Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do Psychodelirium

Polecane posty

Gość gość

Sprawdzałaś ile procent tarczy słonecznej będzie zakryte podczas maks. fazy zaćmienia w twoim miejscu?

Nie, a masz jakiś link gdzie to można sprawdzić? Podobno min. ok 60% ma być widoczne wszędzie. Jeśli będzie pogoda dobra, rzecz jasna.

Tyle wiem z neta - z wybrzeży Bałtyku, na odcinku od Świnoujścia do Mrzeżyna, Księżyc zasłoni aż 75 procent słonecznej tarczy. Mniej okazałe będzie zaćmienie na krańcu południowo-wschodnim, a więc w Bieszczadach, gdzie przysłonięciu ulegnie 60 procent słonecznej tarczy. Różnica między przeciwległymi krańcami Polski kolosalna nie będzie, dlatego ważniejszym wyznacznikiem tego skąd będziemy prowadzić obserwacje, powinna być dla nas pogoda.

Gość gość
Poszukaj w sieci programu WinEclipse do zaćmień albo sprawdź w programie Sky Charts (Cartes du ciel). Ta druga aplikacja jest do bardziej zaawansowanych obserwacji nieba więc trudniejsza w obsłudze choć po zapoznaniu dosyć intuicyjna

Gość gość
Z pogodą może być różnie ale oby była przynajmniej tak dobra jak podczas zaćmienia sprzed 4 lat. Widziałaś je? Oglądasz też zaćmienia Księżyca?

4 lata temu to u mnie było zachmurzenie i nic nie było widać z tego co pamiętam, w ogóle najlepiej to pamiętam zaćmienie, które oglądałam jako dziecko, niezłą miałam radochę. Zaćmienie księżyca widziałam chyba raz, bo pamiętam, że czatowałam na balkonie, ale to już dawno było, tu gdzie teraz mieszkam to trudno cokolwiek na niebie w nocy zobaczyć, ogólnie to fajnie by było mieć jakiś sprzęt i miejscówę, a ja nawet lunety nie mam, ale kiedyś sobie kupię.

Gość gość
Też się przymierzam do zakupu jakiegoś teleskopu:-) a przez co oglądasz Słońce tzn przez jaki filtr?

Gość gość
U mnie w 2011 roku też początkowo niebo było zasłonięte chmurami ale jakimś cudem chmury się rozwiały w momencie maksymalnej fazy i Słońce było odkryte już do końca zaćmienia:-)

Ha, to Ci się przyfarciło. Kiedyś oglądałam przez kliszę fotograficzną jakąś, a teraz to nie wiem jeszcze, ostatecznie mam gdzieś zdjęcie rentgenowskie to może się nada.

Gość gość
Ja dawniej to oglądałem przez takie ciemnozielone szkiełko z maski spawalniczej:-) ostatnie zaćmienie fociłem przez filtr zrobiony ze starej dyskietki (już wymarłej;-)). Teraz będę patrzył i fotografował przez taką srebrną folię Baadera, bo szkoda sobie psuć oczu promieniami UV;-)

Gość gość
Jeśli miałabys lornetkę to najbezpieczniej dla oczu byłoby rzutować obraz na jakiś ciemny ekran. TYLKO NIE PATRZ PRZEZ LORNETKĘ BEZPOŚREDNIO

Zabrzmiało groźnie! Nie no wiem przecież, lornetki nie mam na miejscu więc nic z tego, ale coś wymyślę. A skąd masz tę folię?

Gość gość
Z allegro. Folia Baader planetarium. Albo poszukaj gotowych okularków z folii mylarowej. Nie wiem co taniej wyjdzie (no chyba że dla ciebie cena nie gra roli;-)

Gość Psychodelirium_
Im większa różnica cenowa tym większą cena gra rolę jak dla mnie. Poszperam jutro i się zorientuję jak to wygląda cenowo, bo zmykam spać póki co. Dobrej nocy!

Gość gość
Pa:-)

Gość gość
I jak znalazłaś coś?

Gość gość
Up

Gość gość
Jesteś?

Nie było mnie :P Ale znalazłam u siebie w mieście sklep z takimi akcesoriami i myślę o kupnie tej folii, bo przez same okulary to można popatrzeć, ale zdjęcia nie sposób zrobić.