Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poród kleszczowy i próżnociągiem

Polecane posty

Gość gość
Mam słabą siatkówkę, z zagrożeniem odklejeniem. Robiłam trochę rozeznania na forach internetowych i to jest podobno stała praktyka. Pewnie okuliści dostali jakieś straszące pisemka z NFZ, bo CC za drogie jest.

Gość gość
Obok mnie, rodziła kobieta u której zastosowano kleszcze i dziecko ma zniekształconą głowe... Chodzi już do szkoły ale jest nieszcześliwe z tego powodu bo dzieci mu dokuczają...

Gość gość
No właśnie o to mi chodzi z tym czasem dojazdu. 1,5 f do Łodzi, a jak do tego doliczymy korki w samej Warszawie i w samej Łodzi to i ponad 2 h z tego wyjdą. Ja bym się bała utknąć w samochodzie z bólami porodowymi i być może postępującym rozwarciem.

Gość gość
Ja widziałam dorosłego mężczyznę urodzonego z użyciem próżnociągu. Niby zdrowy, ale całe życie ze szpiczastą głową jak jajko. Jak wyłysiał to dopiero wstyd się zaczął.

Gość gość
A płaciłas za wizyty u tych 2 okulistów którzy tak zapisali? Stan siatkówki jest wskazaniem do CC, nawet w zaleceniach PTG, wiec niech sobie w d**e wsadza swoje kleszcze i vacum. Nie wziełabym takiego zaswiadczenia nawet od nich, bo to tylko do podtarcia sie nadaje. Chyba zadna kobieta sie na to z góry nie zgodzi. Pozostaje ci chyba jeszcze raz isc do okulisty, jakiegos normalnego. Jakby jakims cudem przebąkiwał o tymco pozostali, powiedz ze absolutnie nie wyrazasz zgody na takie metody ze wzgledu na dobro dziecka, miej takze wiedze na temat wskazań do CC i zalecen oficjalnych. Zagrozenie odklejenia sie siatkówki = poród przez cesarskie ciecie i koniec.

Gość gość
gość dziś No OK ty masz takie zdanie, ja mam inne każdy ma prawo do swojego, ja bym zaryzykowała ta jazdę i wolała cesarkę niż widmo wybebeszenia i ewentualnego okaleczenia mnie i dziecka. Ja przyznam że mam tam ok 1h jazdy wiec nieco mniej, cale forum o salve prześledziłam, nie było chyba ani 1 wpisu żeby któraś nie zdążyła, a jechały z bardzo daleka niekiedy.

Gość gość
Tak, to były prywatne wizyty u okulistów. Przy następnej postaram się być bardziej stanowcza w rozmowie.

Gość gość
gość dziś rozszczeniowe babsko :) widać nie kończyłaś medycyny , a lekarze to cię zmartwię mało się przejmują zdaniem takich jak ty , trzaskanie drzwiami? w telenowelach dla prostaczek to widziałaś? kobiety kulturalne dostają CC bez takich brzydkich zachowań :)

Gość gość
A sugerowałaś w ogóle lekarzowi, że chcesz cesarkę ??

Gość gość
Zapytałam, czy to już czas na wizytę u okulisty, żeby zbadać oczy pod kątem porodu. A potem, tak jak już pisałam wcześniej, nie wracałam do tematu, bo ten gin odbierałby prawdopodobnie mój poród i nie chcę żeby wiedział o zaleceniu kleszczy.

W takim przypadku tylko i wyłącznie cesarskie cięcie...! Próżnociągiem? Vaacum już ponad 20 lat temu pokazywano studentom medycyny za szybą, mówiąc, że tego nie wolno stosować bo jest groźne dla zdrowia...

Gość gość
No ale czy zasugerowałaś to okuliście by napisał takie zaświadczenie o cc?? tzn musisz jasno i wyraźnie powiedzieć, no bez agresji, ale stanowczo że nie godzisz się na to i że tylko cesarka, okulista jeśli jest człowiekiem wypisze ale to z nim to musisz ustalić.

Gość gość
Ach, Ty pytasz o okulistę, a nie o gina. Powiedziałam, że wolałabym mieć CC, niż takie rozwiązanie, ale usłyszałam, ze moje wada jest zbyt mała żeby się kwalifikowała do CC. Wizyty u oby okulistów przebiegały w sumie bardzo podobnie. Wtedy pomyślałam, że widocznie tak musi być i nie dyskutowałam. Ale jak zaczęłam w domu doczytywać o kleszczach i próżnociągu to się przestraszyłam. Wiem, nie byłam dostatecznie stanowcza. Następnym razem będę bardziej, bo utwierdziłam się w przekonaniu, ze to nie jest dobre rozwiązanie.

Gość gość
To w ogole jakies poronione myslenie. Skoro grozi Ci odklejenie siatkówki przy wysiłku to w ogóle nie powinnas przeć, a nie że łaskawie skróca Ci ta fazę. Co potem zrobisz przy noworodku jak będa problemy z oczami? Nie jestem jakims fanem wielkim cesarek, ale zawsze trzeba wybierac najbezpieczniejsze rozwiązanie dla kobiety , a nie ryzykowac ze moze sie uda.

Gość gość
Poszukaj gdzieś na forach okulisty w twojej okolicy który nie ma problemów i wypisze, jeśli tamta koleżanka się nie odezwała która miała ci kogoś polecić.

Pokaż zaświadczenie ginekologowi, prawdopodobnie sam zaproponuje cesarkę. Okulista może wydać wskazania, ale to ginekolog podejmuje decyzję

Gość Jakie to żenujące
Okulista nie ma prawa decydować jak masz rodzić. Idz prywatnie do ginekologa, przedstaw sytuacje i poproś o cesarke. Od kleszczowego raczej odchodzi się.

Gość gość
To ja od okulisty, napiszę Ci na niego namiar jutro wieczorem bo teraz pisze z kom a jutro siade do kompa :) na pewno się odezwę bo wiem co to za stres:)

Gość gość
jakie roszczeniowe babsko? po prostu uwazam ze nalezy walczyc o swoje prawa i tyle. ja sama mam problemy z oczami, ale siatkówke ok, wiec cesarki nie wymagam, nawet wole spróbowac sn. Ale wkurza mnie kiedy lekarz decyduje w dziedzinie która do niego nie nalezy. Okulista moze ci wypisac wskazania okulistyczne i zagrozenia, moze zalecic skrócenie lub unikniecie fazy parcia lub napisac czym grazi, ale metod ginekologicznych wybierac nie ma prawa,, to kompletnie nie logiczne,bo nie zna ginekologicznej i połozniczej sytuacji pacjentki i dziecka. On udziela takiej informacji w swojej dziedzinie aby gin miał pełen obraz sytuacji i zdecydował. Mysle ze dobry gin olałby taka zaswiadczenie lub odpowiednio skomentował, i zrobił cc bez problemu, dobry, rozsadny i ludzki. To jest wskazanie na darmowa cesarke a nie zadne płatne w prywatnych klinikach.

Gość gość
Poza tym na prywatnych wizytach płace i wymagam, wiec jak najbardziej mam prawo wyrazic swoje zdanie a nawet sie unieść jesli ktos głosi takie mądrosci ze zaleca vacuum. Byłam przekonana ze to wizyty na NFZ, nie spodziewałam sie ze lekarze prywatni tez tacy potrafia byc.