Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natasza 888

Kiedy mogę odstawić tabletki anty?

Polecane posty

Gość Natasza 888

Witam, Mam 27 lat, w grudniu urodziłam córeczkę przez cc. Miałam problemy w ciązy (gestoza itp), dlatego przez kolejne 3 lata nie mogę planować dzidzi, żebym nie kipła ( bo było krytycznie;)). =Ja i mój mąż nie ejstesmy za za zwaniem tabletek, ale lekarz przepisał żeby czasem się nie przytrafiło. W dniu 1 miesiączki (regularniej nawet po cc - po 6 tygodniach dostałam) zażyłam 1 tabletkę. Biorę Ovulastan (lekarz przepisał bez badań). Okazało się, że dziisaj mija 18 dzień a ja nadal krwawie. Na początku myślalam,że okres sie przedłuża, ale teraz wiem, że to plamienia po tabletkach, także praktycznie przez całe 21 dni plamie az do koejnego krwawienia z odstawienia - to jest za 3-4 dni. Trochę mi sie to nie podoba, wogole żle sie czuje po tych tabletkach o pytanie czy mogę je odstawic calkowicie gdy skończę opakowanie? Wykupiłam tabletki na 3 miesiace, ale jak tak ma byc to ja dziekuje. Lekarz uprzedzal, ze moga byc krwawienia, ale ja juz jednak nie chce ich brac, wole inaczej sie zabezpieczac. Doświadczone dziewczyny - czy mogę po zużyciu wszystkch tabletek przestać kontynuować? Czy muszę kontynuowac te 3 opakowania ? Bo gdzieś też tak słyszałam, że najlepiej po 3 listkach zrezygnować? Boję się, że wszystko mi się rozreguluję, a dotąd chodziłam jak w zagarku. Doradźcie.

Gość gość
Wróć do ginekologa. Moze wystarczy zmienić pigulki na inne i przestaniesz plamić w trakcie przyjmowania pigulek. Nie jest to objaw jakiegoś niebezpiecznego skutku ubocznego, a w twoim przypadku lepiej nie odstawiać antykoncepcji, jeśli nie masz niczego podobnie skutecznego w zanadrzu.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedz. Boje sie, ze po antyoncepcji bde miala problem z zajsciem w ciaze.

Gość gość
To argument katolickich kol, nie mający nic wspólnego z praktyką lekarską. Nie ma czegoś takiego jak niepłodności po pigulkach. Tak długo jak przyjmujesz hormony, tak długo blokujesz owulację. Podobnie twoj organizm reaguje, gdy jestes w ciąży - nie produkuje w tym czasie jajeczek. Odstawiasz piguły - wraca owulacja. Koniec kropka. Jesli jestes po 30-tce musisz sie liczyć z tym, ze twoja plodnosc z natury rzeczy będzie z każdym rokiem malec, podobnie jak i żywotność plemników partnera. Im jestesmy starsi, tym szanse na ciążę mniejsze. Ale to nie jest zależne od antykoncepcji, ale od...naszego wieku i stanu zdrowia.