Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćkuleczka

zaczęłam odchudzanie ale mam kilka pytań

Polecane posty

Gość gośćkuleczka

więc po pierwsze MŻ czyli mniej żreć ,obliczyłam ze dotychczas spożywałam około 3000 kal dziennie,znalazłam stronke na której można obliczyć ile powinnam przyjmowac dla danej masy wzrostu trybu zycia i wieku ,przekopiuje swoje dane : Podstawowa przemiana materii: 1484 [Podstawowa przemiana materii] Obliczona całkowita przemiana materii: 2226 [Całkowita przemiana materii] Podana całkowita przemiana materii: 2226 [Całkowita przemiana materii] BMI: 30 [BMI] i tutaj pojawia się problem ,bo ja nie mam pojęcia czym sie rózni podstawowa przemiana materii od przemiany całkowitej,tzn cos tam ogarniam ale nie do końca. Ja rozumiem to tak : 2226 kal to max by nie przytyć ,a 1484 to ilosć kalori jaka muszę przyjać by nie zemrzeć. Czy dobrze? Proszę niech mi ktos to łopatologicznie wytłumaczy.

Podstawowa przemiana materii to jest ile kalorii twój organizm potrzebuje na czynności życiowe (czyli na przykład oddychanie, trawienie, ogrzewanie ciała itd). Innymi słowy tyle kalorii zużyjesz gdybyś leżała i się nie ruszała ;) - jest to minimum, które gwarantuje, że nie zwolni ci przemiana materii, że organizm nie będzie "zjadał sam siebie", a jedynie tkankę tłuszczową. Całkowita przemiana materii to jest ilość kalorii, które faktycznie zużywasz każdego dnia (czyli tak jak napisałaś - górna granica, przy której nie będziesz tyć.) Oczywiście należy wziąć też pod uwagę skład jakościowy pożywienia, a nie samą wartość energetyczną, bo inaczej będzie się to przedstawiało kiedy zjesz 1500kcal w samym cukrze, a inaczej kiedy będzie to białko i tłuszcz :) To są jedynie liczby orientacyjne.

Gość gośćkuleczka
kurczę nikt nie wie ? jak to mozliwe skore co piąty temat o odchudzaniu ?

Gość gośćkuleczka
aqua dziękuje , pilnuję by posiłki były zróżnicowane i pełnowartosciowe, czyli jednak nie jestem takim tepakiem i zrozumiałam ocb :) A jak bedę jadła te 1484 kal z niska aktywnoscią fizyczna to schudnę czy nie ? oczywiscie same pełnowartościowe rzeczy.

Gość gośćkuleczka
tutaj reszta o mnie z tej stronki : Wiek 36 Wzrost 164 Masa ciała 80 Całkowita przemiana materii 2226 Współczynnik aktywności niski 1

Tak, schudniesz, tylko wolniej. Jakakolwiek aktywność fizyczna przyspiesza jednak chudnięcie bo szybciej się spala kalorie. Możesz spokojnie ustawić sobie dietę na poziomie 1500kcal i będziesz chudła. Kiedy schudniesz około 10kg możesz znów obliczyć PPM i zredukować odpowiednio ilość kcal.

Gość gośćkuleczka
dziękuje raz jeszcze,powoli zaczynam wprowadzać aktywność fizyczną dziś byłam 2 h na spacerze z psem ,intensywnie z nim goniłam,a wieczorem na basenie ,niestety to poskutkowało ssaniem w żołądku i zjadlam dzis 2100 kal

Wyrzuć z diety wszystkie węglowodany proste typu cukier, mąka, makarony, biały chleb na rzecz tych o niskim IG - ataki głodu będą mniejsze ;) Za to wprowadź do diety odrobinę więcej białka (przynajmniej na początek, póki się nie przyzwyczaisz) - białko ma tyle samo kalorii co węglowodany, a dłużej się trawią.

aktywnosc fizyczna przyspiesza jasne,alenjak to polaczysz jeszcze z suplementem diety to juz dwa razy lepiej...poczytaj sobie o www.actislim.pl powiem ci ze ja osobiscie jestem zadowolona:)