Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tina0987

Nie zgłoszenie podjęcia pracy w urzędzie

Polecane posty

Mam pytanko podjęłam kiedyś prace będąc zarejestrowaną w urzędzie jako bezrobotna bez prawa do zasiłku i nie zgłosiłam tego . Po czasie jakiś dwóch miesięcy dostałam propozycje stażu z up. przyjęłam ją rezygnując z pracy. Odbyłam staż podjęłam potem prace na około pól roku po-czym wyjechałam za granice.Po upływie kolejnych 6 miesięcy wróciłam i chciałam się zarejestrować w up ponownie. gdzie spotkała mnie niemiła niespodzianka. Poinformowano mnie że wiedza o podjęciu pracy niezgłoszeniu późniejszej rezygnacji z niej i odbyciu stażu poleconego przez urząd. potraktowano to jako wyłudzenie i straszyli karą zwrotu wszystkich pieniędzy pobranych z tytułu stażu. Jednak urzędnik był na tyle wyrozumiały że kazał mi szybko wyjść i przez kilka lat nie rejestrować się by uniknąć kary. Od tamtej pory minęło dwa lata i morze ktoś wie czy mogłabym się już ponownie bezpiecznie zarejestrować bo wolałabym już sama nie sprawdzać w ciemno bo kolejny urzędnik mógłby już taki wyrozumiały nie być. proszę o pomoc w tej sprawie z góry dziękuje

Gość gość
Przekaż im umowę na której jest data zakończenia pracy przed stażem, to nie będą mogli cię straszyć zwrotem pieniędzy za staż, ale problemy z tego powodu i tak możesz mieć, choć zawsze możesz tłumaczyć i zwalać winę na pracodawcę, że jak pracowałaś, to nie miałaś dokumentów i nie mogłaś tego zgłosić w UP.