Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZY W POLSCE JEST KAPITALIZM ?

Polecane posty

Gość gość
dziś Gdyby Polska poszła w latach 80tych kapitalistyczną drogą Chińską wzorując się na chińskich reformach wolnorynkowych, teraz bylibyśmy potęgą gospodarczą. Zresztą komuchy z lewackimi solidar****** nawet "Ustawę Wilczka" musieli uwalić. Oby zdechli w hańbie i niesławie po wsze czasy.

Gość gość
tak. kapitalizm chiński jest znakomity. ludzie pracujący za 5 dolarów dziennie przez 12 godzin z jedną 10 minutowa przerwą. sam miód po prostu

Gość gość
złodziejstwo i oszustwo = kapitalizm w polsce

Gość gość
gdybys gość dziś coś takiego napisał w chinach to jutro byłbyś w obozie pracy i za miskę ryżu byś zasuwał do śmierci. wspaniały ustrój. i taka szkoda, ze u nas nie ma podobnego.:D

Gość gość
dziś Te 5 dolarów dziennie w Chinach jest warte 100 Złoty w Polsce, chodzi o tanie koszty życia. Czy na przykład wiesz, że w Chinach nie ma akcyzy na paliwo? Teraz Polska jest krajem socjalistycznym z wszechobecną opresją podatkową.

Gość gość
poczytaj czym się charakteryzuje socjalizm i wróć jak się dowiesz

Gość gość
dziś Wolałbym zarabiać szmal jak w wolnych Chinach, niż bezsensownie intelektualizować w Polsce siedząc na zasiłku w MOPSie :)

Gość gość
ale 5 dolarów w zakupie towaru z zagranicy jest warte tyle samo co w Polsce czyli nic.

Gość gość
dziś Socjalistyczne Państwo Opiekuńcze jakim jest Polska niewątpliwie jest krajem socjalistycznym w którym 20% klasy polityczno -biurokratycznej wysysa poprzez rozbudowany totalitarny opresyjny aparat państwa wszystkie życiodajne siły z reszty 80% narodu.

Gość gość
w Polsce tylko zagraniczne koncerny mają dobrze i politycy z wiejskiej oraz tzw. grupy uprzywilejowane, lobbyści, no i oczywiście mafia, przestępcy, złodzieje, mafia banksterska itd. itp. CO MÓWIĄ POLITYCY platformy, psl, sld W KULUARACH ???? oszukiwać i okradać to my a nie nas - rząd nie znosi konkurencji :D

Gość gość
dziś Niewiele wiesz o Chinach, a tym bardziej o Chińskiej gospodarce. Chiny dzięki wolności gospodarczej będą niedługo pierwszą potęgą gospodarczą świata. Zachód zaczyna gnić w socjalizmie.

Gość gość
Wychodzi na to że Chińczyk ma taką mentalność która pozwala osiągać sukcesy. Powolutku po troszeczku do potęgi A Polak odwotnie- szybko nie ważne czy dobrze dużo i k*****a mi się należy!

Gość gość
będzie wojna

Gość gość
To Chińczycy muszą być fenomenalnymi inwestorami w rynki walutowe, jeśli są tacy cierpliwi ... Muszą też mieć niezłych żołnierzy jeśli są aż tak zdyscyplinowani. Kurcze szacun dla nich!

Gość gość
Chiny za swoje 7% rocznego wzrostu płacą własnym zdrowiem, wystarczy wbić na tuba hasło zanieczyszczenie środowiska w chinach. Oni się tam sami wytrują za jedno pokolenie. I co im z tej kasy jak będą zdychać jak szczury?

Gość gość
W chinach pracują 16godz x 6 dni w tygodniu, mieszkają na terenach fabryk, syf, brud, zanieczyszczenia, i drapieżny wyzysk biedaków z prowincji. Żaden ideał do naśladowania.

Gość gość
z tym zanieczyszczeniem to zwykłe propagandowe bzdety europedałów z bankrutującej unii ewropejskiej

Gość gość
W chinach leją odpady fabryczne prosto do rzek, masakra. A topielców samobójców ile, nawet są biznesy co wyławiają ciała dla rodzin, to są właśnie chiny

Gość gość
Gdybym miała wybierać wolałabym sobie żyć w czystej Szwajcarii niż gdziekolwiek indziej. Tam jest drogo ale szwajcarów na wszystko stać A że drogo to dobrze bo się swołocz tam nie pałęta i nie osiedla!

