Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zrobić sobie dziecko z dawcą nasienia?

Polecane posty

Gość gość

Pytanie do kobiet, które nie mają dziecka z powodu braku partnera lub innego, czy zdecydowały by się na dawcę nasienia? Mam 37 lat i wiem, że raczej już nie znajdę partnera, a to już ostatnia chwila na ciążę.

Gość gość
czemu nie

Gość gość
Moja ciocia tak zrobiła. Wybrała dobrego kandydata i ma po nim bardzo zdolną córkę. Jest z niej szalenie dumna i pewnie nie żałuje swojej decyzji.

Gość gość
Jeśli masz warunki, to rób jak uważasz i nikogo nie pytaj.

Gość gość
wg mnie to nieetyczne, znajdz sobie realnego faceta, chocby tylko na raz.

Gość gość
jak masz warunki ale pomyśl że to Polska gdzie samotnym matkom żyje się trudno no chyba ze masz bogatych rodziców co ci pomogą i dobra pracę to działaj

Gość gość
może otrzymywać alimenty z funduszu jako samotna matka skoro ojciec nieznany :)

Gość gość
Jasne, niech państwo płaci bo pańcia ma zachciankę. Niech sobie pieska kupi a ne dzieciaka z nie wiadomo kim, na pewno dziecko ci kiedyś podziękuje, że jest na świecie tylko z egoizmu mamusi, która chciała mieć żywą lalkę. Już widzę, jak wy chciałybyście dorastać bez korzeni, nie znając nawet imienia "ojca". Potem zryta psychika i terapie na kozetce, pewnie też na koszt państwa.

Gość gość
Ja mam za co wychować dziecko, więc to nie problem. Nie jestem już księżniczką, więc ciężko jest znaleźć faceta, a on i tak będzie się chciał zabezpieczyć gumkami. Naciąganie kogoś na dziecko bez jego zgody jest ok.? Pisałam do dawców i oferowali mi pomoc, więc chyba powinnam korzystać?

Gość gość
Moim skromnym zdaniem powinnas skorzystac z dawcy nasienia. Naciaganie faceta na dziecko nie jest ok. Powodzenia zycze

Gość gość
Jeśli dobrze przemyślałaś fakt samotnego macierzyństwa, to skorzystaj z dawcy. Idź do kliniki leczenia niepłodności, oni mają cały bank nasienia. Na własną rękę dawcy nie szukaj, bo ci w klinice są przebadani. Ja przynajmniej tak bym zrobiła na Twoim miejscu, a nie puszczała się z byle kim na siłę.

Gość gość
Pytałam w klinice, ale z nasienia dawcy mogą korzystać tylko pary ze zdiagnozowaną niepłodnością mężczyzny.

Gość gość
Jakim cudem? Przecież to nie jest refundowane przez państwo, tzn. inseminacja, i nikomu nic do tego, czy masz męża czy nie. Co innego rządowy program in vitro - tam faktycznie musiałabyś mieć męża.

Gość gość
Nie wiem dokładnie, chyba podobnie do tego że samotne Panie nie mogą adoptować dzieci.

Gość gość
Ej, no zaraz. Serio jak np. facet ma chorobę przenoszoną po linii męskiej to odmówią KUPIENIA spermy od dobrego dawcy bo jest płodny? Co to za kraj k****.

Gość gość
Ależ samotne osoby mogą adoptować dziecko! Nie mogą osoby w związkach nieformalnych.

Gość gość
Niestety przepisy u nas na to nie pozwalają, za granicą podobno można. Dawcy mi posłali foty i mają badania. Pytałam też o zdrowie poprzednich pokoleń, więc wszystko wydaje mi się w porządku.

Gość gość
Oczywiście, że można skorzystać z dawcy w innych sytuacjach, np. choroba męża albo uszkodzenie plemników, które powoduje obumieranie ciąży (a więc facet jest płodny, bo jest ciąża, ale np. nieudana).

Gość gość
Mi chodzi o dawcę nasienia, w klinikach których pytałam, to samotne panie nie mogą, być może ktoś jest bardziej rozeznany w temacie?

Gość gość
Autorko, myślę, że wszystko jest kwestią pieniędxy. Zresztą przecież z tą spermą i tak musisz iść do kliniki, bo sobie inseminacji w domu sama nie zrobisz.

Gość gość
dzialaj bo czas ucieka. powodzenia mamusiu:)

Gość gość
Ale jeżeli przepisy nie pozwalają, to pieniądze chyba nic nie pomogą. Można by może próbować za granicą, ale na razie nie biorę tego pod uwagę.

Gość gość
No to zapytaj o konkretną podstawę prawną, bo moim zdaniem takiej w Polsce nie ma.

Gość gość
Działaj szybko i jak najbardziej korzystaj z dawcy, bo przecież dochodzi jeszcze jeden czynnik ryzyka - może ci się nie udać za pierwszym razem. Trzymam kciuki, to dobry czas na dziecko, sama mam tyle lat co ty i jestem w ciąży :)

Gość gość
Daj spokój, cesarek na życzenie też w Polsce podobno nie ma ;).

Gość gość
Nie chce mi się dochodzić jak to jest prawnie i szukać kliniki, która to zrobi. Może ktoś wie coś więcej na ten temat? Biorę pod uwagę oferty dawców, którzy proponują taką pomoc i chwiałabym się dowiedzieć coś więcej. Może ktoś korzystał już z takiej pomocy?

Gość gość
To jak chcesz skorzystać z dawcy poza kliniką? Zapłodnić się strzykawką z gościem, który może mieć HIV albo WZW??

Gość gość
Pytałam i dawcy mają badania na takie choroby. Zapłodnienie strzykawką lub naturalnie.

Gość gość
u nas w miasteczku był taki przypadek 20 lat temu kobieta wynajeła dawcę, po prostu zapłaciła mężczyźnie, znajomemu i miała córkę dzis jest babcią wydaje sie spełniona, ma córke i wnuczkę a tak byłaby sama dawniej tez kobiety wpadały na takie pomysły na dodatek nie chciała od dawcy alimentów ani nic sama sobie poradziła