Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8 latek a wycieranie tyłka

Polecane posty

Gość gość

Kiedy nauczyć dziecko a przede wszystkim jak nauczyć je aby samo dobrze wycieralo tylek po zrobieniu grubszej sprawy? Jak sam wyciera to ma brudne majtki.

Gość gość
kup mu chusteczki nawilżone... papierem toaletowym trudno sie dzieciom podciera....

Gość gość
Nawilzonymi sama go wycieram. Chce aby potrafił papierem bo co jak mu sie zachce w szkole? Na kolonii ( pewnie za rok zacznie jeździć)

Gość gość
8latkowi trudno się wyciera papierem?! :o :o :o :o :o :o Chyba ci się coś pomieszało i to ostro :o :o :o Autorko - sprawdzaj go po kupie i tyle :o Każ mu wycierać tyłek trzema czy pięcioma kawałkami papieru dopóki nie będą czyste. Albo każ mu się podmywać - znudzi mu się i będzie wolał wyczyścić wszystko papierem za pierwszym razem.

Gość gość
boze swiety wycierasz tylek 8 latkowi :O:O:O powinien juz dawno sam sobie tylek wytrzec :O:O niech nosi w plecaku chusteczki nawilzajace :O:O masakra

Gość gość
Mam ośmiolatkę w domu i od 6 roku życia wyciera i podciera się sama :o :o Chyba spaliłaby się ze wstydu gdybym miała jej tyłek podcierać czy wycierać ch. nawilżanymi :o Pogięło cię?! Ty normalna jesteś kobieto????

Gość gość
mój też długo wołał o wycieranie tyłka , naucz go że po kupie ma umyć tyłek, to nawet jak niedokładnie wytrze papierem to resztę umyje. To nawet bardzo higieniczny nawyk. U mnie w rodzinie wszyscy po kupie myją tyłki, mamy bidet.

Gość gość
Chusteczki nawilżone fajny pomysl. Ja wucieralam do 10 lat. Więc spokojnie nauczy się. Tylko ja nie pracowalam i mialam czas i cierpliwośc.

Gość gość
Moja ośmiolatka z kolei jakiś regres przechodzi i ostatnio za każdym razem ryczy, że nie może się wytrzeć. Ale ja każę jej wycierać się tak długo, dopóki nie będzie czysta, nawet jeśliby miała całą rolkę papieru zużyć. Na koniec sprawdzam, czy się udało. Nie ma co się patyczkować, 8-latki to duże dzieci i MUSZĄ mieć tę umiejętność opanowaną, choćby ze względu na szkołę. Czasem więc z płaczem 15 minut jęczy na sedesie sądząc, że się ugnę i pomogę, ale nie ma zmiłuj.

Gość gość
Jezuuu litosci 8 latkowi wycierac tylek? Moja poszla do przedszkola majac 3 latka i tam sie migiem nauczyla,teraz ma 6 lat i nawet jej nie wchodze do lazienki, wyciera sie sama,myje rece i po sprawie

Gość gość
"Jezuuu litosci 8 latkowi wycierac tylek? Moja poszla do przedszkola majac 3 latka i tam sie migiem nauczyla,teraz ma 6 lat i nawet jej nie wchodze do lazienki, wyciera sie sama,myje rece i po sprawie" Dwa lata temu napisałabym to samo, heh... Lecz moja ośmiolatka nagle "zdziecinniała" i zachowuje się właśnie jak trzylatka, mówi, że nie umie :D. Nie pomagam, broń boże, ale sporo nerwów mnie to kosztuje ostatnio. Tak więc radzę nie cieszyć się na zapas z osiągnięć sześciolatki ;)

Gość gość
Ja sama wycieram sie nawilzonymi. Po damym papierze czuje sie brudna. Tskie jestescie chigieniczne, ze az strach wyobrazic sobie wasze stringi po dniu nodzeni. Bleeeh

Gość gość
moja córka ma 7 lat i od 5 r.ż. sama sobie tyłek podciera chusteczkami nawilżonymi, a jak zrobi siku to zwykłym papierem toaletowym boże, 10-latkowi dupę wycierać - jaka siara macie jakieś niedorozwinięte dzieci

Gość gość
mój syn ma 4 i go uczymy ze samemu trzeba,oczywiscie robi to na odwal sie

Gość gość
"mokre chusteczki są fajne bo nie podrażniają tak pupy" ja pieprzę.. tyle lat dupsko podcieram i nigdy nie podrażniłam żadnym papierem. Co to za czasy nastały...... chyba za dużo reklam się naoglądałyście głupie baby A tak na marginesie... autorko powinnaś się ze wstydu spalić. Żeby 8 latek nie umiał sam się podetrzeć jak należy? Matki polki kwoki zakichane przestańcie robić z dzieci inwalidów umysłowych :O

Gość gość
i to pytanie "kiedy..." że co kuźwa? KIEDY? do 18 mu srakę wycieraj niedołego. do niczego innego się nie nadajesz widocznie

Gość gość
8 latkowi tyłek wycierac? Czy ty autorko jesteś normalna? Dziecko się nie wstydzi, że mu matka do toalety wchodzi? Mój 6cio latek od 4 roku życia sam sobie pocierać tyłek. W łazience jest nawilzany papier toaletowy więc jak nie daje rady wytrzeć porządnie normalnym to używa. I nigdy nie zdarzyło się, żeby miał brudne majtki. Po wytarciu myje ręce i tyle. I nie wchodzę mu do łazienki. Ktoś napisał, że 10cio latkowi podcieral tyłek. Nie wstyd ci kobieto? A dziecku nie było wstyd?

