Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaaakłopotana26

okulista wydał zaświadczenie ginekolog się nie zgadza

Polecane posty

Gość gość
moim zdaniem szpital w ktorym bedziesz rodzila powinien tez miec cos do powiedzenia bo to ze jakis gin Cie prowadzi nie oznacza tego iz bedzie on obecny przy porodzie, poza tym wiem ze sa szpitale w ktorych mozesz odmowic porodu sn ot tak, wiec uszy do gory sluchaj okulisty nie gina

Gość gość
czy ta okulistka była starsza osoba czy młoda raczej? Bo bhyło kiedys tak ze kazda wada wzroku jakiejs tam wysokosci to wskazanie co cc i niektórzyprzy tym zostali. Alk jakis czas temu Polskie towarzystwo ginekologiczne plus okulisci wydali nowe zalecenia ze tyl,ko zły stan siatkówki jest wskazaniem do CC co widac w badaniu dna oka. Tez mam dosyc wysoka wade (-5) plus astygmatyzm, ale siatkówka od zawsze w super stanie i mam zaswiadczenie od okulisty ze moge rodzic SN. Gin mnie sam do niego wysłał bo stwierdził ze on sie nie zna na oczach. Ale jesli masz w zaswiadczeniu tylko o krótkowzrocznosci a stan siatkówki ok, to sie ginowi nie dziwie ze sie nie zgadza bo ogólne zalecenia sa inne. Tyle ze jesli on jest osoba decyzyjna w porodzie to wywalcz zaswiadczenie pisemne od niego ze porod sn jest dla ciebie bezpieczny i oswiadcza to po zapoznaniu sie z konsultacja okulistyczna. Musisz miec to na pismie. Prawdopodobnie bedzie sie bałjednak podpisac. A jelsi jest to tylko twój lekarz prowadzacy a w szpitalu beda inni to jego opinia nie ma znaczenia, jedziesz do szpitala z zaswiadczeniem okulistycznym, nawet wczesniej umówic sie na planowane cc (jesli ci na tym zalezy).

Gość gość
Mam sporą wadę wzroku. Przed porodem ginekolog kazał mi się udać do okulisty (najlepiej poradnia, przychodnia przy tym szpitalu, w którym rodzisz) i sprawdzić czy jest niebezpieczeństwo odklejenia siatkówki. Tylko to jest wskazaniem do cesarki. Byłam u okulisty, zbadał mi wzrok, przeszłam też dodatkowe, dosyć szczegółowe badania, zrobił wywiad i kazał przyjść na drugi dzień po zaświadczenie do recepcji. Na zaświadczeniu info: Siatkówka bez oznak odklejenia, z zaznaczeniem, że nawet przy dużym wysiłku nie ma obaw. A na dole informacja, że ze względu na dużą wadę wzroku kwalifikowana na cesarke. Zdziwiłam się, ginekolog powiedział mi, że czasami okulisci wypisują skierowanie na cesarke, poniewaz obawiaja się, że pacjenta poda ich do izby w przypadku pogorszenia wzroku. Jeszcze kilka lat temu można było dostać bez problemu zaświadczenie nawet jak miało się niewielką wadę wzroku. Niektórzy robia to z przyzwyczajenia. Ale nawet wtedy często zdarzało się, że ginekolog na porodówce odmawiał cc. Jeżeli masz jakieś wątpliwości to udaj się do innego ginekologa w celu konsultacji. Nie musisz od razu zmieniać lekarza.