Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość z autyzmem

Autyzm jest jednym z najbardziej tajemniczych zaburzeń

Polecane posty

Gość gość z autyzmem

Autyzm jest jednym z najbardziej tajemniczych zaburzeń, gdyż większość dzieci rodzi się ‘zdrowa’ i często dopiero w wieku przedszkolnym rozpoznaje się autyzm. Warto jednak przyjrzeć się pewnym nietypowym zachowaniom dziecka już w okresie niemowlęcym i w razie wątpliwości wybrać się na konsultację do specjalisty, aby jak najszybciej rozpocząć pracę z dzieckiem. Autystycy zmieniają zachowanie z wiekiem, u niektórych dziec***ewne zaburzenia cofają się u innych nasilają. Zachowania charakterystyczne dla osób z zaburzeniem spektrum autyzmuTrudność polega też na tym, że stopień nasilenia objawów i zaburzeń bywa bardzo zmienny. Wg formalnych testów, aby uznać klasyczny autyzm, należy stwierdzić nieprawidłowy lub upośledzony rozwój przed ukończeniem 3 roku życia. Dlaczego tak trudno rozpoznać autyzm? Autyzm często nie daje objawów do kilkunastu miesięcy życia dziecka, zaniepokojeni rodzicie widząc zmiany w zachowaniu dziecka, łączą je z podanymi lekami lub szczepionkami, często niesłusznie.

Gość gość
JA MAM LEKKI AUTYZM :-)

Gość gość
Kiedyś oglądałam film o kobiecie któa miała autyzm i wymyśliła sobie maszynę do przytulania bo nie lubiła się przytulać do drugiego człowieka. Sklończyła studia i ta maszyna posłuzyła później do przytulania krów aby były spokojniejsze przed ubojem i nie bały się, wtedy mięso jest lepsze bez tych chemicznych świńst które organizm w stresie wytwarza:)

Gość gość
do 9:25 czy to nie byl ten dokument z USA cos pamietam takiego ale to juz bylo kilka lat temu ona sie tak ubierala jak cowboy,miala jakas taka koszule w kratke i jakas kamizelke ,powiedz ze to byl ten dokument to juz wiem ze to ogladalam.

Gość gość
( to- ja mam lekki autyzm)-moge sie tak zdenerwowac ze mi sie czarno przed oczami robi.Wiem ze Ludzie mnie nie lubia, i ze rodzina tez mnie nie lubi.

Gość ellle
To prawda autyzm jest na swój sposób tajemniczy, choćby dlatego, że można się o nim dowiedzieć dopiero po jakimś czasie od urodzenia. Jednak bardzo ważne jest to, by jak najwcześniej zdiagnozować autyzm – dzięki temu terapia behawioralna oraz inne metody leczenia mogą przynieść najlepsze efekty dla dalszego rozwoju dziecka. Takie zajęcia dla dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu prowadzą np. w sensorek-lodz.pl.

Gość gość
kobieta o ktorej mowicie to Temple Grandin :)

Gość gość
A skąd wy wiecie że macie autyzm? Ktoś was diagnozowal w wieku dorosłym? Jakie macie objawy?