Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

najskuteczniejsza forma antykoncepcji gdy nie chce się już więcej dzieci

Polecane posty

Gość gość

czy któraś z was nietolerowała większość tabl. anty ale w końcu znalazła jakies pok których nie miała skutków ubocznych? jestem po drugiej ciąży, mam dwójke dzieci i nie planuje 3 na 100%. zawsze byłam przeciwna tabletką antykonc. bo mam chora wątrobę i zawsze miałam jakieś skutki uboczne, ale teraz chyba wolę to niż wstrzemięźliwość.... nie chce więcej dziec****anicznie boje sie ciąży. ginekolog radził spiralę, albo globulki+prezerwatywe ale sam mówił że hormony najlepsze... doradzcie coś.

Gość gość
Szklanka wody....... zamiast

Gość gość
podwiązanie jajowodów/ wazektomia.

Gość gość
Podwiązanie jajowodów.

Gość gość
kalendarzyk ;)

Gość gość
Podwiązanie jajowodów nie jest stuprocentową metodą antykoncepcji. Autorko - możesz sobie "wmontować" wkładkę lub spiralkę. Koszt ok 500-600zł za zabieg. Skuteczność bardzo wysoka, b. rzadko zdarzają się jakieś powikłania czy skutki uboczne. Ja biorę tabletki, też nie tolerowałam większości ale pół roku temu moja gin (miałam słabe próby wątr.) przepisała mi nowe, które od niedawna są w Polsce, a podobno przodują i są popularne w Niemczech. Nazywają się Belara, ok 30zł/opakowanie. Wcześniej brałam Microgynion, Harmonette, Yasminelle, po wszystkich zawsze było coś. A tutaj nie czuję, ze biorę hormony, w ogóle. A po półroku wyniki mi się pięknie poprawiły. No ale na każdego tabletki działają inaczej, musiałabyś spróbować (pobrać je ok 4 miesęcy żeby realnie ocenić ich działanie).

Gość gość
wreszcie jakaś normalna odpowiedz, pięknie dziękuje na pewno będę próbować, przynajmniej pogadam z ginem ;)

Gość gość
ja bym testowała tabletki do skutku, w końcu któreś będą ok, tabsy to najskuteczniejsza metoda i jeżeli ktoś naprawde systematycznie bierze to nie ma szans na ciąże bo nie wystepuje owulacja.

Gość gość
Nie ma 100 procentowej metody lekarz połoznik z 30 letnim dośw Pozdrawiam

Gość gość
mój mąż jest po wazektomi 2000 tysiące 100 % przy corocznym robieniu morfologii nasienia .

Gość gość
Również uważam, że wazektomia. Nie dość, że skuteczna to ma mnóstwo zalet: - kobieta nie musi sie faszerować hormonami (z pigułek czy wkładki domacicznej) - kobieta wreszcie nie musi brać całej odpowiedzialności na siebie tylko facet dba da odmiany o zabezpiecznie - spontaniczność, brak konieczności używania gumek Wady? Często faceci nie mają pojęcia na czym ta metoda polega (kolega nawet myślał, że to usunięcie jąder :D) myślą o tym jak o jakiejś kastracji i ogólnie są tchórzami ;) Nie chcą żeby ktoś im "tam" grzebał więc największą wadą jest niechęć partnera. Ale jak się go dokształci i uda przekonać to myslę, że jest to super metoda.

Jeśli ma chorą wątrobę- żadne tabletki nie będą dobre. Jeśli na 100% nie chcesz mieć dzieci to wazektomia u chłopa, albo u Ciebie podwiązanie. Tylko wez pod uwagę że zawsze coś się może wydarzyć i znowu będziesz chciała być płodna. Odwracalność tych zabiegów to sprawa dyskusyjna- niby w teorii tak, a praktyce różnie bywa.

Gość gość
HGG - jeśli mowa o Polsce to tutaj legalna jest tylko Wazektomia. Podwiązanie jajowodów to tylko za granicą (Słowacja Niemcy...?). Wazektomia myślę lepsza bo mniej inwazyjna dla faceta niż podwiązanie dla kobiety i wiąże się z mniejszym ryzykiem skutków ubocznych.

tak, wiem, oczywiście mówiłam o zagranicy jeśli chodzi o podwiązanie u kobiety. Z doświadczeń moich kolegów urologów, niestety nawet wazektomia często jest metodą trwałą- bo powstają zrosty i właściwie po 2-3 latach nie da się już przywrócić płodności. Więc trzeba mieć świadomość- że decyzja musi być w 100%.

Gość gość
Ja zrobiłam podwiazanie, zapłaciłam 1500 zł razem z transportem na Słowację.

Gość gość
HGG - A jak z odwrotną sytuacją? Czytałam, że są przypadki samoistnego udrożnienia (nie wiem czy ro dobre słowo) nasieniowodów? Są to jakieś ułamki procenta? Nie orientujesz się?

Niestety nie orientuję się, ale na pewno sprawa wymaga częstych kontroli nasienia

Gość gość
nie ****aj sie to nie będzie więcej bachorów ;)

Gość gość
Ja miałam dwie spirale....ani przy jednej ani przy drugiej nie zaszłam w ciążę a jestem strasznie płodna...Każde z trójki dzieci zrobiliśmy w jeden cykl ;-) spirala miedziowa to koszt ( 100 zł za spirale miedziowa jest bez recepty najczęściej na zamówienie w aptece) z chormonami mirela 400 zł ( na receptę) ja za założenie nie płaciłem nic, tylko trzeba poszukać ginekologa który to ci zrobi ( nie każdy ma odpowiednie narzędzia). spirale zakłada się w trakcie okresu, jest to troszkę bolesny zabieg, parę dni po nim też boli brzuch, a potem żyć nie umierać.... ja zakładam miedziową bo mój endokrynolog zabronił jakichkolwiek chormonów, ta z chormonami podobno daje 99,9 % zabezpieczenia, miedziowa 95%.... Do tego to tania metoda bo spirale są na 5 lat

Gość trudne położenie
W moim wypadku są tylko dwie 100% metody: 1. Wstrzemięźliwość seksualna. 2. Aborcja. no może jeszcze jedna 3. Radykalna histeroktomia. Pozostałe powodują ciążę przez niepokalane poczęcie :)

Gość gość
... i widzisz to już co najmniej masz 3 skuteczne :)

Gość gość
aborcja to metoda antykoncepcyjna ???bosze ty masz mózg :-o

Gość gość
Ja używam krążków dopochwowo novaring dla mnie rewelacja. Zmieniam co3tyg tydzień przerwy. Polecam. Póki co sie sprawdzają naprawde fajnie:-)

Gość gość
tabletki anty sylvie20 zażywam i jak do tej pory nie jestem w ciąży :P wystarczy brać regularnie