Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do mam pobierających zasiłek chorobowy na L4 w ciąży

Polecane posty

Gość gość

hej. mam zatrudnienie od grudnia, brutto 2200, netto wychodzi 1599. bylam w ciazy mnogiej, nie udalo sie jej utrzymac-jestem teraz na lekach podtrzymujacych zeby urodzic zdrowa corke,ktora mi zostala. pracuje w dobrej firmie, nie jest to ciezka praca, ale wiaze sie z moja obecnoscia w firmie 2x w tygodniu. (praca siedzaca, jak za dlugo siedze w miejscu to mi po prostu niedobrze) dostalam plamien w tym tygodniu i chcialabym isc jednak na zwolnienie, na co nalega moj lekarz prowadzacy. pytanie mam takie-czy bedzie wyliczana srednia z ostatnich 12 m-cy? czy to jest 100% wynagrodzenia, czyli bede na L4 dostawac te 1600 pln? to jest liczone od mojego wynagrodzenia? cos mi kazdy co innego mowi, moze jest tu jakas mama ktora aktualnie pobiera zasilek chorobowy i macierzynski i powie mi od jakiej kwoty jest liczone i w jaki sposob?

Gość gość
Chorobowe płatne masz 100% pensji, z tym, że jej wysokość obliczana jest na podstawie średniej z ostatnich 12 m-cy. Jeśli przepracowałaś 12 m-cy z pensją w wysokości 1600 zł, to taki też zasiłek otrzymasz.

Gość gość
nie, nie przepracowalam ostatnich 12 miesiecy, bo dostalam prace kilka mies. temu.

Gość gość
Stracilas jedno dziecko lekarz sugeruje zwolnienie a ty pracownik roku liczysz kase.... Tragedia

Gość gość
Gdyby cie maz zdradzal na boku (jak sie okazuje, teraz to juz bedzie 2 lata) to tez bys liczyla. Umiesz liczyc-licz na siebie. Pewnie zarabiasz 4 klocki i marne 5 stow nie robi roznicy? Przy mojej pensji stowa to pieluchy/leki/ubrania/zywnosc i tym podobne, wiec skoncz mnie oceniac.

Gość gość
Hehe maz zdradza a ty w kolejnej ciazy z nim to co mamy ci wspolczuc czy co?

Gość gość
autorka nie napisala,ze jest w kolejnej ciąży tylko,ze byla w mnogiej i obumarl jeden z plodow cala filozofia. Autorko skoro nie przepracowalas 12 m-cy to srednia bedziesz miala liczona od poczatku zatrudnienia. zasilek chorobowy podobnie jak macierzynski wylicza sie inaczej niz pensje i bedziesz dostowala troche wiecej. zasilek macierzynski tez wychodzi wiecej niz wyliczylabys sobie 80 % pensji. Najlepiej napisz do ZUS na ich stronie,odp dostaniesz na maila,ja tak robilam w ciazy

Gość gość
Dziękuję za rzetelną odpowiedź :-) milego dnia!