Gość gość
A co wtym zlego 8latek jeszcze dobrze nie potrafi wytrzeć pupy a później majtki brudne mój ma 12 lat i jeszcze nie potrafi sobie czysto wytrzeć pupy wiec sama wole mu wytzrec majteczki ma za to czyściutkie Malgorzata

Gość gość
Jak pójdzie to wojska to powoli możesz przestać.

Gość gość
Moja córka idąc do przedszkola jako 2,5 latka musiała radzić już sobie samą. Oczywiście na początku robiła to malo starannie ale pokazałam jej ze najpierw zwykłym papierem A pozniej nawilzanym aż bedzie czysty. Teraz ma 3,5 i brudne majtki prawie jej się nie zdazajam

Gość gość
Ja oduczyłam córkę jak miała niecałe 5 lat teraz ma 9 lat i nie wyobrażam żebym jej tyłek musiała podcierać jak najszybciej oducz dziecko

Gość gość
Serio?:D Moje dzieci szły do przedszkola w 3 roku zycia i od tego czasu już nikt im nie pomagał w podcieraniu się. Owszem na początku zdarzały się ubrudzone majtki, ale tłumaczyłam, w domu kupiłam mokry papier i dało radę. Moje młodsze dziecko ma sześć lat, nie wyobrażam sobie go podcierać, co dopiero ośmiolatkę.

Gość gość
Tylko ze nawilżanych chusteczek nie mozna wrzucac do kibla. U mojej bratowej zapchal sie kibelek,myslala ze moze dzieciakowi ktoremus wpadla zabawka jakas,zawolala hydraulika ,nie mogl dac rady,pojechal po jakas wielka i dluga spirale i wyjmowal wlasnie nawilzane chusteczki chyba z milion tych chusteczek ktorymi dzieciaki tylki wycieraly. Teraz maja zakaz i w koncu nauczyly sie wycierac dokladnie zwyklym toaletowy.

Gość gość
Taaa, u twojej bratowej :D Mów od razu ze sama kibel chusteczkami zapchalas.

Gość gość
Właśnie szukałam jakiś porad w tym temacie z moim 8latkiem . No i proszę rzeczywiście rada bezmala każda służy ale nie rozumiem skąd w was tyle agresji , dlaczego tak naskakujecie jedna na drugą, jakbyście mogły to byście pokasaly... straszne poprostu ... ja z moim 8latkiem ostatnio też mam taki problem gdzie wcześniej wybierał sobie zaznaczę że od kilku lat porządnie i o pomoc nie wolał. Teraz też nie wola o pomoc , wrecz drzwi zamyka do toalety i dziś po kąpieli gdzie wcześniej była rozmowa -kolejna, na temat wyciernia pupy , dowiedziałam się że nie mówił że idzie do toalety bo się wstydził. I nie dlatego że poszedłem się załatwić tylko mnie powiedzieć gdyż ostatnio kilka razy dziennie czasami ten sam temat , gdzie rzeczywiście nerwy zaczynają już puszczać... chusteczki nawilżona może i dobra sprawa aczkolwiek toaletę przejdź czy później zatkane. Najlepszym wyjściem jest właśnie bidet ja takiego nie mam niestety jednak o tak zawsze po toalecie się podsyłam i staram się to dziecku też wpoic... a mama które stwierdziły że ów dzieci muszą być uposledzone gratuluję podejścia i rozumu i życzę aby u swoich dziec***ewnego dnia nie musiały stwierdzić "uposledzenia" okropne poprostu jesteście dla drugiej a przy tym takie idealne .ehhh

Gość gość
8 latka wycierasz ??? Jestem w szoku. :o Moje dziecko ma 4,5 roku i sam korzysta z toalety, sam podciera się i myje rece po wszystkim.

Gość gość
ty, bo frustrat to narzekacz. narzekasz na innych, choć niewiele o nich wiesz, rozładowujesz swoja złość cudzym kosztem. nic nie wiesz o mnie, moim dziecku i jego samodzielności. załóż sobie swój post i tam narzekaj jakie to matki są teraz durne, a Ty jaka super i ekstra byłaś!

Gość gość
Moje dzieci są już na tyle duże, ze korzystają z toalety, ale jeszcze trochę nieporadnie radzą sobie z podcieraniem. Dużo lepiej wychodzi im to mokrymi chusteczkami. Jednak tych zwykłych nawilżanych chusteczek dla niemowląt nie można wrzucać do muszli klozetowej bo się nie rozpuszczają w wodzie. Nie wiecie może czy są na rynku jakieś nawilżane chusteczki, które można później wrzucić do WC bez ryzyka, ze wszystko się zatka?

Gość gość
Moja 10 latka nadal korzysta z nocnika w domu i jej nie bronię