Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

na moje dziecko nie działa rutyna i plan dnia

Polecane posty

Gość gość

tyle sie naczytalam o waznosci rutyny i planu dnia a na moje dzecko to nie dziala! Synek ma 5 m-cy od 2 m-cy realizuje plan dnia i nic! raz jego dzienna drzemka trwa 0,5 godz, raz 3. Raz przespi cała noc, raz sie obudzi o 4. Dzisiaj sie obudzil o 4 i ni ch/u/ja zeby zasnal. Nie płakał, ogładał pokój, bawił sie smoczkiem, a wczoraj za dnia spał łacznie z 1,5 godz, nie mogłam go nijak uspic. Raz spi na spacerze, raz nie. Zaczynam waptic w te teorie albo mój synek jest chory.

Gość gość
Bo w codziennej rutynie nie chodzi o to, że dziecko co dzień śpi 2 godziny co do minuty a w nocy zawsze 20.00-07.00 bez pobudek, tylko, że po śniadaniu jest spacer, potem obiad, potem drzemka, potem podwieczorek, po kąpieli spanie itd. Dziecko wie, czego po kolei się spodziewać i w miarę (!) o tych samych porach robi się śpiące, głodne itp.

Gość gość
chory nie jest. polowa dzieci ma w nosie plan dnia i robi po swojemu. ja z moja corka tez sie nabiegalam,trzymalam rytualow,a pozniej to olalam. stworzylam swoj indywidualny plan(robic to na co dziec ma ochote) chce jesc-je,spacer-ok,kapiel o 15-spoko,spac o 17 tez fajnie,a jutro o 23-ok. i wkoncu ktoregos pieknego dnia corka sama zalapala i wszystko mozna bylo rozplanowac. duzo czasu uplynelo ale moge odetchnac z ulga i odpoczac po kilku miesiacach walki i zmeczenia

Gość gość
A ja nie prowadze zadnego planu dnia bo to nudne..zwariowac mozna by bylo..zawsze powtarzalam synowi zaraz zrobimy to i to..ile rozumial nie wiem ale nigdy nie bylo jakis problemow..przez ye wasze plany dnia to tylko sie czlowiek ogranicza moim zdaniem nic nie wnosi..tez stosowalam i guzik z tego bylo zero wspolpracy szczegolnie wtedy gdy tobie bardzo zalezy wiec dalam sobie na luz i robimy wszystko spontanicznie i jest super syn ma 17 m

Gość gość
Up

Gość gość
Spontanicznie to sobie moze dorosły żyć. Dziecko potrzebuje rutyny, w poukładanym świecie czuje się bezpiecznie. Przewidywalność nie jest dla dziecka nudą tylko porządkiem. Oczywiście, czasem każdy musi zaszaleć.