Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

urlop macierzyński i co potem

Polecane posty

Gość gość

jestem na urlopie macierzyńskim 12 miesięcy . a POTEM CO ? nie mogę wrócić do pracy . proszę o podpowiedź na jaki urlop iść i czy będzie mi płatny

Gość gość
Wychowawczy. Bezpłatny.

Gość gość
to znajdź inną pracę albo jak połowa kafeterii zajdź w drugą, trzecią, czwartą ciążę

Gość gość
myślałam że jeszcze można jakoś przedłużyć aby był płatny ? rodzicielskie czy coś w tym stylu

Gość gość
wychowawczy,jezeli nie przekreczają wam zarobki to mozecie sie starac o jakies 400 zł miesiecznie

Gość gość
chodzi o to że nie mam z kim dziecka zostawić . , ,

Gość gość
No chyba żartujesz? "Płatny" - a kto ma za to płacić? Uczciwie zarabiający i płąca cy podati? Masz 12 mcy za darmo i jeszcze ci mało?

Gość gość
Urlop wychowawczy 2 lata płatne 400 zł plus 78 rodzinne jeśli.dochód nie przekracza 570 zł okolo na osobę

Gość gość
przecież rodzicielski stanowi część twojego rocznego urlopu już. Po roku innych opcji nie ma jak wykorzystanie zaległego urlopu wypoczynkowego a potem powrót do pracy lub urlop wychowawczy.

Gość gość
Autorko, bez złośliwości - a o czym ty myślałaś jak w ciążę zachodziłaś?? Nie zastanawiałaś się co będzie? Tylko błagam, nie mów, że nie spodziewałaś się zwolnienia z pracy :o 🖐️

Gość gość
złośliwość ludzka nie zna granic, dziekuje za komentarze te normalne i te żmijowate :P

Gość gość
Nie wiem co żmijowatego jest w pytaniu o to, czemu w ciąży czy przed ciążą nie myślałaś o tym, co będzie po macierzyńskim. Odpowiedzialny, dorosły człowiek raczej myśli o takich rzeczach, rozważa różne opcje :o 🖐️

Gość gość
potem żłobek albo niania. Albo siedzisz dalej w domu bez zarobków. Niestety nikt Ci płacił nie będzie. Jeszcze pracę musisz mieć taką, żeby ze żłobkiem/przedszkolem pogodzić, czyli 7-15 lub 8-16. Żadne zmiany, nocki i delegacje nie wchodzą w grę. No i dziecko będzie chorować, więc lekko nie będzie. Ale to żadne odkrycie.

Gość gość
Masz dwa wyjścia. Siedzieć w domu i klepać biedę,albo ruszyć tyłek i mózg i do roboty.

Gość gość
no właśnie -żłobek, niania. babcia. Nie masz już więcej opcji jak opisane wyżej. Możesz wrócić też do pracy na nie mniej niż 1/2 etatu w związku z urlopem wychowawczym i mieć ochronę przez rok czasu. Może to zawsze jakieś rozwiązanie na początek? Kasa jest -mniejsza co prawda a dziecko będzie musiało mieć opiekę przez krótszy czas.

Gość gość
Autorko i tak masz o wiele lepiej bo jakby nie było masz roczny macierzyński. a co zrobiłabyś gdyby przysługiwało ci tak jak kiedyś tylko 20 tyg. plus te dodatkowe kilka tyg.? Nie myślałaś do tej pory co dalej gdy rok minie?

Gość gość
ja po rocznym macierzyńskim poszłam na pół roku na zasiłek dla bezrobotnych

Gość gość
Nie atakujcie autorki pytaniami o to, co sobie myślała o przyszłości będąc jeszcze w ciąży, bo nam się bidulka tu rozpłacze przez naszą żmijowatość :D

Gość gość
chyba każda kobieta która zachodzi w ciążę, idzie na L4 a potem na ROCZNY macierzynski nie jest w stanie przewidziec co ją czeka po 1,5 rocznej przerwie. Dziwie się, że jesteście tak pewne swoich pozycji w firmach. No chyba że tu siedzą same panie na państwowych posadach to prace mają zapewnioną aż do grobowej deski

Gość gość
Jestem teraz w 20 tyg. ciąży i wiem, że po macierzyńskim nie mam powrotu do pracy. Po prostu poszukam nowej pracy a dziecko będzie z nianią.

Gość gość
No właśnie o to chodzi geniuszu, że nikt nie jest tego pewien, więc należy PRZEWIDZIEĆ co się stanie jak cię zwolnią - o tym laski piszą, nie o tym, że są pewne swoich stanowisk :o :o :o Ale teraz już widać czarno na białym, że z myśleniem u ciebie na bakier, więc... Powodzenia :D

Gość gość
gość dziś -ale tu nie chodzi o to, że autorka nie ma pewności czy ma gdzie wracać tylko, że jak sama napisała wcześniej nie ma z kim zostawić dziecka. Czyli możliwość powrotu do pracy jak najbardziej ma. W związku z tym powinna wcześniej się zastanowić do dalej po roku z dzieckiem zrobi.

Gość gość
haha przewidziec? przewidzieć to możesz pogodę na jutro haha

Gość gość
każda z nas jest w sytuacji, że dziecka nie ma z kim zostawić lecz od tego są żłobki i nianie, ew. babcie alternatywa - zostać z dzieckiem w domu bez możliwości zarobkowania innych opcji nie ma

Gość gość
jak przewidujesz zwolnienie po macierzynskim 1,5 roku wcześniej, to co? rozsyłasz już cv i szukasz pracy?:D

Gość gość
jezu... przecież wiadomo kiedy macierzyński się skończy - można zacząć szukać pracy na 3 miesiące przed jego końcem. Albo po macierzyńskim iść na zasiłek i wtedy szukać pracy.

Gość gość
10:47, jesteś naprawdę taka głupia czy tylko udajesz? :o Szukam wtedy od połowy macierzyńskiego opiekunki,geniuszu, która przyjdzie, zapozna się z dzieckiem, żeby się oswoiło i zacznę szukać pracy jak najwcześniej się da, by zacząć zarabiać. Przewiduję wtedy, że w pewndej chwili mogę zostać bez środków do życia, więc odkładam pieniądze - choćby na opiekunkę czy żłobek, aby móc wyjść do roboty. W połowie macierzyńskiego zaczynam, jak to pięknie wymyśliłaś, rozsyłać cv i szukać pracy. No ale to trzeba pomyśleć jak odpowiedzialny, dorosły człowiek, co ci będę tłumaczyć.

Gość gość
o jakie Wy wszystkie jesteście mądre i zapobiegliwe!! No pozazdrościć! Autorko, a może dobrym pomysłem byłaby opieka na 2-3 dzieci w podobnym wieku do Twojego - taka niby pomoc sąsiedzka, za mniejszą kasę niż indywidualna opiekunka, a pozwoli CI być ze swoim dzieckiem w domu i mieć jakieś minimum kasy

Gość gość
Nie ma czego zazdrościć, to się nazywa ODPOWIEDZIALNOŚĆ, której wypada mieć choć minimum, kiedy powołuje się na świat dziecko :o Ale w sumie się nie dziwię, nastały czasy pokolenia, które na forum musi zapytać o to, jaką czapkę i jakiego pampersa dziecku na podwórko nałożyć, czego się spodziewać :o 🖐️

Gość gość
jestem na urlopie macierzyńskim 12 miesięcy . a POTEM CO ? xxx a potem to, co u wszystkich typowych bab bez mózgu: "jakoś to będzie" i następne dziecko do kompletu 🖐️))))))