Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zoja098

mam bardzo zepsute zęby ...

Polecane posty

Nie mam jeszcze 30 lat a mam tak strasznie zepsute zęby, że wtydze się otworzyć buzię. Do tego mam dentofobię, która przyczyniła się to takiego stanu moich zębów. Przyczyn jest kilka, w tym moje zaniedbanie, niewiedza... Pochodzę z rodziny w której o zęby się nie dba i nigdy nie dbało. Rodzice nie nauczyli mnie myć zębów i prowadzili do dentysty. Ale wiem, że to też moja wina. Paniczny strach zatruwał mnie wiele lat. W końcu powiedziałam dość i jestem po pierwszej wizycie. Planuję właśnie leczenie. Potrwa to kilka miesięcy, bo pracy jest naprawdę sporo. Kilka koron, most, licówki, wyrywanie korzeni, plomby, do tego parodontoza. Z jeden strony ciesze się, że się odważyłam i będę miała ładne zęby, że trafiłam na dobrego dentystę, ale jestem też pełna obaw, bo fobia nie zniknęła na pierwszej wizycie. Mam też ogromne pretensje do siebie, ale wiem, że nic mi to nie da. Czy ktoś z was jest w podobnej sytuacji?

Gość Olk_a
Przyznam Ci się, że ja też panicznie bałam się dentysty, przez co zaniedbywałam wizyty i w ostateczności moje zęby były w opłakanym stanie... i to wszystko na własne życzenie. Wzięłam się w garść, poszłam w końcu do dentysty mojego męża w Klinice Odent w Warszawie i byłam w szoku jak teraz wygląda leczenie :). W dzieciństwie wszystko było, jak to się mówiło - na żywo, a tutaj spokojnie, delikatnie, znieczulenie i tadam, po zabiegu. Dla mnie był to szok, a mąż oczywiście "A nie mówiłem" :P Teraz czeka na mnie zakładanie koron protetycznych, które ochronią moje zęby przed załamaniem, a niestety mam większość zębów martwych... W kazdym bądź razie się nie boje, już teraz wiem, że jak się powiedziało "a" trzeba powiedzieć "b" i do przodu :) A w Klinice jest naprawdę przyjemnie, no dobra... mąż miał rację :D Udało mu się tym razem :D