Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ashlay1

Trudne wybory studia doktorat czy podyplomowe

Polecane posty

Gość Ashlay1

Witajcie. Mam już za sobą studia I i II stopnia (typ: pedagogiczny). Do tego uzupełniłam wykształcenie o dwa kierunki studiów podyplomowych (psychologiczne) oraz z zakresu doradztwa zawodowe. Całe moje wykształcenie ściśle skupia się na wykształceniu: z pogranicza psychologii i pedagogiki. Do tego odbyłam specjalistyczne szkolenia z różnych zakresów. Pytanie do Was: Co byłoby lepsze: 1. Podjęcie studiów prawniczych - od nowa 5 lat, całkiem inna bajka, bez możliwości otrzymywania pomocy i stypendium i raczej bez możliwości dostania się na aplikację (brak w rodzinie kogoś z prawników etc.) Mimo to - wiedza przydatna na rynku pracy. 2. Studia podyplomowe z zakresu: administracji (dużo jest ofert pracy na stanowiska: pracownik administracyjno-biurowy). 3. Studia doktoranckie - 3-4 letnie, z możliwością otrzymywania stypendium. Co byłoby najlepszą opcją wg Was. Wiem mniej więcej co chciałbym robić, ale też wiem jak jest na rynku pracy. Proszę o opinie i sugestie, serdecznie Wam dziękuję.

Gość gość
pedagogika = witaj przyszły bezrobotny. iluż można pedagogów zatrudniać w szkołach? 1 na szkołę i tyle. prawo = chcesz być wiecznym studentem? teraz nie trzeba mieć nikogo w rodzinie, wszystko się bardziej otwarło. doktorat = co ci da? będziesz dalej szukać pracy w szkole, tyle że z innym tytułem przed nazwiskiem, przecież na uczelni nie zostaniesz, bo iluż doktorów mogą zatrudnić? administracja jest najrozsadniejsza. wszystkie te kierunki i podyplomówki to była strata czasu.

Gość gość
Dziękuję za jasną i rzeczową odpowiedź. :) Akurat moje specjalności nie sprowadzają się tylko do pracy na stanowisku pedagoga w szkole, raczej są ''mało szkolne''. Ponadto, aby być zatrudnionym w szkole trzeba ukończyć tzw. przygotowanie pedagogiczne. Jeżeli je się ma - można pracować na stanowisku nauczyciela. No, ale fakt - mało etatów w szkole i raczej małe szansę aby się tam zaczepić. Co do prawa myslałam, że będzie dobre, ale chyba raczej nie? Nie zamierzam być wiecznym studentem - chce się po prostu rozwijać. I nadal potwierdzam - trzeba mieć kogoś w rodzinie :-) (tylko odsetek osób dostaje się na aplikacje uczciwie bez znajomości reszta to znajomości. Przykro mi to mówić, ale tak jest). A doktorat da chyba mi najwięcej - bo to moje marzenie. W dodatku ma się stypendium, więc to dodatkowy plus. Nie uważam, żeby to była strata czasu - ale dziękuję za cenną opinię.

Gość gość
wszyscy psycholodzy/pedagodzy mają wielkie aspiracje, potem się okazuje, że jedyna ciepła posadka to szkoła, i to dawno obsadzona. a skoro doktorat to twoje marzenie, to masz odpowiedź, co się pytasz. tylko pamiętaj, marzeniami się nie najesz, a pisze to ta, która o swoim zawodzie marzyła od podstawówki, po skończeniu studiów czar prysł i został żal, że nie wygrał rozsądek. wolę mieć kasę niż bawić się w fałszywe idee. teraz już za późno na zmiany, za dużo zainwestowałam czasu i pieniędzy, poza tym jestem już za stara na studia 5 letnie od początku.

Gość gość
I ja Cię rozumiem. Mam tak samo. Kiedyś inaczej podchodzilam do tego, ale też rynek pracy był trochę fajniejszy - bardziej przystępny, nie był jeszcze tak przesycony... jak jest teraz. To jest moja marzenie, ale masz rację: trzeba też pracować i z czegoś żyć. Chciałabym spełnić swoje plany i cele, ale jest wiele ALE... Też jesteś po pedagogice lub psychologii? No ja też nie chce chyba nowych studiów, stąd pomysł na ten doktorat?

Gość gość
podbijam :)

Gość gość
podbijam

Gość gość
Ja też uważam, że te podane opcje są raczej słabe, ale w zasadzie to nie wiemy (bo nie napisałaś) jaki jest twój cel tej edukacji i jakie masz możliwości (czas, pieniądze, obowiązki domowe). Jeśli celem jest rozwój w zawodzie, który już masz, najlepsze są studia podyplomowe. Jeśli rozwój naukowy - doktorat. Jeśli chęć zarobku - przekwalifikowanie się (chociaż uważam, że są na to szybsze drogi niż studia prawnicze).

Gość gość
A co sądzicie o dorobieniu studiów podyplomowych: Administracja+zarządzanie ?

Gość Natalia_P
Moim zdaniem studia podyplomowe byłyby o wiele lepszym pomysłem, chociażby z tego względu, że dzięki nim możesz nawet się przebranżowić, zdobyć dodatkowe kwalifikacje, na które będzie zwracał uwagę pracodawca. Chcesz iść na zarządzanie to na UTH w Warszawie (jeśli interesuje Cię stolica) jest wiele kierunków, które naprawdę dają spore umiejętności i zwiększają możliwości zdobycia pracy. Chociazby tak jak moje - prawo inwestycyjno-budowlane dla inżynierów. Dla mnie jako absolwentce budownictwa, pracującej w firmie budowlanej to najlepsze rozwiązanie :).