Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile daje się księdzu za ślub ? ile za chrzciny ?

Polecane posty

Gość gość

? Ile razem ?

Gość gość
zrób mu loda - to wystarczy

Gość gość
Nie powinien brać ani grosza. Czy Jezus płacił za chrzest?

Gość gość
Zalezy jak w parafii daja. Zapytaj po prostu i tyle.

Gość gość
Ile mniej więcej ?

Gość gość
za chrzciny nie placilismy nic bo powiedzial ze to normalna msza niedzielna nie dodatkowa a ze nie mogl juz jej odprawic w intencji dziecka bo juz byla zamowiona przez kogos innego wiec nic nie wział , gdyby byla z intencja to jak za taka msze u nasz 30 zł

Gość BeataWiśnia
Impreza taka jak chrzciny to spory wydatek :) Ale można zaoszczędzić czas i pieniądze ! Wystarczy szukać lokalu na www.ChrzcinyiKomunie.pl . Tam wystarczy zadzwonić lub napisać, a ekipa szuka miejsca, który spełnia wymagania i mieści się w budżecie przeznaczonym na tę imprezę :)

Gość gość
Zależy od miasta. U nas w Warszawie za ślub dałam 1000zł, chrztu jeszcze nie robiłam i nie wiem czy będzie.

Gość gość
slub 1000zł chyba was pogrzało. co z tego ze warszawa? ja dalam 300zł.

Gość gość
Ślub 800zł, chrzciny 200zł u nas

Gość gość
Tu u mnie w USA kobiety czesto decyduja sie na zycie bez dziecka i maja duzo szczesliwesze i bardziej spelnione zycie i maja kariere i hobby i wolnosc i podroze… 333 www.youtube.com/watch?v=v3ruLZoFe44

Gość gość
Co łaska. My daliśmy 300 zł ofiary z okazji ślubu oraz 100 zł z okazji chrztu.

Gość gość
w mojej parafii za slub 1000 zl a w parafii meza za chrzest co laska a dalismy 150 zl

Gość gość
To Warszawa, że tu wszystko jest droższe. Nawet księżą mają droższe cenniki ;)

Gość gość
nie macie co z kasą robic widzę :o

Gość gość
wiadomo ze wszystko jest drozsze, ale 1000zl za sakrament, bez przesady.

Gość gość
Tak, najlepiej za darmo od księdza brać. Takie z wad katoliczki! Do kościoła nie chodzą, na tracę nie dają, ale ksiądz na jej za darmo ślub dać, kościół umyć, przybrać, organista ma grać za darmo i chór za darmo śpiewać. A co wy zrobilyście dla Kościoła za darmo? Wesele na 200 osób za 40tys zl, suknia za 5 tys, auto za tysiąc, ale księdzu to 100zl najlepiej dać albo nic?

Gość gość
U nas nie ma stawek za ślub więc daliśmy księdzu 300zł, organista ma swoją ustaloną stawkę 250zł więc tyle musieliśmy dać, kościelny 150zl powiedział ale daliśmy 100. Chrzest ksiądz powiedział że dają od 100 do 200 więc dalismy 100 a organiście i kościelnemu po 30zł.

Gość gość
oraganista 250zł? hahahahhahahahahhahahahahaahhahahahahahahahahahahhahahahaahhahahahahahahhaahhaahahahah to chyba jakis PONURY żart! u nas ksiadz wprost mowi ze organista bierze 50zł. jakby mi organistka zaspiewal 250zł to bym mu powiedziala ze łaski bez, swojego bym sobie znalazla.

Gość gość
Tak, najlepiej za darmo od księdza brać. Takie z wad katoliczki! Do kościoła nie chodzą, na tracę nie dają, ale ksiądz na jej za darmo ślub dać, kościół umyć, przybrać, organista ma grać za darmo i chór za darmo śpiewać. A co wy zrobilyście dla Kościoła za darmo? Wesele na 200 osób za 40tys zl, suknia za 5 tys, auto za tysiąc, ale księdzu to 100zl najlepiej dać albo nic? xxx porąbana jestęs? albo niezle zindoktrynizowana. znam proboszcza od dziecinstwa bo to nasz znajomy i wiem jakie tam hocki klocki odchodza i pranie brudnych pieniedzy. mozesz w to nie wierzyc ale tak wlasnie jest. ksiadz biedny nie jest. a pierwsze slysze zeby ksiadz kosciol myl a tym bardziej przybieral. przybranie kosciola zamowilam w kwiaciarni i za to zaplacilam odpowiednio. z ksiezyca spadlas czy co? a to za ile ja sobie suknie kupuje to juz moja sprawa, moge sobie i nawet kupic za 20 tys zlotych i co to ma wspolnego z ksiedzem? tzn ze ja mu musze wprost proporcjonalnie odpalic pieniedzy bo sobie kupilam droga suknie z wlasnych zarobionych pieniedzy????

