Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wesele zachowanie przy stole

Polecane posty

Gość gość

Prosze doradźcie mi ide na wesele i nie wiem nawet jak posługiwać sie sztućcami itp nigdy nie byłam na weselu i nie wiem jak się zachowac ani jeść przy stole...masakra;( napiszcie mi jak to teraz mniej więcej wygląda jak podają dania itd...?

Gość gość
Dania podają różnie ale często są półmiski z kilka rodzajów mięs , osobno ziemniaki itp i każdy nakłada sobie tyle ile zje :) Zupy podawane są czasem w wazach - jedna waza na kilka osób a czasem każdy dostaje już swój talerzyk z zupą :)

Gość gość
z kilkoma rodzajami mięs* miało być:)

Gość gość
Dasz radę, rób jak wszyscy :)

Gość JasnowidzXXL
A do tej pory jadłaś z koryta? Czy z garnka palcami? Wszędzie jada się tak samo: łyżka do zupy, nóż (w prawej) i widelec (w lewej) do drugiego dania mięsnego. Wyjątek: może być sam widelec, jeżeli mięso da się nim podzielić (np mielone). Ze wspólnych półmisków nakłada się sobie na talerz (jeżeli nie robi tego kelner) tylko tyle ile da radę się zjeść. Szczytem nietaktu jest nawalenie sobie kopiasto i potem pozostawienie na talerzu.

Gość gość
Chodzi o to że ja nie umiem posługiwać się sztućcami , jem tylko widelcem inaczej nie umiem...boje sie że wszyscy beda zwracać na mnie uwagę i nie bede wiedzieć jak się zabrać za jedzenie...ale wstyd;(

Gość gość
Poćwicz jedzenie nożem i widelcem, je się wolniej, co jest zdrowe, szczególnie dla otyłych. Zasada jest taka, ze w kolejnosci dań są poukladana sztućce. Z najdalszej prawej strony jeśli lezy lyzka, to najpierw będzie zupa. Po zupie, znika talerz z tą lyzką, jesli nóz, to drugie. Jesli jest jeszcze jeden komplet, z prawej nóz, z lewej widelec, to znaczy ze zostaly sztućce do salatek, wędlin, mięs na zimno. U góry, nad talerzem powinna byc lyzeczka do kawy, herbaty, i widelczyk do ciast. Obserwuj innych, i tak jak oni się poslugują sztuccami, ty tez. To samo z kieliszkami, do wódki, wina, szklaneczka do zimnych napojów. Nie martw się, dasz sobie radę, z na weselu jest taki rozgardiasz, ze nie będziesz skrępowana.