Gość gość
Zachód zanim zaczął propagować marksistowską centralnie planową ekologie też smrodził na potęgę i akumulował kapitał. Europedały mogą cmoknąć Chińczyków w szpic.

Gość gość
Nie, nie ma kapitalizmu bo kapitalizm oznacza wolny rynek. Nie ma wolnego rynku dopóki państwo reguluje szczegółowo funkcjonowania każdego przedsiębiorstwa, a obecnie reguluje. Powiedzmy- mam sad. Chcę sprzedawać sok jabłkowy. Więc zbieram jabłka, dowolnymi metodami wytłaczam z nich sok, pakuję go, sprzedaję również w dowolnym miejscu. Ten kto jest zainteresowany, kupuje go po wyznaczonej przeze mnie, dowolnej cenie. Jeśli zatrudniam pracowników, zapewniam im taką płacę i warunki pracy na jaką zgodzą się obie strony. Wolny rynek. Komu się nie podoba czy ma zastrzeżenia, idzie do konkurencji która może sprzedawać taniej albo drożej ale produkując w sterylnych warunkach. Płacę podatek dochodowy ustalony przez rząd, ode mnie zależy czy chcę ubezpieczenie medyczne, składkę emerytalną- bo pieniądze przeze mnie zarobione są MOJE i ja decyduję jak i na co je wydać. Jeśli przehulam je na rozrywki, zostaje mi żebrać albo liczyć na łaskę dzieci i wnuków. Socjalizm. Zarządzanie gospodarką przez państwo. Mam sad i chcę sprzedawać sok. Dowiaduję się o mnóstwie wymogów, papierkowych i praktycznych. Muszę według państwa produkować sok w ściśle określonych warunkach, co zwykle pociaga za sobą ogromną inwestycję. Muszę mieć sprzęt, obuwie, odzież z certyfikatem x000x, do tego pomieszczenie produkcyjne musi spełniać takie a takie nierealne formy. Jeśli zatrudniam pracowników muszę opłacać im konieczną, minimalną stawkę i opłacać obowiązkowe składki bez względu na to czy obie strony tego chcą. Muszę również odprowadzać własne składki. I to bez względu na to czy moje dochody na to pozwalają. Państwo ma prawo ustalić gdzie i w jakiej cenie mam prawo sprzedawać własne wyroby i jak mają one być oznakowane. Płacę składki bez względu na to jakie są moje dochody, ale jeżeli wytrzymam przynajmniej wyznaczoną przez państwo ilość lat należy mi się emerytura minimalna nie pozwalająca na samodzielną egzystencję. To jak, mamy kapitalizm? Mamy szacunek dla własności prywatnej? Zapytajcie właścicieli mieszkań latami walczącymi o eksmitowanie nie płacących lokatorów, zapytajcie ludzi z kontami czy ruchomościami niesłusznie zajętymi przez komornika którzy latami walczą o odzyskanie swojej własności... Zapytajcie ludzi przymusowo opłacających z własnych pieniędzy składki ZUS i nie dożywających emerytury, zapytajcie tych którzy swoje dzieci i siebie samych muszą leczyć prywatnie mimo "darmowego" obowiązkowego ubezpieczenia. Wolny rynek? Pogadajcie z rolnikami płacącymi za "nadprodukcję", pogadajcie z każdym kto chciał swobodnie prowadzić własną produkcję...

Gość gość
do takich jak ty powinni strzelać kapitalisto wyzyskiwaczu posrany bez empatii do drugiego człowieka (eksmisje, płaca mniej niż minimalne itp.) co cechuje 99% polskich i zagranicznych kapitalistów w których człowiek jest nikim bo dla was liczy się tylko WASZ zysk, a nie pracownika, którego najlepiej byście bez żadnych umów za przysłowiową miskę ryżu

Gość gość
co dzisiaj robicie lewuchy ???

Gość gość
"co dzisiaj robicie lewuchy ???" - DO ROBOTY ! TYRAĆ NA SWOICH PANÓW kapitalistów !

Gość gość
podobno w Somalii też jest kapitalizm i to w dodatku w jego najskrajniejszej formie... pytanie do Korwinistów - czy chcecie stworzyć z Polski Somalię Europy ? bo jak narazie jesteśmy Bangladeszem Europy

Gość gość
kapitalizm = wyzysk

Gość gość
kapitalizm = wolność dla wybranych (pracodawcy), niewolnictwo dla ogółu (pracownicy)

Gość gość
w komuniźmie wyzyskuje państwo w kapitaliźmie wyzyskuje firma