Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Becikowe jedno szybkie pytanie do obeznanych

Polecane posty

Gość gość

Dziecko urodziło się w 2014 ale dopiero teraz składam dokumenty o przyznanie Becikowego (nie upłynął jeszcze rok czyli jest ok). Czy w takim wypadku skoro mamy rok 2015 składam zaświadczenie o dochodach za 2013 czy może kierując się datą ur dziecka za 2012?

Gość gość
u mnie od 1 listopada się składa za poprzedni rok, czyli jesli dajesz w marcu 2015 to za rok 2013 jesli dajesz w grudniu 2015, to daesz za rok 2014

Gość gość
idź się dopytaj ,albo daruj sobie to tylko 1000 złoty a dokumenty wymagane większe niż przy kredycie hipotecznym :-D ja nie miałam na to sił :-o

Gość gość
1000 piechotą nie chodzi a załatwiania nie ma aż tak dużo

Gość gość
Za 2013. Ale lepiej zadzwoń do urzędu.

Gość gość
Oczywiście, że za 2013, ponieważ teraz mamy okres zasiłkowy 2014/2015, który zaczął się w październiku 2014. 2013, na 100%, nigdzie nie musisz dzwonić.

Gość gość
Też urodziłam w 2014 i składałam zaś.o dochodach za 2013r.

Gość gość
To nie chodzi o to w którym roku urodziłyście, tylko w jakim okresie zasiłkowym dokumenty składałyście :o :o Ktoś, kto urodził w lipcu 2014 złożył zeznanie za 2012. Ale ktoś, kto urodził w listopadzie 2014, musi już złożyć za 2013. Na jakim wy świecie żyjecie, że takich podstawowych rzeczy nie wiecie? :o :o

Gość gość
Jeśli o becikowe staramy się w roku 2015, pod uwagę brane są obecnie dochody za 2013 rok. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli w roku 2014 uzyskaliśmy nowe źródła dochodu (np. nowa umowa o pracę, nowa własna firma itp) powinniśmy złożyć w tej sprawie odpowiednie oświadczenie, te dochody wówczas także będą brane pod uwagę. Podobnie - jeśli po roku 2013 straciliśmy któreś źródło dochodu, należy złożyć w tej sprawie oświadczenie - wówczas dochody te nie będą brane pod uwagę przy rozpatrywaniu wniosku o becikowe. Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3721790,becikowe-2015-poradnik-dokumenty-zasady,id,t.html

Gość gość
Ok, dzięki dziewczyny. Co do ostatnich wypowiedzi: w naszym pięknym kraju niczego nie można być pewnym bo przepisy zmieniają sie cały czas. Za każdym razem są potrzebne inne dokumenty (często takie, że człowiek się dziwi po co im to). Urodziłam w maju 2014 i wtedy była mowa o zaświadczeniach z 2012 r. Jako że mamy nowy rok to przeszło mi przez myśl, że może nie liczy się rok urodzenia tylko rok "podatkowy" i jak widać moje podejrzenia były słuszne. Szkoda...bo latem załatwiłam sobie zaświadczenia za 2012 r tylko mi kuźwa było nie po drodze do urzędu i tak zwlekałam. Teraz muszę znów dylać do skarbówki. I pewnie becikowego nie dostaniemy bo za każdy kolejny rok mamy większy dochód na osobę a limit pewnie nie wzrastał (bo po co). No nic, trudno. Dzięki raz jeszcze.

Gość gość
Nie chodzi o rok podatkowy tylko o okres zasiłkowy, ludzieeee 😭 Ale najważniejsze, że doszłaś do informacji :D Powodzenia z biurokracją.. Ja swoje wędrówki po mopsie w celu becikowego skończyłam na piątej wizycie. Ciągle chcieli czegoś innego, nowego (mam własną dg), sami chyba nie wiedzieli czego :o Banda patałachów.

Gość gość
Dlatego ja sram na becikowe, niech se w d**e wsadza. Nie bede latac jak glupia za marnym tysiakiem.

Gość gość
a ja urodziłam w lipcu 2014 i byłam po dokumenty do becikowego teraz - ma być za 2013 r - składam na dniach