Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość künftiger bräutigam

Pytanie do katolikow po slubie

Polecane posty

Gość künftiger bräutigam

Czy polski proboszcz ma prawo od mojego (niemieckiego) proboszcza zadac zaswiadczenia ze jestem katolikiem i chodze do kosciola ? Nie wystarczy zaswiadczenie, ze place podatek koscielny (Kirchensteuer) ? Mysle ze on (polski proboszcz) chce nam tylko klasc klody pod nogi przed slubem, czy sie myle ?

Gość gość
Ma. Ponadto ma prawo żądać zaświadczenia o chrzcie i bierzmowaniu, jeśli chcesz np chrzestnym zostać

Gość gość
ups nie doczytałem o ślubie Ma nawet obowiązek.

Gość gość
Moim zdaniem do slubu potrzebny jest tylko akt chrztu, zaswiadczenie o zapowiedziach i udziele w naukach przedslubnych.

Gość gość
Do slubu niezbedna jest zgoda pradziadka ze strony stryja ciotecznego oraz orzeczenie ginekologa o plodnosci bezwarunkowej.

Gość gość
Co za frajer !

Gość künftiger bräutigam
Wiem, ze to nieladnie, ale jak nam zaspiewal cene to mnie zwalilo z nog. Pytalem sie kolegi w pracy ile tutaj bierze: NIC ! Dla scislosci: organiste i chor trzeba sobie samemu zorganizowac oraz kwiaty do wystrojenia kosciola. Te zostawil jako "kolekta" czyli "co laska" w kosciele.

Gość gość
zaden Q---u===rwa proboszcz ta spasiona swinaia nie ma zadnego prawa do niczego! jemu tylko chodzi o kase a wy mu temu zboczencowi wkladacie w ten bebech i niech peknie jak mu za malo! katolicy?q---U====rwa smic sie chce kto to wierzy w te zabobony?

Gość gość
Wez cywilny, wystarczy akt urodzenia i 100 zlotych a zainwestuj w wesele te pieniądze ktore dala bys księdzu. no chyba ze naprawde jestescie wierzący i praktykujący

Gość künftiger bräutigam
Gdyby to od nas zalezalo, to wzielibysmy slub tutaj i skromnie. Niestety (przyszli) tesciowie sie uparli, ze wesele musi byc bo jakby to wygladalo, jedynaczka i jej wesela nie wyprawic ? Narzeczona starala sie ich przekonac, ze te pieniadze mozna w co innego zainwestowac ale sie w koncu poddala. Zadne argumenty nie zadzialaly. Cale zycie oszczedzali na wesele corki i koniec. Nie przegadasz.

a po cholerę komu kościelny? weźcie normalny. "Niestety (przyszli) tesciowie sie uparli, ze wesele musi byc bo jakby to wygladalo, jedynaczka i jej wesela nie wyprawic ?" macie po 10 lat, że musicie robić to, co mamusia i tatuś każą? a jak wam nakażą mieć piątkę dzieci, to też zrobicie, bo starzy kazali? :D to ty musisz być niezłą mameją, skoro robisz to, co ci mamusia twojej panny każe :D