Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 200 metrów powierzchni uzytkowej domu to duzo

Polecane posty

Gość gość

? bo wydaje mi sie ze nie, dom jest spory ale nie wielki tesciowa suszy glowe, ze projekt powinien byc o polowe mniejszy

Gość gość
Przecież to ty będziesz tam mieszkać a nie teściowa więc tobie ma odpowiadać. Ale wg podziału projektów duży dom zaczyna się od 200m2 pow. użytkowej.

Gość gość
wg mnie to dużo, ja mam dom 110 m2 w tym 4 sypialnie i salon, kuchnia i dwie lazienki + kotlownia i spizarka i nie jest ciasno (rodzina 2+3). Nie wiem, jak mialabym zagospodarowac dwa razy wieksza powierzchnie, ale my jestesmy minimalistami i nie gromadzimy zbednych rzeczy, ubran itd.

Gość gość
dla mnie to dużo, już wyobrażam sobie weekendowe sprzątanie. No ale istnieją rodziny wielodzietne i potrzebna im większa powierzchnia

Gość gość
mój będzie miał 300 z garażami i wydaje mi się mały :o

Gość gość
duży dom, dużo do ogrzania, do sprzątania, do urządzania (kasy do wydania) w przyszłości trudniej sprzedać

Gość gość
znajomi mają trochę ponad 200 m, dzieciaki poszły na studia do innych miast, jeden już się ożenił i zamieszkał 200km od domu rodzinnego i znajomi zostali sami w tym dużym domu. Myślą nad sprzedażą, bo to za duże koszty

Gość gość
Mam niewiele ponad 200 mkw. Nawet nie wiesz, ile bym dała, aby mieć dom ok. 100 mkw Dom dostaliśmy, więc nie mam prawa narzekać.

Gość gość
moja przyjaciółka też wybudowała dom prawie 200m2, też się zarzekała, że chce taki duży. A teraz po kilku latach pluje sobie w brode, że to był ogromny błąd. Mase kasy na urządzenie jej poszło, jak przychodzi do malowania ścian robi jej się słabo przy tym metrażu, to samo ze sprzątaniem, samo odkurzenie zajmuje im 2h! Sprzątają wszysycy, bo dzieciaki mają 13 i 11l. i i tak ona ma dosyć. Jak przychodzi zima, to idzie pójść z torbami ile płacą za opał :O

Gość gość
Dla mnie o dużo, chociaż wiem, że wśród moich znajomych panuje pogląd, że poniżej 200m2 to nawet nie ma co się brać za budowę. Sama mam domek 110m2. Chciałam 150m2, ale chcieiśmy też ograniczyć kredyt. Znajomi się dziwią, że po co nam dom niewiele większy od ich mieszkań, ale ja się cieszę, że mam mniej sprzątania ;)

Gość gość
gość dziś ci znajomi to pewnie nowobogaccy korpoludki jak to czytam :O jak sie im noga powinie przy obecnym kursie franka to inaczej beda śpiewać na temat twojego metrażu, a dom 120m2 uważam, że rozsądny i ekonimiczny masz metraż :)

Gość gość
gosc z 12:00 ile daliscie za budowę domu 110 m2? chodzi mi o sam dom, bez kosztów za działke

Gość gość
kuzynka budowała prterówke z uzytkowym poddaszem - dach kopertowy, 130m2 ok. 300 tys., ale wszystko robili sami, także nalezy doliczyć jeszcze robociznę - a to są duże kwoty

Gość gość
Tesciowa ma racje - na ogol kazdy buduje za duzy dom i zaluje. Przede wszytkim to koszta ogrzewania i duzo do sprzatania (nwet jak nie korzystasz z pomieszczen to okna musisz umyc) Ludzie nieslusznie przygotowuja dom tak, zeby byl w przyszlosci takze dla dzieci - bląd - dzieci i tak sie wyprowadzą. I potem 2 osoby zostaja z tą wielka powirzchnią. My nie budowalismy, ale kupilismy za duzy dom , dzieci poszly na swoje, siedzimy na dole, a 2 pietra na gorze i wielka piwnica nie sa uzywane.

Gość gość
ja mam 180 z garazem i kotłownią jeszcze tam nie mieszkam ale juz twierdze ze jest za duzy , a to wszystko tylko na parterze bo teoretycznie poddasze nie jest zaadaptowane jako mieszkalne

Gość gość
duze domy to juz moim zdaniem przezytek, my budowalismy 180m w 2005r a w 2013sprzedalismy zeby kupic mniejszy, sasiedzi maja jeszcze wiekszy i stoi na sprzedaz juz ze 3lata, dzieci posiedza w domu do 18-20 co potem z ta przestrzenia robic, poza tym ogrom sprzatania, wszystko sie wydaje fajne na projekcie ale jak ciagle jest cos do sprzatania to mozna cholery dostac, wysokie koszty utrzymnia, duze domy sie budowalo jak rodziny byly wielopokoleniowe, teraz kazdy idzie na swoje, tesc mojego brata tak pobudowal 200m w czasach swojego prosperity a teraz corki musza sie skladac na rachunki bo ojciec juz na emeryturze, matka na rencie a ogrzanie domu przez okres zimowy to ok 10tys zlotych (nie przesadzam), na wakacje nigdzie nie jezdza bo ciagle cos w domu trzeba robic, ja tam wole osobiscie troche swiata pozwiedzac a nie byc 'wiezniem'duzego domu i rachunkow w nim, wiec moze warto w tym przypadku posluchac tesciowej?zrbisz jak uwazasz, pozdrawiam

Gość gość
Wszytko ladnie pięknie wygląda tylko weź to później ogrzej :( to sa bardzo duze koszty . Jak zima taka jak teraz to nie jest zle ale jak mroźna i długa to naprawdę duży wydatek . Uwazam ze 100m spokojnie wystarczy .