Gość gość
koscielny 150zł za zapalenie swiec i przelecenie po skladce??? ja bym mu powedziala, ze w ogole nie musi przychodzic, ktos z rodziny by swiece zapalil. nie moge jak was czytam, to przechodzi ludzkie pojecie.

Gość gość
my za slub dalismy 400zl(jakbysmy dali mniej to tez by bylo, bo ksiadz bierze co laska). organista bierze 150zl a koscielny 100zl(tyle zawsze wolaja). za chrzciny dalismy 100zl.

Gość gość
A wybudowałas ten kościół? Utrzymujecie go? Zimą ogrzewacie? Co wy robicie za darmo dla Kościoła ze chcecie Żeby wam za darmo ślub dawał? To jest zwykle zerowanie na kościele. Takim jak wam w ogole nie powinni ślubów udzielać. Rozumiem jak ktoś jest biedny to ksiądz tez pieniędzy nie weźmie ale jak widzę takie wieśniary jak wy co to wydadzą 50tys na ślub a z księdzem się o złotówkę będzie sprzeczała to się niedobrze robi! Może zapłać rachunek za prąd albo ogrzewanie kościoła jedna z drugą skoro chcecie w tym kościele ślub brać!

Gość gość
11:02 oczywiscie to prowokacja, chyba ze to jakis ksiadz pisal. u nas w kosciele nie ogrzewaja, na mszy p**dzi jak za cara. a ksiadz na ogrzewanie ma. ciagle ma jakies pogrzeby, slubu, chrzty, msze w intencji, poza tym KOLEDA. przyjdzie na chwile, pogada cos tam i skasuje pieniadze. kto tak ma??? ksieza sa bogatsi niz przecietny obywatel wiec spokojna twoja rozczochrana. a sakrament to sakrament, ja wiem ze ksiadz tez czlowiek i zrec musi, ale kosciol jako taki nie powinien holdowac bogactwu, a ksieza to najbogatsi obywatele tego kraju. nawet znizki w salonach samochodowych maja. jak to proboszcz u nas ostatnio na kawie powiedzial: "a to taki specjalny rabat dla ksiezy" LOL. nowa toyota w garazu.

Gość gość
My daliśmy za ślub i chrzciny razem 500zł, bo tyle ksiądz chciał. Organiście trzeba było dać 150zł, a siostrze zakonnej za kwiaty i przyozdobienie kościoła 200zł.

Gość gość
Księża nie mają tylko dla siebie tej kasy za śluby, chrzciny czy inne okazje. Muszą się rozliczać z Kurią.

Gość gość
księża płacą podatek 236 zł raz na kwartał... a ile my płacimy podatków-połowę pensji!!! księza nie płacą na nfz lecza sie za nasze pieniadze, płacą zus 20% a 80% dokłada im państwo-wiec fundujemy księżom 80% ich emerytury

Gość gość
09;33 chyba cie powaliło!!!!!! nie bede płacić na kosciół 2 razy wystarczy że płacę podatki, z nich jest utrzymywany m.in Fundusz Kościelny, dzieki któremu kościół dostaje emerytury i leczenie nie płacąc za to

Gość gość
"jak ktoś jest biedny to ksiądz tez pieniędzy nie weźmie " jasne, gdy byłam jako dziecko zamówić mszę za mame, ksiadz stwierdził, że 30 zł za msze to za mało i powiedział "idz pogrzeb w skarpecie i przynies jeszcze 20 zł" od tej pory mam uraz psychiczny do koscioła i ani grosza katabasy ode mnie nie dosataną ponad to, co niestety państwo ściaga mi w podatkach przekazując je na Fundusz kościelny

Gość gość
U mnie w Krakowie min 1200 zł za ślub i min 500 zł za chrzest. Nieważne czyś biedny czy majętny.