Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zasiłek na bezpłatnym wychoawczym

Polecane posty

Gość gość

Jak załatwiałyście zasiłek będąc na bezpłatnym urlopie wychowawczym? jestem samotną matką, mieszkam z rodzicami oni maja emerytury, pomagają mi dlatego nie muszę wracać na razie do pracy chcę iść na bezpłatny urlop wychowawczy i być jeszcze jakiś czas z dzieckiem w domu na razie nie wytoczyłam sprawy ojcu dziecka o alimenty bo powiedzmy że dogadaliśmy się i on płaci mi co miesiąc pewną kwotę pieniędzy i jest to tak pomiędzy nami umowa i się wywiązuje teraz jednak kończy mi się macierzyński i chciałabym załatwic ten zasiłek ale: - czy tera już muszę wystąpić oficjalnie do sądu o alimenty? -czy to prawda że dopiero po roku dostałabym ten zasiłek, bo macierzyński miałam wysoki i przekroczyło mi tą kwotę ? czyli że najpierw muszę być rok na bezpłatnym wychowawczym bez prawa do tego zasiłku a dopiero po roku zaczną mi go wypłacac jak udokumentuje mniejszy już dochód za ostatni rok? Bo mi w MOPS pani powiedziała że biora pod uwagę ostatni rok jeśli chodzi o dochód i ja ostatni rok mam na pewno za wysoki dochód bo miałam duży macierzyński czy któras się orientuje i pobiera ten zasiłek? Jak dla mnie to kryterium dochodu na członka rodziny jest ciężkie do spełnienia bo trzeba mieć naprawdę mały dochód

Gość gość
w temacie oczywiście powinno być WYCHOWAWCZYM przepraszam za błąd

Gość gość
Przeciez jest coś takiego jak dochod utracony, żadnego roku nie musisz czekac

Gość gość
jezeli otrzymasz juz zgode od pracodawcy na urlop wychowawczy wtedy mozesz sie starac o zasilek i rodzinne bo taka zgode tez trzeba okazac w urzedzie dochody brane pod uwage sa w tym momencie za 2013 rok poniewaz jest to ostatni rok rozliczeniowy (za 2014 dopiero teraz skladamy pity) odrazu wyplacaja jak tylko jest decyzja pozytywna mi skonczyl sie macierzynski w styczniu kilka dni pozniej zlozylam wnioski i dokumety i pieniadze przelali kilka dni po decyzji oczywiscie kwota 0k 570zl na czlonka rodziny chyba, nie moze byc przekroczone wiec chyba nawet lepiej ze nie masz alimentow zasadzonych bo tam jest nawet pytanie o alimenty w tym wniosku sory jak troche nie jasno napisalam