Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roberto46

cwiczenia wojskowe a zwolnienie z pracy

Polecane posty

Gość roberto46

Witajcie, mam 46 lat, byłem w wojsku w młodych latach. Obecnie pracuję na umowę-zlecenie. Spodziewam się, że dostanę wezwanie na ćwiczenia wojskowe, co w związku z tym z moją pracą? Obawiam się, ze pracodawca mnie po prostu zwolni, gdyż pracuję na umowę-zlecenie, a mam bardzo trudną sytuację finansowa i chorą żonę na utrzymaniu i nie mogę sobie na to pozwolić. W dodatku nie mogę zostawić tej chorej żony w domu samej. Czy jest możliwość, by zostać zwolnionym z tych ćwiczeń jak dostanę wezwanie?

Gość gość
wypowie się ktoś?

Gość gość
nie znam sie na tym,ale jakies zaswiadczenie od lekarza,ze sie nie nadajesz zalatwi sprawe.zadbaj o to juz teraz.

Gość roberto46
Właśnie, ja zdrowy jestem, nie mam przeciwskazań do odbywania takich ćwiczeń. Problem jest w tym, iż mam żonę niepełnosprawną i cały dom jest na mojej głowie. Żony zostawić nie mogę, nie wyjdzie nie zrobi sobie zakupów, nie zajmie się domem. (niepełnosprawność fizyczna). Finansowo także nam cięzko, ja pracuję jedynie na umowe-zlecenie i jestem pewien, że po powrocie z takich ćwiczeń już nie miałbym miejsca pracy, a kto utrzyma chorą żonę, opłaci mieszkanie? Pytałem znajomego wojskowego, stwierdził, że to nie są okoliczności zwalniające mnie, że 70 zł bym dostał za każdy dzień ćwiczeń, ale co mi z tego, skoro utracę pracę (mój pracodawca co chwilę kogoś zwalnia, a mnie trzyma już długo właśnie z tego powodu, iż nie biorę wolnego i jestem sumienny. A kto się zajmie moją żoną? Przecież dzieci z Anglii nie sprowadzę, by matce zakupy robiły i się nią opiekowały, bo one tam mają prace i normalne życie, gdyż tutaj nie miały w tym "pięknym" kraju.

Gość gość
wiec zdabadz diagnoze,ze masz depresje,tego sie nie da udowodnic ani zmierzyc.idz do psychiarty,wyjscia nie masz.swoja droga to jakis popieprzone prawo w tej Polsce,w Niemczech bys dostal zwolnienie od wojska za takie okolicznosci.ide spac,pozdrawiam.

Gość gość
ja mam podobny problem, też umowa zlecenie, pracodawca zapowiedział nam, że jakby co, to czekał nie będzie, bo na nasze miejsce może być ktoś inny. I co mam zrobić? Ze strachem zagladam do skrzynki na listy

Gość gość
roberto46 pokaż wojskowej komisji lekarskiej małego, jak malutki to nie idziesz na ćwiczaenia

Gość roberto46
No, niestety, nie taki malutki :-(

Gość gość
to polej wacka wrzątkiem

Gość gość
Nie tylko Ty masz taki problem. Mnie też wezwali, a też mam trudną sytuację. W dodatku na stawienie się mam 4 godziny, a pracuję na drugim końcu Polski, matka w domu wezwanie odebrała jakąś godzine temu. Nie dojadę w te 4 godziny pociągiem, nie ma szans!