Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jadłospis

Polecane posty

Gość gość

Jadłospis 13 miesięcznego dzicka bez żadnych allergi uczuleń problemów brzuszkowo rzołądkowych w godzinach od 8: do 16 8:00 butelka mleka samego ok 10:00 owoce lub serek lub jogurt 11:00 sok ok 12:30 mleko 16:00 zupka Niewiem może się myle ale to jest chyba mało. Mamusie jakie menu ma wasze 13 miesięczne dziecko

Gość gość
kiepsko

Gość gość
Dużo za dużo nabiału, za mało innych składników. Moje ponad roczne dzieci dostawały rano mleko/kaszkę, na drugie śniadanie kanapkę z wędliną i pomidorem/ogórkiem/papryką, z rybą/ twarożkiem...itd jajecznicę, obiad- zupa lub drugie danie (właściwie wszystko oprócz jakichś frytek, kotletów....itd), podwieczorek- owoc, drożdżówkę, serek homogenizowany, budyń. Kolacja- kanapka, omlet...... + na noc mleko...

Gość gość
Myślę, że u was jest ok. Co powiesz na menu mojego syna: 8-pierś (mleko) 10-kasza 5 łyżeczek, pierś 12-owoc (banan lub pół jabłka), pierś 14-5 łyżeczek zupy, obiadku, czasem 1 czasem wcale Po tym pierś.... Jest męczący, upierdliwy i co chwila ładuje mi się na kolana i domaga cycka,nie mam już siły.

Gość gość
Też mi się zdaje że mało urozmajcony jadłospis. Moja córeczka jak miała 13 miechów to jadła Zaraz rano po obudzeniu butla mleka ale wstawała o 7 potem czasami jeszcze szła spać na około 1.5 godzinki po obudzeniu jadła albo kanapke albo jajeczniczke albo kaszke około 10tej szłysmy na spacer i na spacerze była albo babeczka albo drożdzówka albo jakiś owoc ok 13tej zupka 13:30 spanko ok 15:00 II danie np łosos z jarzynkami na parze 18:30 jadła to co na śniadanko tylko starałam się robic tak że jak rano była np kanapka to wieczorem dostawała kaszke

Gość gość
Moja ma 13 mies. Ok 8:00 butla mleka, 10:00 kaszka, musli lub jajecznica, 12:00 butla mleka i drzemka 2-3h. Ok 15:00 obiad (zupa lub drugie danie) 17:00mleko, 19:00 owoce lub jogurt, 20:00 mleko i spać :-) mleka czasami nie dopija wszystkiego ( robie zawsze 180ml) w miedzy czasie podjada wafle, herbatniki lub chrupki kukurydziane. Dodam, że waży 8.5 kilo wiec nie jest grubaskiem, ale ma chyba szybka przemianę materii po mnie. Ryb niestety nie lubi wiec na razie nie podaje

Gość gość
Moja ma 13 mies. Ok 8:00 butla mleka, 10:00 kaszka, musli lub jajecznica, 12:00 butla mleka i drzemka 2-3h. Ok 15:00 obiad (zupa lub drugie danie) 17:00mleko, 19:00 owoce lub jogurt, 20:00 mleko i spać :-) mleka czasami nie dopija wszystkiego ( robie zawsze 180ml) w miedzy czasie podjada wafle, herbatniki lub chrupki kukurydziane. Dodam, że waży 8.5 kilo wiec nie jest grubaskiem, ale ma chyba szybka przemianę materii po mnie. Ryb niestety nie lubi wiec na razie nie podaje

Gość gość
23:36 to ja, dodam jeszcze, że pije tylko wodę, nie lubi soków.

