Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielonawtwmacie

jakie materace maja wasze dzieci?

Polecane posty

Gość zielonawtwmacie

W niedlugim czasie bede musiala zaczac kompletowac wyprawke. Zastanawiam sie nad materacem do lozeczka. Wiem ze sa rozne wypelnienia pianki, lateksy, kolosy, gryka i inne ale czytalam ze w tych z gryka ponoc moga pokazać sie robaki; / nie wiem czy to prawda czy faktycznie moze tak sie stac:/ jakie materace macie dla swoich dziec? Mozecie cos polecic? Z góry dzieki; )

Gość gość
Polecić jeszcze nie mogę, bo faza testowa dopiero przed nami, ale po przetrzasnieciu internetu zdecydowaliśmy sie na materac pianka-lateks-kokos

Gość gość
My tez mielismy metlik w glowie ale ostatecznie po rozmowie z pania w sklepie zdecydowalismy sie na kokos pianka kokos

Gość gość
Jeden Traumeland z pianki memory foam, drugi Havea z kauczuku. Modeli nie pamietam, nie bede teraz sciagac przescieradel. Oba bardzo dobre. Jestesmy zadowoleni.

Gość gość
W tych z wypelnieniem z traw doskolale rozwijaja sie drobnoustroje (prosta droga do alergii). Wystarczy, ze dostanie sie tam wilgos (mocz, slina, tresci zoladkowe). Wilgotne, gnijace wypelnienie roslinne jest wysmienita pozywka dla grzybow i bakterii.

Gość gość
jak każda mama miałam ten sam dylemat ;) ostatecznie po riserczu zdecydowałam się na materac piankowy Hevea o dwóch stopniach twardości (dwustronny) jestem bardzo zadowolona do tych 'naturalnych' jakoś nie miałam przekonania i z tego co wiem tylko u nas panuje taka moda na grykę i kokos poza tym ostatnio gdzieś czytałam wypowiedź pediatry i mówiła, że kokos jest za twardy dla niemowlaka. Podobnego zdania z tego co pamiętam jest fizjoterapeuta Zawitkowski grybym miała ponownie dokonać wyboru wybrałabym ponownie piankę (tylko lepszą, droższy materac dobrej firmy) albo lateks

Gość gość
Potwierdzam powyzsze odpowiedzi. Moj jak byl mały to mial ten nieszczęsny gryka-kokos, twardy i sie nie nadaje dla malych dziexi i oczywiscie ryzyko robactwa. Polecam pianka-lateks.

Gość gość
A ja miałam gryka-kokos i nic się z nim nie działo. Pokrowiec miałam zdejmowany więc regularnie dbalam o.czystość. nie było robaków ani nic takiego.

Gość gość
Mamy gryka- kokos- pianka

Gość gość
mam materac traumeland ale nie z tych tanszych tylko oddychajacy

Gość gość
duzo czytalam o materacach, na pierwsze pol roku poleca sie twardszy w celu zapobiegania naglej smierci lozeczkowej taki jest wlasnie kokos, na drugie pol roku mozna juz miekciejszy czyli lateks sie idealnie nadaje, lateks kokos wg mnie to bardzo dobry wybor. Kokos na dodatek jest hipoalergiczny i nie nie rozwijaja sie w nim zadne grzyby i plesnie. Gryka odpada duzo czytalam ze w nich rozwijaja sie plesnie, wielu rodzicow na nie narzeka.sam lateks tez moze bys, samych piankowych z poliuretanu sie nie poleca bo sa za miekkie dla niemowlat.

Gość gość
W łóżeczku syn 60x120 miał lateks z kokosem, ok 10 cm.. chyba ok 300zł kosztował.. sporo :( teraz w 70x140 ma tańszy (ok 1400 pianka jakaś tam (taka lepsza) z kokosem, grubość ok 8cm W zestawie z tym większym łóżkiem był materac piankowy 6cm.. porażka.. pianka miękka, nie jakaś tam specjalna.. zwykła najtańsza.. jak usiadłam to czyłąm szczeble od spodu.. więc wymieniliśmy materac na lepszy.

Gość Patrycja927
Faktycznie czytałam, że z materacami z gryki może być problem. Gdzieś na jakimś forum dziewczyna pisała, że dzieciaki miały na ciele ślady pogryzienia i okazało się, że w materacu z gryki było pełno robaków. Poczytaj sobie więcej o materacach np. na stronce Klinika Snu. Wydaje mi się, że najlepszym materacem dla dziecka będzie lateksowy.

Gość gość
Kokos gryka miałam i wdał mi się jakiś grzyb. Normalnie masakra, nie wiem nawet kiedy się to stało. Gdzieś musiała się jakaś wilgoć dostać i razem z łóżeczkiem poszedł won. Teraz mam lateksowy i jest ok.

Gość gość
ja mam gryka-pianka-kokos z danpolu i sprawdził sie swietnie. Gryka bardzo sie przydala , gdy maluch zaczal chodzic i stawal tylko na palcach. Wtedy przelozylismy na strone z gryka i maly nauczyl sie prawidlowego stawiania stop. ogolnie kupowalam z danpolu bo to dobra firma. nie mialam zadnych robakow, ale ja dbam o czystosc. mialam na materacu podklad i przescieradlo z wartswa ochronna:)

Gość gość
W sypialnia.net polecają z pianki wysokoelastycznej i na logike to najlepszy wybor. Najgorszy to lateks i pianka memory, kokos i gryka także słyszałam ze pleśnieją. Pokazali mi co sie dzieje jak się zamoczy lateks - kruszy sie i pyli!!!! z tą antyalergicznoscia to jakis zamach na dzieci. Internet kłamie; wszyscy kłamią i kity wciskają, byle sprzedac.

Gość Roxana Ferenc
Żaden kokos i gryka! Jak u znajomej faktycznie zalęgły się robaki to nawet nie patrzyłam na te materace. Dla mojego maleństwa wzięłam z pianki wysokoelastycznej. Łatwo się czyści, pokrowiec piorę w 60 stopniach. Moje maleństwo się wysypia a ja nie martwie się o żadne robactwo!

planuje zakupic supermami kojec do spania dla malucha, bo to takie przenosne lozeczko, a u was kojec sie sprawdzil?

Gość tarak
Wysokoelastyczny z pianki kaltschaum. Gryka i kokos oraz lateks odpadają w wilgotnych pomieszczeniach. Lateks to guma i żadne dziurki mu nie pomogą. Kruszy się zmoczony, pyli.. Takie drogie materace ale nie najlepsze.. Gryka kokos.. Przecież to odpady przemysłowe.. Jak najbardziej robaki mogą się pojawić w takim materacu poza tym kokos za twardy dla takiego malutkiego dziecka. Dziwna moda w tym kraju.. Zostaje pianka wysokoelastyczna ale lepsza, droższa. Dla starszych dzieci kieszeniowe sprężyny. Tyle wiem po poszukiwaniu materaca dla mojej córy po okresie łóżeczkowym. Nie kupujcie dzieciom tej zwyklej pianki poniżej 100 zł, a juz wcale tych z hipermarketów, to oszczędzanie na zdrowiu swoich dzieci..

Gość gość
U nas się świetnie sprawdza taki materac z wypełnieniem z pianki lateksowej i wzmocnionymi krawędziami z pianki poliuretanowej, Sensitive ms11. Dodatkowo ma protektor przeciwko roztoczom, ma świetną cyrkulację powietrza i nie gromadzi wilgoci :)