Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nauczyciel po licencjacie

Polecane posty

Gość gość

Witam, widziałam że temat podobny do innych ale jednak nie jest jeszcze do końca wyczerpany. Mam pytania i liczę na jakieś porady bo stanęłam teraz przed ważnymi decyzjami. Jestem w połowie licencjatu z rachunkowości a zastanawiam się czy chce pracować jako księgowa czy uczyć w technikum ekonomicznym lub handlowym. co powinnam zrobić żeby uczyć?? czy wystarczy licencjat i kurs pedagogiczny?? a ten kurs moge robić w trakcie studiów żeby szybciej skończyć??

Gość gość
Skoro masz tylko licencjat i przygotowanie pedagogiczne to nie możesz uczyć w szkole średniej. Jedynie w podstawówkach i gimnazjum. Poczytaj sobie rozporządzenie o kwalifikacjach nauczycieli.

Z tego co wiem, po licencjacie masz prawo uczyć w przedszkolu albo w szkole podstawowej. Kurs pedagogiczny możesz robić na studiach.

Gość gość
w zawodówce mogłabys uczyc z licencjatem jeszcze

Gość gość
czyli aby uczyć w technikum muszę mieć magistra??

Gość gość
czyli aby uczyć w szkole średniej muszę mieć magistra??

Gość gość
a co tutaj jest niejasnego ? musisz

Gość gość
Niestety, aby uczyć musisz mieć tytuł magistra oraz kwalifikacje pedagogiczne. Dziś nikt już nie zatrudnia po licencjacie, ponieważ jest w tej branży bezrobocie - wielu ludzi mających wysokie kwalifikacje nauczycielskie jest na bezrobociu lub pracuje na godziny (bez etatu). Z licencjatem to może zatrudnią cię na wsi, jeśli akurat nie mają nauczyciela, pod warunkiem uzupełnienia wykształcenia.