Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co normalni lekarze sądzą o seksie analnym...

Polecane posty

Gość gość

Pytanie nadesłane do redakcji Mam hemoroidy zewnętrzne, w zasadzie jeden wystający, czasem boli. Kiedyś przeczytałam, że seks analny pomaga w ich usunięciu. Czy to prawda? I czy można go uprawiać bezpiecznie, gdy hemoroid się pojawił i boli? Odpowiedział dr med. Andrzej L. Komorowski Specjalista Chirurgii Ogólnej Klinika Chirurgii Onkologicznej Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie - Oddział w Krakowie Szpital Specjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie Pierwszym etapem w leczeniu choroby guzków krwawniczych (hemeroidów) jest wizyta u lekarza, który za pomocą badania klinicznego oraz ewentualnych badań dodatkowych ustali prawidłowe rozpoznanie. Jest to tym bardziej warte podkreślenia, że chorzy powszechnie interpretują wszystkie objawy związane z okolicą o***tu jako chorobę guzków krwawniczych. Tymczasem w wielu wypadkach mamy do czynienia z innymi schorzeniami, których leczenie istotnie różni się od leczenia guzków krwawniczych. Ponadto niektóre schorzenia nowotworowe mogą dawać objawy podobne do objawów guzków krwawniczych. W tej sytuacji opóźnianie prawidłowego rozpoznania może mieć bardzo poważne następstwa. Po uzyskaniu pewnego rozpoznania należy rozpocząć odpowiednie do stopnia zaawansowania choroby leczenie. Metody leczenia guzków krwawniczych zostały szeroko omówione w ramach odpowiedzi na podobne pytania postawione w tym serwisie wcześniej. Seks analny wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przeniesienia pomiędzy partnerami zakażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu B i C oraz HIV. Mikrouszkodzenia śluzówki o******cy powstające podczas analnych kontaktów seksualnych zwiększają ryzyko rozwinięcia się stanów zapalnych, ropni oraz szczeliny o***tu. Należy podkreślić, że sformułowana w pytaniu teza o terapeutycznym wpływie tego typu kontaktów seksualnych na guzki krwawnicze o***tu jest błędna. http://gastrologia.mp.pl/lista/show.html?id=94775 [cześć]

Gość dr proktolog
Ja sądzę, że seks analnyjest do d