Gość gość
To tak w sam raz jak na moje oko, mam większy trochę dom, ale już naprawdę z dodatkowymi pomieszczeniami, Tak na standardową rodzinę 200m to w sam raz.

Gość gość
Ja mam 180 metrów kW. i to aż nadto.

Gość gość
moi teściowie mają spory dom -chyba ok 200mkw albo i więcej -parter plus poddasze użytkowe. Dzieci jest 4, ale wszystkie wyprowadziły się już. Teraz więc teściowie są sami w tym domu. Planują odciąć rigipsami górę aby ogrzewać tylko dół a górę tylko na minimum a w razie potrzeby normalnie móc skorzystać kiedy się dzieci w odwiedziny zjawią. Takie domy z poddaszem użytkowym sa przeważnie jednorodzinne więc 2 rodziny nie mają tam warunków.

Gość gość
my sie budujemy, właśnie kończą nam tynki:) mamy 115m pow. uż. i nie wiem co bym zrobiła z 200m:/ szwagier z żoną budują 175m(rodzina 2+2) i jak tam jestem to mi się wydaje że za dużo, zwłaszcza że mają problem zamieszkiwane 60m2 posprzątac....

Ale ta Twoja teściowa będzie tam mieszkać ? Przecież mozecie na początku polowe domu wyremontować, zawsze to więcej przestrzeni do zamieszkania dla Waszych dzieci jak juz dorosną :)

Gość gość
Im większe, tym ciężej ogrzać i sprzedać w razie czego. Moja koleżanka ma projekt na 250 m2, budują w takim tempie, że wprowadzą się koło 50tki ;). Szkoda życia na takie coś.

Gość gość
myślę, że ten metraż zależy od tego, co chcemy mieć w domu. Znam ludzi, którzy mają 3! saloniki w domu i malutką sypialnię i mówią, że mają za mało miejsca. Znam też innych, którzy mają ok. 150m, brak piwnicy, brak strychu, brak spiżarki i tylko 1 łazienka. Tak więc rowery stoją na przedpokoju, żadnych słoików na zimę nie robią, nie kupują ziemniaków na zimę itp. bo zwyczajnie nie mają gdzie tego trzymać

Gość gość
Dom 200m2 to chyba tylko jako kurnik !!! Przeciętny dom powinien mieć minimum 300m2 Duży dom to od 700m2 w zwyż W mniejszych mieszkają kury albo plebs

Gość gość
Czekałam kiedy przyjdzie ktoś kto wypali jak gość 13:48. :D

Gość gość
13.40- to ja my za 115 metrów wydaliśmy do tej pory: pustaki nic bo mąż jest kierownikiem budowy i zostało z kilku budów tyle że starczyło na dom, (ale to koszt 10-12tysięcy?) -beton 6000 -murarze 14000 za postawienie do 2stropu plus obiady -dach i kominy 25000 (ocieplenie za darmo z budowy) -ogrodzenie brama plus słupki plus siatka wszystko w ocynku 8000 (działka 18x70) -chudziak 2000 -elektryk 8600 -hydraulik 3000 (część) -okna 7000 -drzwi 2szt. 5000 Teraz tynki 12000 potem podłogówka piec i posadzka wykończeniówka Po tynkach zostanie nam 100 000 i za to mamy się wprowadzic na fajnie urządzony dół 65m2-nie pieprzcie mi że nie starczy bo i ja i mąż jsteśmy po budownictwie pracujemy i troszke pojęcia o cenach i kosztorysowaniu mamy. i np. teraz wszem i wobec chwalone okna 3 szybowe.-różnica na caly dom do 2-szybowych 4,500tyś i tu i tu 6 komorowe policzcie czy 4,500 zwróci się przez jakieś 20 lat użytwkowania biorąc po uwagę współczynnik przenikalności cieplnej-nigdy sie nie zwroci a okno z 3 szybami szybciej osiądzie i bokami ciepło i tak ujdzie plus to że ogólnie się wyboczy i odkształci bo jest dużo cięższe. Trzeba wszystko uważnie anlizowac bo mozna zostac oszukanym i nakręconym przez reklamy i sprzedawców a mozna zrobic dużo rzeczy taniej.

Gość gość
Sami debile !!! Stare żydowskie przysłowie mówi OD PRZYBYTKU GŁOWA NIE BOLI! Do debili wylatującymi z kosztami ogrzewania - wystarczy ustawić w nieużywanych pomieszczeniach temperature na minimum na termostacie i po problemie Do reszty debili sepleniących o wyprowadzających się dzieci - wtedy można wynająć i będzie kasa !

Gość gość
Ja buduje 140 metrów kwadratowych, wzupelnosci wystarczy dla czterech osób , kuchnia otwarta salon, sypialnia, łazienka i kotłownia na dole u góry 3 pokoje i łazienka. Wymiary 8,5 metrów na 11bez garażu.

Gość gość
Taaa, wynająć 200 metrowy dom :D. Komu??? A koszty ogrzewania - owszem, są wysokie. Jeśli ma się nie używać cześci pomoeszczeń, to po co je mieć??