Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Atybiotyk we wczesnej ciąży, brać czy nie brać?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Od ponad tygodnia mam uporczywy kaszel i katar i co jakiś czas pojawia się u mnie podwyższona temperatura. Od tego okrutnego kaszlu boli mnie już przepona i boję się że te ciągłe skurcze mięśni brzucha przy próbie odkrztuszenia flegmy niekorzystnie wpłyną na dzidziusia. Nie potrafiłam sobie sama pomóc domowymi sposobami z tą infekcją i postanowiłam wczoraj się udać do lekarza ogólnego. Lekarz przepisał mi Duomox i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że jest to antybiotyk a ja jestem w 15tc. Nie wiem co zrobić. Boję się że infekcja sama nie przejdzie ale boję się też antybiotyku. Jeżeli możecie mi doradzić lub macie doświadczenie z antybiotykami w ciąży to proszę o pomoc.

Gość gość
Infekcja bakteryjna jest groźniejsza niż skutki brania antybiotyku. Ja też brałam w ciąży antybiotyk.

Gość gość
Autrko ja też brałam antybiotyk w ciąży, w 10 tygodniu. Bałam się, lekarze odwlekali, a ja wiedziałam, że nie dam rady bez leku. Skończyło się tak, że musiałam wybrać 2x antybiotyk pod rząd. Póki co wszystko na usg wychodzi ok, to 20tc.

Gość gość
dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Zastanawiam się teraz nad tym usg o którym wspomniałaś. Po świętach mam wizytę u gina a ostatnie usg miałam robione miesiąc temu. Miesiąc temu było wszystko ok. Co radzisz brać czy czekać do poświętach?

Gość gość
Tez brałam duomox w okolicach 3 miesiąca synek ma 2 lata i jest zdrowy jak ryba prawie nie choruje

Gość gość
Ja brałam antybiotyk jakoś w 6 czy 7 tyg bo nie wiedziałam nawet jeszcze ze jestem w ciazy. Córka ma teraz 6lat i jest wszystko ok.

Gość gość
weź antybiotyk - duomox jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, ja w 11 tyg miałam stan zapalny, i bezpieczniej jest wziąć lek - niż dać się infekcji... i koniecznie osłonowe - bactilac polecam 10zł - więc nie drogi a dobry

Gość gość
bierz lekarz wie co robi jak ci pójdzie na płuca to dostaniesz kroplówki albo zastrzyki

Gość gość
NIe martw się lekarz z pewnościa dobrał antybiotyk najbardziej bezpieczny dla kobiet w ciązy. Pamiętaj tez o probiotyku, żebyc nie nabawiła się grzybicy po antybiotykoterapii. Ja zawsze po skończeniu antybiotyku robie sobie tygodniowa kurację Lactovaginalem, szybko odbudowuje flore bakteryjną i można go stosowac w ciąży.