Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

niemowlę znow zaczęło wysuwac jezyk martwie sie

Polecane posty

Gość gość

Mam ponad 4 mies córeczkę. Gdy była malutka często wysuwala jezyk. Martwilam się tym i odetchnelam z ulgą, gdy z dnia na dzień wlasciwie przestala to robić. Nie robiła tego 1, 5 miesiąca. Kilka dni temu obudziła się rano i od razu uderzyło mnie, że wysuwa jezyk. Od tamtej pory znowu robi to b często, zwłaszcza gdy jest wesoła. Lekarz.nie każe na razie się tym martwić, ale mi nie daje to spokoju. Dlaczego to wróciło. Ktoś miał.podobną sytuacje?

Gość gość
może ma jakąś wadę w anatomii jamy ustnej.. albo zespół downa.. czytałam kiedyś, że nieraz nie ma oznak zewnętrznych, a kariotyp jest nieprawidłowy. Właśnie tak było u jednego dziecka co język wysuwało namiętnie i okazało się, że jest niestety w stopniu lekkim chory

Gość gość
częściowa trisomia mozaikowata to się nazywa

Gość gość
Może dodam jeszcze, że córka poza tym, nie ma żadnych niepokojących objawów

Gość gość
Mo ludzie, zespół downa? Dzieci z ZD rzeczywiście wysuwają język, jest to związane z mniejszym napięciem mięśniowym. Ale w tym wypadku byłyby też inne symptomy, czyli opóźniony rozwój ruchowy. Samo obniżone napięcie o ZD nie świadczy. Natomiast wysuwanie języka faktycznie może być spowodowane jakimiś nieprawidłowościami w budowie jamy ustnej. Ja bym poszła z dzieckiem do... hmmm... chyba logopedy, choć sama nie wiem?

Gość gość
Jaki logopeda? Litości. 4 miesiące to malutkie dziecko, może szykuje siė do głużenia/gaworzenia. Bądź spokojna, ale czujna. Obserwuj.

Gość gość
Hmmm co do napiecia miesniowego, to córeczka ma leciutko wzmożone.

Gość gość
może ząbki czuje?

Gość gość
gość dziś dzieci tak czasem robia przy ząbkowaniu, poza tym może jej się to po prostu podoba.

Gość gość
moj synek wysuwal jezyk przez kilka miesiecy, jak wyrosly zeby przestal

Gość gość
Myślicie, że gdyby to była oznaka jakiejś poważnej choroby, to wystapilaby tak długa przerwa?

Gość gość
może zęby, a może problemy z tarczycą, zbadaj tsh

Gość gość
Mam juz skierowanie, zbadam

Gość gość
Autorko mój syn również wysuwał język w tym wieku. Pytałam i pediatry i neurologa. Obaj powiedzieli, że niektore dzieci tak mają i tyle. I faktycznie- syn ma teraz 5 la i żadnych odchyłów od normy nie zauważyłam. Może poza tym, ze nie miał problemów z wymową literki r jak większość dzieci. Problemem nie jestwysuwanie i chowanie języka tylko to jak dziecko wysunie i go nie schowa.