisz albo myslisz tylko o kasie nie dasz rady.

Gość gość laik
Spytam z ciekawości:lekarz też ma zmiennika? Napisz coś jeszcze o tych pracach? A w zespołach wyjazdowych tez procujesz?

Gość gość laik
Ile masz lat i ile czasu studiowałaś /robiłaś specjalizację?

Gość gość
Zalezy od operacji. Na kardio z reguly jest 2 lub 3, sa tacy co operuja po 10 h i zawsze ich bardzo podziwialam. To niesamowite widziec tych ludzi naprawiajacych serca niemowlakow, bo akurat na dzieciecym bylam. Z reguly jest ktos, kto moze zmienic, ale bywa na prawde roznie. Da sie zastapic np. neurologa, kardiologa rzadko. Neuro jest tez krotsze, chyba, ze przyjechal jakis np. tetniak. Pielegniarki sa z reguly 2 przy krotszych operacjach. Czysta przy stole, nie mozna wyjsc do lazienki itp jak ktos cie nie zastapi i wspomniana brudna. Ja skonczylam jeszcze srednie pielegniarstwo, byly kiedys takie:). Pozniej studia, specjalizacje zaczelam juz na 1 roku tak na prawde przychodzac na blok wlasnie. Obecnie mam 35 lat i od 3 jestem ratownikiem.

Gość gość
Z rat MED masz licencjat?

Gość gość
Up

Gość gość
Up