Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rodzinne w Niemczech

Polecane posty

Gość gość

maz pracuje w Niemczech i ksiegowa powiedziała,zeby przywiozł akty ur dzieciakow,to bedzie dostawał stamtad rodzinne.czy akty trzeba przetłumaczyc,czy sa jakies unijne,ktore bez tlumaczenia się nadadzą?tak powiedziała ta ksiegowa.czy muszę z mopsu miec zaswiadczenie,ze tu nie pobieram tego zasiłku?

Gość gość
Nikt nie wie?

Gość gość
akty przetłumaczone , zaświadczenie potrzebne musowo a na rodzinne to sobie poczekacie a może nawet wcale nie dostaniecie ludzie czekają już po 5 lat a nie wiadomo czy w ogóle dostaną bo chcą zrobić to samo co w UK czyli tylko dzieci które są i mieszkają w DE otrzymają kindergeld a te co mieszkają w PL otrzymają tyle ile w PL :)

Gość gość
starajcie sie o rozlakowe wieksza suma i 100% pewnosc ze dostaniecie:) warunek dzieci musza mieszksc w Polsce

Gość gość
nic to nie da to niby rozłąkowe :)

Gość gość
my bysmy nawet o to rodzinne się nie starali,to własnie ta ksiegowa z firmy męża naciska,by przywiozł papiery jak na swięta będzie w pl.i ona wlasnie mowila ,ze akty ur unijne są,zeby mąż poszedł do urzędu po nie.i nic nie mowila o tym zaswiadczeniu z mops,mi się tak kojarzy,bo kiedys czytałam tu ,ze ktos o tym pisał.a to rozłąkowe,co to jest i ile? nie wiem,czy to wazne,maz jest tam zameldowany.

Gość gość
maz mowi,ze koledzy,którzy pracują tam po 2lata,pobieraja bez problemu to rodzinne.moj jest tam rok.

Gość gość
złożyć możecie ale jak mówię , jest obecnie problem z wypłacaniem co nie którzy czekają bardzo długo ale to zaświadczenie ,że nie pobierasz rodzinnego w PL ważne abyś miała ,każdy land wymaga czego innego w jednym chcą w innym nie ale najlepiej mieć i przetłumaczone tak żebyś nie musiała w DE płacić za tłumacza bo ten tutaj kosztuje

Gość gość
Kurcze mi księgowy dal cala listę potrzebnych papierów ,jak znajdę to ci napisze . i nienstraszcie dziewczyny ze będzie rok czekała . mnie tez straszył i ze nie dostaniemy mieszkania ze będą castingi robić :) ze do przedszkola to mogę zapomnieć. A mieszkanie mam w spółdzielni od reki praktycznie i dzieciaki w przedszkolu to samo. Z rodzinnym faktycznie czasami są kłopoty ale to w większych miastach.

Gość gość
Mi nic nie kazali tłumaczyć

Gość gość
no ale ona przecież nie mieszka w DE tylko w PL a ci ludzie właśnie czekają nawet 5 lat co nie którzy sądzą się po sądach i nic to nie daje

Gość Smail27
Dziewczyny mają racje,ja od momentu zlozenia czekalam 1,5roku masa dokumentów,jeżdżenia ,zalatwiania z pozoru nikomu nie potrzebnych papierzysk i nie tylko akty urodzenia ale duuzo tego bylo no ale oplacila sie cierpliwosc

Gość gość
maz pracuje w malym miasteczku.księgowa juz z nim wypełniła jakies papiery,a jemu kazala tylko te unijne akty dzieci dowiezc,resztę ona załatwi.dlatego tez pytam o to zaswiadczenie,ze tu nie pobieramy,bo o tym nic nie mowiła własnie. a jak dostaniemy,to fajnie,bedzie to odkladane dla dzieciakow na konto. ile jest tego rozłakowego?ktoś wie?

Gość gość
184 euro Kindergeld na dziecko.

Gość gość
Smail 27,jak tak dlugo czekałas,to choc dostałas wyrównanie jakieś?

Gość gość
tak,to wiem,ze tyle,ale nie wiem jak to jest z tym rozłąkowym?

Gość gość
nie ma czegoś takiego jak rozłąkowe

Gość gość
jezeli woj maz pacuje w niemczech a wy w polsce czy i na miejscu razem z nim ,nalezy sie od dziecka 184 euro Akty urodzenia przetlumaczone na niemiecki..to zapewne nie duyz koszt,ja nie wiem bo moj Syn ma niemeicki akt... Ostatnio dowiedzialam sie ze Maz pracujacy Zagranica,jezdzacy do polski do rodziny na weekend czy kiedy tam,na koniec roku rozliczajac sie w niemczech z podatku podaje ze jezdzi do polski do rodziny i dostaj***ardzo dobry zwrot podatku...bo ma prawo widzenia z rodzina Niech sie spyta Steuerberatora o to bo warto..ponoc ludzie dostaja po 2-3 tys zwrotu za -fahrkosten ( koszty dojazdu)

Gość gość
A i ktos napisal wyzej ze sobie poczekacie na te Kindergeld niewiadomo ile...Znam takich co sa tu sami,dzieci w polsce i chodzby mieli dostac po 3 miesiac od zlozeniu wniosku to i dostana.I druga sprawa to pieniadze sie naleza od momentu zameldowania w Niemczech,czyli wyplaca kasa wstecz,bedziecie sie cieszyc bo napewno sie nazbiera!!! pozdr

Gość gość
Nawet jesli poczeka dluzej to jej wyrownaja do dnia zlozenia wniosku,wiec jednorazowo dostanie wiecej

Gość gość
gadacie na niemca polacy cwaniacy !a po nie swoje qwa łapska wyciągacie

Gość gość
Właśnie ze po swoje ! Podatki tam płaci przecież

Gość gość
maz tam płaci podatki.jest tam zameldowany.

Gość gość
racja üracuje i placi podatki ,nalezy sie swiadczenie jak kazdemu innemu..Komus zal d**e scisnal!! POLSKA ZAWISC!!! Jedz i zarabiaj i pobieraj!! Osiol

Gość gość
Drogie Mamy, czy któraś z Was załatwiała Kindergeld z www.ecpodatkowe.pl? Podobno skutecznie i szybko pomagają w tej kwestii.

Gość Ewa25021977
Nie korzystajcie z pośredników, tu macie wszystkie szczegóły dot. Kindergeld: www.pozytywnepieniadze.pl

Gość gość
no warto spróbować postarać się o rodzinne z Niemiec. Choć generalnie nie jest to jakoś super skomplikowane to jednak warto zgłosić sie do http://ergo.opole.pl/ którzy znają się na tamtejszym prawie, zasiłkach itp i załatwią wszystko za ciebie

Gość gość
Jeśli chodzi o niemcy zasiłek rodzinny to polecam skorzystać z serwisu http://zwrotpodatku.eu/ . Za pośrednictwem tego serwisu przyznali mi bez żadnych problemów ;)