Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 200 metrów powierzchni uzytkowej domu to duzo

Polecane posty

Gość TezLubiePowedrowac
Wszytstko zalezy dla jakiej rodziny buduje sie dom. Moi rodzice wybudowali sobie parterowy domek 78m2 mieszkalnych (powiezchnia uzytkowa to cos ok 110m2). Maja przedpokoj, salon, kuchnie, 2 sypialnie, lazienke i WC ... do tego garaz i pom gosp. Sa terzaz sami i wiecej im nie potrzeba :P Niskie koszty ogrzewania, niski naklad pracy przy utrzymaniu porzadku.... Szczerze mowiac, to mysle ze nam (rodzina 2+1) tez by taki domek wystarczyl, choc dodatkowa sypalnia przydaje sie na "biuro" i kiedy sa goscie.

Gość gość
to ja autorka ;) projekt domu zakłada wbudowany garaz i wydzielenie tzw senioratki ( malutkiego, osobnego mieszkanka w domu dla rodzica w razie smierci drugiego .Dopoki rodzice sa razem , maz chcialby urzadzic sobie w tym miejscu a'la biuro ). Wiec nie wydaje mi sie, ze te 200 metrow to az tak wiele

Gość gość
To jest malutko

Gość gość
200 to dosc spory dom, ale jezeli masz duza rodzine to lepiej taki niz maly. Najbardzej optymalne przy powiedzmy modelu 2+1 lub 2+2 jest taki od 100 do 150. Jezeli chodzi o koszty ogrzewania to nie oszczedzaj na piecu jezeli opalem bedzie drewno no i porzadna izolacja. Bez tego nie ma co takiego domu budowac. Poczytaj rowniez o takich szczegolach jak zmniejszenie okapu. To na prawde jest energooszczedne. I takie rozne p*****ly. Dobry dom nawet duzy moze byc tanszy w utrzymaniu niz ten mniejszy o ile jest projektowany z glowa

Gość gość
My budujemy niecale 160m juz z garazem. Dom parterowy z uzytkowym poddaszem, dol salon, otwarta kuchnia, lazienka, hol, spizarnia, biuro, garaz i kotlownia. Na gorze 3 sypialnie, spora lazienka, pralnia i garderoba. Pomieszczenia male i przytulne. Uzytkowa w projekcie to ok 120m po podlodzie 140. mamy jedno dziecko dla mnie to juz max, wiecej metrow bym nie chciala

Zależy jak się na to popatrzeć. Jeżeli macie dużą rodzinę, albo chcecie wynajmować pokoje, to wtedy 200m2 powierzchni jest potrzebne. Ale dla 4 lub 5 osobowej rodziny, to wg mnie w zupełności wystarczy 100 - 150m2 powierzchni użytkowej. Przy budowie domku do 110m2 można się starać o dofinansowanie z programu "mieszkanie dla Młodych" Projekty domów, które kwalifikują się do takiej dopłaty widziałam we wrocławskiej Pracowni Projektowej Dobre Domy. Za duża powierzchnia użytkowa wiąże się też z wysokimi kosztami ogrzewania oraz ciągłym sprzątaniem :)

Gość gość
Mój kuzyn wybudował dom 220 m2, bo chciał się pokazać. Owszem pokazał się aż do pierwszej zimy i rachunku za ogrzewanie gazowe w wysokości 2400 zł. Po 4 latach chcieli go sprzedać, nawet obniżyli cenę i przez 3 lata go nie sprzedali. Nadal w nim mieszkają i narzekają na koszty. No ale chciało sie 6 pokoi, ogromnego salonu i kuchni, 2 łazienek, 2 garaży to teraz trzeba płacić (Rodzina 3 osoby). My mamy 110 m2 i na 4 osoby uwazam, że to jest w sam raz.

Gość Wandalik
Zależy na ile osób... przy 4-5 to spokojnie, ale jeśli mniej to wydaje mi się to za wiele :) fajne projekty są tu: http://www.e-domy.com.pl/projekty_domow.html warto je przeglądnąć, poszukać i na pewno znajdzie się coś odpowiedniego. Fajne jest to, że firma podaje do każdego projektu kosztorys :)

Gość gość
My mamy 120 m na 5 osób i jest tak akurat. Salon, kuchnia, nasza sypialnie na dole a dzieciaki rządzą na poddaszu.