Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćść

jest tu ktoś z zusu, mam pytanie

Polecane posty

Gość gośćść

wczoraj pytałam nikt mi nie odpowiedział więc próbuję dzisiaj : jest taka sytuacja: emeryt ma działalność, miesięczny przychód ok 12tys, dochód ok 1500, opłaca składkę zdrowotną; czy w takiej sytuacji istnieje ryzyko zmniejszenia lub zawieszenia emerytury??

Gość gośćść
up na pewno ktoś zna odpowiedź :D

Gość gośćść
/

Wybacz pytanie, ale czy Ty naprawdę jesteś taka tępa, że nie potrafisz sama wejść na stronę ZUS-u i sprawdzić aktualnych progów? To jak Ty tą swoją działalność w ogóle prowadzisz ? ? ?

Gość gość
to może ja odpowiem, jeżeli emeryt prowadzi tylko działanośc i nie ma żadnego innego źródła dochodu to nie ma takiej możliwości aby zus zawiesił emeryturę. Faktyczny dochód jaki ten emeryt osiąga z tytułu prowadzenia działalości nie ma dla zusu najmniejszego znaczenia. Tutaj jest to ładnie wytłumaczone: http://pjhinc.blox.pl/2012/11/Oddaj-ZUSie-emeryture.html bo na stronie zusu to człowiek niczego się nie dowie :D mam nadzieję że pomogłam :)

Gość gość
jesteście niewolnikami zusu unikaj zusu, załóż firmę w UK

Gość gośćść
gość dziś dzięki

>>>to może ja odpowiem, jeżeli emeryt prowadzi tylko działanośc i nie ma żadnego innego źródła dochodu to nie ma takiej możliwości aby zus zawiesił emeryturę. Faktyczny dochód jaki ten emeryt osiąga z tytułu prowadzenia działalości nie ma dla zusu najmniejszego znaczenia. Tutaj jest to ładnie wytłumaczone: http://pjhinc.blox.pl/2012/11/Oddaj-ZUSie-eme ryture.html bo na stronie zusu to człowiek niczego się nie dowie mam nadzieję że pomogłam <<< To jest bardzo ciekawe, bo kiedyś ZUS dość dokładnie sprawdzał przychody z działalności i kazał udowadniać, że się progu nie przekroczyło. Dokładnie pamiętam historię emeryta, który działał w dwóch spółkach cywilnych, w sumie progu nie przekroczył, a ZUS mu i tak emeryturę zawiesił.

>>>jesteście niewolnikami zusu unikaj zusu, załóż firmę w UK<<< i jako wzorowy IDIOTA płać złodziejowi z UK, a potem zapłać z odsetkami ZUS-owi.

Gość gość
Zakładasz firmę w UK płacąc wyłącznie podatki dochodowe w PL bez złodziejskiego ZUSu. Takie coś nazywa się Optymalizacją dochodów.

Gość gość
to jest tak: przychód niezmniejszający świadczenia czyli równowartość 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia to kwota 2.759,90 zł, Minimalna podstawa wymiaru którą deklaruje emeryt to 2375,4, i ta kwota jest uznawana za przychód emeryta więc logiczne jest że nie ma takiej możliwości by ten próg przekroczyć. Gorzej jeżeli oprócz działaności jeszcze gdzieś pracuje wtedy do tej kwoty 2375,4 trzeba dodać zarobek z drugiej pracy, a wtedy kwota graniczna będzie przekroczona

>>>Zakładasz firmę w UK płacąc wyłącznie podatki dochodowe w PL bez złodziejskiego ZUSu. Takie coś nazywa się Optymalizacją dochodów.<<< Takie coś nazywa sie OSZUSTWEM, a Ty jesteś zwykłym ZŁODZIEJEM ! ! ! x Doskonale wiesz, że firma, która rzeczywiście nie funkcjonuje w UK, nie dostanie urzędowego poświadczenia, wymaganego przez ZUS dla zwolnienia z obowiązku opłacania składek w Polsce. x Świadomie próbujesz OKRAŚĆ ludzi pierd_lony ZŁODZIEJU ! ! !

Gość gość
ZUS jest instytucją nielegalną, złodziejską i działa na zasadzie Piramidy Finansowej. ZUS należy zlikwidować na rzecz dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnych.

>>>Minimalna podstawa wymiaru którą deklaruje emeryt to 2375,4<<< Nie wiem jak jest dzisiaj, ale kiedyś ZUS miał prawo zażądać od emeryta zaświadczenia z US o uzyskanych przychodach/dochodach i kwota deklarowana nie miała wówczas znaczenia.

Gość gość
" W ustawie przyjęto taką hipotezę, iż osoba uzyskująca przychody z działalności gospodarczej osiąga teoretyczne przychody w wysokości co najmniej 60 % prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, bez względu na to czy faktycznie osiąga dochód, czy tez poniosła stratę. Taka też kwota jest przyjmowana do ustalania przychodów pozwalających ZUS na ograniczenie lub zawieszenie wypłacanych świadczeń."

>>> W ustawie przyjęto taką hipotezę, iż osoba uzyskująca przychody z działalności gospodarczej osiąga teoretyczne przychody w wysokości co najmniej 60 % prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, bez względu na to czy faktycznie osiąga dochód, czy tez poniosła stratę. Taka też kwota jest przyjmowana do ustalania przychodów pozwalających ZUS na ograniczenie lub zawieszenie wypłacanych świadczeń."<<< W tym co napisałaś nie widzę nic o przekroczeniu kwoty deklarowanej. A jeśli chodzi o interpretacje przepisów przez ZUS, to niech podsumowaniem będzie wypowiedź pewnej miłej pani kierowniczki, na przyniesione jej teksty źródłowe przepisów: "Nas to nie interesuje. My mamy WŁASNE PRZEPISY."