Gość gość
U nas zwykle był posiłek mleczny na śniadanie- zupa mleczna/owsianka, ale poza tym mały dostawał w tym wieku mleko do popijania posiłków, bo je lubił (zresztą dalej, a jest przedszkolakiem, mleko jest ulubionym napojem). W kubeczku do picia dostawał zwykłe krowie, ale w tym wieku jeszcze była butla mm zagęszczonego przed spaniem. Prawie codziennie jadł jajko- na miękko, mini omlet, jajecznicę- te dwa z dodatkami warzyw, ew. szynki, na obiad głównie zupy warzywne albo rybę, na podwieczorek czasem drożdżówka albo bułka z masłem bo to bardzo lubił, ogórki kiszone (chyba tylko kiszonek mlekiem nie popijał)... nie jadał typowych kanapek bo nie lubił, prędzej zjadł solo bułkę z masłem a po półgodzinie- dwa albo trzy plasterki szynki, nie uznawał też i dalej nie uznaje kaszek, twarożku, jogurtu, kefiru, żółty ser baaardzo sporadycznie, ale lubi wszelkie smarowidła- pasztety mięsne i warzywne, pasty z ryb, jajek... U autorki troszkę uboga ta dieta, jeden warzywny posiłek i w ogóle tych posiłków niewiele, rocznemu dziecku, pewnie już biegającemu, raczej nie wystarczy na kilka godzin samo mleko... A mleko i sok to trzy z pięciu posiłków. Mój w tym wieku jadł jak smok, potrafił na śniadanie zjeść miskę owsianki z owocami (ok. 250 ml- szklankę), na drugie- jajecznicę z jednego jajka, połówki pomidora i pół bułki z masłem do tego, na obiad również szklankę zupy z mięsem i makaronem, na podwieczorek prawie całą drożdżówkę, na kolację pół torebki kaszy gryczanej bo tatuś jadł... i do tego ok. pół litra mleka (mm i zwykłego) wypijał.... Ale jeśli dziecko zdrowe i fajnie się rozwija to nie ma się co martwić na zapas, później z kolei były fazy że dziecko tygodniami na chlebie z masłem i mleku, albo wyłącznie mięso, ryby i jajka, zero warzyw... a ja z kolei martwiłam się że mimo prawidłowej wagi je za dużo.

Gość gość
u mnie (13 i pół m-ca) butla mm z kaszką ok 220 ml , 12 ok 200 ml zupy (warzywna bez mięsa) 16 obiad - warzywa plus mięso/ryba, ok 150 gr deser ok 150 ml , na noc 250 mm z kaszką i do tego 210 mm ok 2-3 w nocy

Gość gość
Za duzo mleka jak na roczne dziecko, szczegolnie, jesli to mm. Wiecej produktow pelnoziarnistych (kasze, platki, makarony),wiecej warzyw, owocow. Generalnie zasada jest taka, ze sa trzy posilki glowne i 2 uzupelniajace (przerwy miedzy posiłkami to ok 3godz, zeby brzuch mogl odpoczac), czyli konkretne sniadanie, np. Owsianka z owocami, rodznkami, dzemem czy zurawiną, kanapki z pasta warzywna, jajecznica, pelnoziarniste nalesniki, placuszki. Mniejsze 2 sniadanie np jogurt z owcami, banan. Wiekszy obiad np. Zupa warzywna z miesem, makaronem, pulpety miesne z warzywami i kasza. Podwieczorek np. Budyn, kisiel domowy(tzn takie z owocami, robiony na soku), domowe ciacho. Kolacja np. Pierogi z warzywami, makaron z warzywami, cos na cieplo. Mleko (wapń, bialko) zaburza wchlanianie niektorych skladnikow odzywczych i obciaza nerki. Nie warto przesadzac. Lepiej podawac wode, kompot. Ja korzystalam ze strony 1000dni.pl Sa fajne tabele posilkow, propozycje dań.

Gość gość
I nie zapominaj o dobrych tluszczach - maslo extra, oliwa z oliwek. To buduje uklad nerwowy dziecka, jego mozg. Do 3 lat nie ograniczamy dobrych tluszczow.

Gość gość
A wafle, herbatniki, chrypupki, to nie posilki, tylko zapychacze. Chyba ze pelnoziarniste i z dodatkiem owocow, warzyw.