Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ból kolan podczas biegania

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam problem z kolanami. Przez długi czas w ogóle się nie ruszałam, ale jakiś czas temu wzięłam się za siebie. A ostatnio polubiłam też bieżnię. Oczywiście nie zaczęłam "z grubej rury", tylko zrobiłam sobie okres adaptacyjny i jakieś 2 miesiące 3-4 razy w tygodniu robiłam sobie po 50-60 minut szybkiego marszu. Wkręciłam się, poczułam więcej siły, takie maszerowanie ciągłe mi się znudziło, więc postanowiłam, że trzeba przyspieszyć. I tu pojawił się problem... Dopóki idę, wszystko jest ok. Jak tylko zacznę biec (czyli mocniej "uderzać" o podłoże) czuję, że coś mi przeskakuje w kolanach (a zwłaszcza w jednym) i po chwili zaczynam utykać. Wtedy nie ma rady, muszę zwolnić do marszu i wszystko wraca do normy. Nadmieniam, że mam buty do biegania. No i teraz pytanie - czy możliwe jest, że mam jeszcze nie całkiem rozruszane stawy i dlatego bolą? Czy jedyną opcją jest fakt, że mam coś uszkodzone, jakieś stany zwyrodnieniowe czy coś w tym stylu (nie miałam nigdy poważniejszych urazów kolan, więc uszkodzenia pourazowe wykluczam)? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że tylko lekarz może to stwierdzić. Chodzi mi jedynie o to, żeby ustalić, czy w ogóle jest taka możliwość, że muszę te stawy jeszcze trochę "rozćwiczyć", a w końcu przestaną boleć, czy takie sytuacje się nie zdarzają.

Gość gość
przestań natychmiast ćwiczyć bo jeszcze bardziej sobie zaszkodzisz idź do lekarza ortopedy

Gość gość
zdrowe kolano nie boli

Gość gość
a ile wazysz? mozesz za bardzo obciazac stawy:/... w kazdym razie, jak inni napisali na razie odpusc sobie bo stawy zniszczyc latwo a musza ci sluzyc do konca zycia..

Gość gość
moze to byc spowodowane złymi butami, wiekszosc urazow jest od złego sposobu biegania lub zle dobranych butów. Buty powinny byc odpowiednio wyprofilowane, powinny stabilizować i amortyzować, pod tym względem wygrywają buty NewBalance

Gość ~on_32
A moze warto sięgnąć po jakieś suplementy typu Collaflex? Ja dużo pływam i też narzekam na stawy ale staram się też dbać o siebie od środka bo ze sportu nie zrezygnuję! :-)