Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wysoki wzrost PKB niech mi ktoś wytłumaczy!

Polecane posty

Gość gość

Wiec tak obecie wzrost PKB w Polsce wynosi 3% a np. dzieje sie sie tak ze w polsce zaczyna inwestować dużo zachodnich biznesmenów tak dużo że wzrost PKB bedzie wynosił 40% ale ci biznesmeni za granicy nie inwestuja w Polsce dalej tylko zarobione piniadze z inwestycji w polsce inwestuja w rodzimym kraju albo innym byle nie w polsce (na chłopski rozum doją pieniadze z polski i wydaja w innym kraju) czy w takiej sytuacji życie w Polsce by sie zmienilo czy zwykły polski kowalski by zarabiał wiecej????

Gość gość
PKB rośnie a czy wypłaty rosną? Nie. Bo wzrost PKB ma się nijak do zarobków Kowalskiego.

Gość gość
Aha to /h/u/j/o/w/o/ to ja nie wiem po co komu ten wskaźnik PKB na którym sie media zawsze opierają czyli /ch/u/j /du/pa/ /i/ /ka/mi/eni/ /ku/pa/

Gość gość
No dokładnie

Gość gość
Wtedy byśmy żyli w bogatym państwie biednych ludzi

Gość gość
PKB to tylko jeden ze wskaźników i "goły" nie znaczy absolutnie nic bez kontekstu. W sytuacji, którą tu opisujesz i tak odczulibyśmy poprawę, bo nawet jeśli ci biznesmeni cały swój zysk by wywieźli z Polski, to w Polsce pozostałyby pieniądze, które oni zaksięgowali jako koszty (wypłaty dla pracowników, pieniądze za zakup ziemi, paliwa, podatki i inne takie), które byłyby w obrocie u nas.